1. Sherman Tanks; Amerikaanse en Britse modellen.
 
  US Army: Medium Tank M4
British Army: Tank Cruiser, Sherman
Lend Lease Program: Yes
Medium Tank Z4Y1(76)W HVVS. Diekirch.
  Contents:
 1. De ontwikkeling.
  1.1 Het Lend Lease Program
 2. Amerikaanse benamingen en toevoegingen
  2.1 Varianten en modellen
 3. Britse benamingen en toevoegingen
  3.1 Medium Tank of Tank, Cruiser?
  3.2 Sherman's in het Britse leger.
 4. Nog meer info over de Sherman Tanks.
    De Amerikaanse Medium Tank M4A1 (76)w E8 in Diekirch (Lux).
1. De ontwikkeling
In 1940 begon de ontwikkeling van een opvolger voor de Amerikaanse medium tank M3. De voornaamste reden was, dat het kanon van de M3 tank niet 360 graden rond kon draaien.
Op 16 september 1941 was het eerste prototype gereed en kreeg de benaming medium tank T6. Dit prototype had een gietijzeren geschutskoepel en chassis, de bewapening bestond uit een korte 75mm M2 kanon. Opvallend detail van de T6 was dat de neus of front bestond uit drie door zware bouten aan elkaar bevestigde delen. (a three piece nose) Vervolgens werd de medium tank T6 aangepast en in oktober 1941 ontstond zo de eerste medium tank M4. De bewapening van deze eerste M4 tank bestond uit een 75 mm ( type M3 L/40 ) kanon en twee ingebouwde .30 cal machine geweren en een op de koepel bevestigde .50 cal machine geweer. De eerste uitvoering werd aangedreven door een negen cilinder, 400pk sterke luchtgekoelde radiaalmotor van Wright. Voor toen sterk genoeg om de 30 ton zware M4 medium tank met zijn vijf bemanningsleden te vervoeren.
In totaal, alle modellen en varianten meegeteld, zijn er tijdens de Tweede Wereld Oorlog in totaal 49.234 stuks medium tanks M4 cq Sherman tanks gebouwd. Na de Tweede Wereld Oorlog zijn er nog zo'n 6.000 stuks extra gebouwd.
Bronvermelding: 'Pictorial history of Tanks of the World 1915-1945' by Peter Chamberlain and Chris Ellis, uitgeverij Arms and Armour Press. ISBN 0-85368-497-9 (1986).
 
1.1 Het Lend Lease Program
Tijdens de Tweede Wereld Oorlog leverde de Verenigde Staten, via een speciaal in het leven geroepen Lend Lease programma, defensie materialen, waaronder ook tanks, aan diverse Geallieerde landen, zoals bijvoorbeeld de Sovjet Unie, Groot BrittanniŽ en Frankrijk. Als enige van de medium tanks M4, is het model M4A3 niet, via de Lend Lease, geleverd tijdens WW II.
Met name de Britten en AustraliŽrs pasten veelal de bewapening aan op de al in gebruikzijnde munitie om fouten te voorkomen en eenvoud te houden bij bevoorrading. Een aantal van deze modellen werden aangepast voor specifieke toepassingen, zoals de M4A4 Dual Drive, de M4 BARV etc. ( beter bekend als de Hoberts funnies )

Bronvermelding: 'Engelstalige Internetsite van Wikipedia. (2007)

 
2. Amerikaanse benamingen en toevoegingen:
Er zijn verschillende uitvoeringen van de Amerikaanse 'Medium Tank M4', het eerste ontwerp kreeg als opvolger van de 'Medium Tank M3' natuurlijk de benaming 'Medium Tank M4'. De daarop volgende modellen van de M4 werden voorzien van andere motoren, waarop volgend het chassis werd aangepast en zo ontstond de reeks: M4, M4A1, M4A2, M4A3, M4A4, M4A5 en M4A6.
Onderscheid in benaming was nodig o.a. voor het naleveren van onderdelen en het onderhoud.
Alle genoemde modellen beschikten weer over de nodige varianten van een bepaald model, veelal gebaseerd op het type kanon en of de later aangebrachte modificaties. Alle modellen en varianten daarvan worden uitgebreid beschreven in de hierop volgende pagina's.
 
2.1 Varianten op de modellen
Varianten in bewapening:
Vanaf 1944 werd er naast het 75mm kanon ook andere type kanonnen geplaatst en om onderscheid te maken werd er achter de benaming van de tank een toevoeging geplaatst. Voorbeelden hiervan:
- M4(105), het model M4 uitgerust met een 105mm houwitser, i.p.v. het standaard 75mm kanon.
- M4A1(76)w, het model M4A1 uitgerust met een 76mm kanon, i.p.v. het standaard 75mm kanon, met 'wet storage' van munitie.

Nog meer toevoegingen aan de varianten:
Bv M4A3(76)w met de toevoeging E2, E4, E8 of E9; vanaf 1944 in gebruik om aan te geven dat er nog extra bepaalde wijzigingen zijn aangebracht. Bijvoorbeeld;
De E2 = heeft oa extra zware bepantsering, ook wel bekend als de Jumbo. (=M4A3E2)
De E8 = Easy Eight, is bekend als HVSS, deze medium tank heeft aangepaste vering voor de tracks en bredere tracks.
De E9 = heeft extra verbrede assen voor de tracks, een vinding van Chrysler waardoor er bredere tracks onder geplaatst konden worden. Dit bleek overbodig de verbreding in combinatie met de oude tracks gaf al een beter resultaat.

Opmerking:
Naast al deze uitvoeringen zijn er beperkte aantallen Amerikaanse Medium Tanks M4 uitgerust met vlammen werpers en bij D-Day zijn een aantal tanks uitgerust geweest met twee zgn. waadschachten. Deze schachten dienden voor luchttoevoer voor de motor, wanneer de tank door de zee naar de kust moest rijden.
 
3. Britse benamingen en toevoegingen:
De Britse Tank, Cruiser; Sherman Hybrid Ic (Firefly) bij Wings & Wheels in Ursel, BelgiŽ.
Volgens een Brits gebruik worden tanks vernoemd naar generaals. Zo kregen de door Amerika geleverde Medium Tank M4, de benaming Sherman. De daarop volgende modellen en varianten daarop kregen van de Britten een toevoeging om zo het onderscheid te kunnen maken Dit was nodig o.a. voor het naleveren van onderdelen en het onderhoud. Zo kregen de in Amerika gebouwde Medium Tanks M4 in het Britse leger de benamingen Sherman I tot en met Sherman VII. De Britten gebruikten vervolgens een letter aanduiding achter de benaming, voor de verschillende varianten op de modellen: ( bv Sherman-I B )
 • A = 76 mm M1/M1A2 L/55 gun.
 • B = 105 mm M4 L/22.5 howitzer.
 • C = OQF 17 Pounder gun.
 • Y = voor de brede 23 inch track HVSS, US benaming is E8 (Easy Eight).
3.1 Medium Tank of Tank, Cruiser?
De Amerikanen spreken over een Medium Tank M4 en de Britten over een Tank, Cruiser; Sherman. Een korte uitleg:
Oa de Amerikanen maken bij tanks een onderverdeling naar klasse: Light Tanks, Medium Tanks, Heavy Tanks en Tank Destroyers. Dit is voornamelijk gebaseerd op het aangebrachte kanon (licht, middel of zwaar)  en niet op het gewicht van de tank zelf.
De Royal British Army het Franse leger hebben van oorsprong een andere benadering, deze is gebaseerd op de toepassing van de tank: de "Tank, Infantry" en de "Tank, Cruiser".
De "Tank, Infantry" is voor ondersteuning van de infanterie eenheden en hebben een dikker bepantsering dan reguliere tanks doordat ze vooraan in het front worden ingezet.
De "Tank, Cruiser" zijn Cavalerie tanks, deze tanks moeten sneller en wendbaarder zijn dan reguliere tanks. Hiervoor was het nodig het gehele tank gewicht laag te houden en hebben een dunner pantser dan reguliere tanks. OfficiŽle klasse aanduiding voor de Sherman tanks is dan ook Tank, Cruiser Sherman I. In het dagelijkse gebruik was en is dit gewoon Sherman tank.
 
3.2 Sherman's in het Britse leger.
Tijdens de Tweede Wereld Oorlog zijn er in totaal 17.165 stuks medium tanks, door de Verenigde Staten geleverd aan de British Royal Army. Een totaal overzicht hiervan:
  Aantal: Amerikaanse naam: Britse naam: Kanon: Opmerking:
  2096 M4 Sherman I 75mm  
  - - Sherman Ic 17 pounder klein aantal Shermans I zijn omgebouwd tot Sherman Ic "Firefly".
  942 M4A1 Sherman II 75mm  
  5041 M4A2 Sherman III 75mm  
  - M4A3 Sherman IV 75mm Slechts een enkele M4A3 tank is geleverd aan de Britten voor testen.
  7163 M4A4 Sherman V 75mm  
  - - Sherman Vc 17 pounder Circa 600 stuks Shermans V zijn omgebouwd tot Sherman Vc "Firefly".
  593 M4 (105) Sherman IB 105mm  
  1330 M4A1 (76)W Sherman IIA 76,2mm  

Bron: From D-Day to VE-Day, Volume Two by Jean Bouchery.

Opmerking:
Gebaseerd op de slechte ervaringen, opgedaan in 1942 bij de Britse - Canadese kustlanding en aanval op Dieppe, zijn er speciaal voor D-Day een aantal extra aanpassingen bedacht door de Britten, beter bekend als de Hobart Funnies.
O.a. de bekende Sherman DD, Sherman Dozer, Sherman Mineflail en Sherman's met aanpassingen om door heggen heen te rijden.
 
4. Nog meer info over de Sherman Tank
  Topic 1. Sherman Tanks; Amerikaanse en Britse modellen.
  Topic 2. Sherman Tanks; de details en de verschillen.
  Topic 3. Details van de Medium Tanks M4, M4A1, M4A2 en M4A3.
  Topic 4. Details van de Medium Tanks M4A4, M4A5, M4A6 en productie buiten de Amerika.
  Topic 5. Aangepaste Medium Tanks voor berging, transport en de M7 Howitzer Motor Carriage plus varianten.
 

www.Pantser.net - Home BACK - TOP - NEXT -