WELCOME !


 
handshakeWelcome, much information can be found on Pantser.net, regarding armed vehicles and armored vehicles, which survived the Second World War and today still can been seen, somewhere within Europe.
Pantser.net is providing information of 372 surviving AFV's and many more to come. For every single vehicle technical and historical information including a detailed fact sheet is available.
Although there are quite a few numbers of surviving AFVs, only a selection of them can be found on Pantser.net ( Only those AFV's which I have seen myself. )
Due to the maintainability, the available information is in Dutch, however if you do have any questions or comments, please feel free to contact me.
 

 WELKOM !  

 
handshakeWelkom, in geen andere oorlog zijn zoveel tanks en gepantserde voertuigen ingezet als tijdens de Tweede Wereld Oorlog.
Het zijn machines die dood en verderf kunnen zaaien, waarbij de nieuwste technische ontwikkelingen razendsnel werden toegepast om zo de tegenstander nog effectiever te kunnen verslaan.
De ontwikkeling van de eerste tank begon in de Grote Oorlog van 1914 tot 1918. Daarna, in het interbellum, in de periode tussen de Grote Oorlog en Tweede Wereld Oorlog, is de ontwikkeling echt flink op gang gekomen.
Met name, tal van nieuwe lichte tanks werden er ontwikkeld en geproduceerd. Licht dat wil zeggen qua bewapening; een licht kanon tot circa 37mm, eventueel extra bewapend met een machine geweer. Licht verwijst naar de bewapening en niet naar het gewicht van de tank of over de omvang van het voertuig.

Naast de ontwikkeling van "de drager" een gepantserd voertuig, zie je ook een snel allerlei type wapens verschijnen: infanterie kanonnen, artillerie kanonnen, mortier kanonnen, anti tank kanonnen en anti vliegtuig kanonnen. Daaraan parallel word de strategie, zeg maar inzet, van al dit "wapentuig" ook verder bijgesteld en ontwikkeld. Productie, onderhoud en aanvoerlijnen spelen gedurende het verloop van de oorlog een steeds belangrijkere rol. Beschikbaarheid en aantallen gaven bij de Geallieerden de doorslag bij de overwinning op Nazi Duitsland met zijn technisch gezien betere tanks en krachtigere wapens.
 
Vanaf het interbellum tot aan VE Day, vanaf de ontwikkelingen tot aan het bittere einde een zeer indrukwekkend verhaal! Over een allerminst comfortabel en relatief onveilig voertuig, zijn bewapening en inzet bij gewapende acties in diverse omgevingen.

Eenmaal in actie; Alle ogen van de vijand zijn op je voertuig gericht, je kan zelf alleen een glimp zien van de vijand.
De hitte, het lawaai, de angst, je kan het voelen, ruiken en horen. Communicatie met de overige tank bemanning verliep schreeuwerig en communicatie met omgeving daarbuiten was zeer lastig. Het voertuig nu verlaten is zelfmoord, volg je orders op en doe je best om de vijand te verslaan. Is de aanwezige munitie geschikt en voldoende aanwezig voor deze ene actie? Indien het voertuig tot stilstand komt, door mechanische problemen, benzine of munitie tekort, wacht op betere tijden, blijf in het voertuig....Succes hangt af van gemaakte keuzes.

Vergeet echter niet dat de militaire en burger slachtoffers aan beide zijde hun leven hebben gegeven in een wereld oorlog waarvan zij het slachtoffer zijn geworden. Zij werden erin betrokken maar hadden op het verloop van de oorlog nauwelijks invloed. Deze site is gemaakt om het verhaal te vertellen over de individuele tanks en pantsers die nu nog te zien zijn in musea, evenementen en als monument. Ondanks dat deze voertuigen redelijk gekoesterd worden in musea en bij evenementen, is de geschiedenis en inzet tijdens de oorlog ervan nauwelijks bekend. De bemanning, legereenheid en slachtoffers hebben wel kennis gemaakt en hun herinneringen aan deze voertuigen vindt je nauwelijks terug.
Wellicht nu voor een stukje wel.