Armoured Car AEC Mk.II
 
Type: Armoured Car
British Army: Armoured Car AEC Mk.II
Export: Yes
Armoured Car AEC Mk.II in Ursel (B)
Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Verschillende uitvoeringen.
    1.2 Export.
  2. De AEC Mk.II in Ursel (B).
    2.1 De Piron Brigade.
  3. Technische Specificaties
  4. Externe Links
  Foto 1. Armoured Car AEC Mk.II in Ursel (B), tijdens Wings & Wheels 2008.
1. Algemeen:
De pantserwagen AEC Mk.II is een zware pantserwagen ontwikkeld door de Britse firma AEC te Southall. Op basis van opgedane  ervaring tegen het Duitse Afrika Korps, in Noord-Afrika, AEC begonnen aan het ontwerp voor de AEC armoured car.
AEC heeft geheel op eigen initiatief, zonder het Britse War Office te raadplegen, de AEC pantserwagen ontwikkeld. De opzet was om om zeg maar een tank op wielen te ontwikkelen. Vermoedelijk is het model voor deze pantserwagen al in 1940 ontwikkeld, in 1941 reed er al een prototype mee in de jaarlijkse militaire parade in Londen. Winston Churchill was onder de indruk en er volgde een order.
Het onderstel en de mechanische onderdelen van de pantserwagen werden afgeleid van de door AEC gebouwde medium artillery tractor "Matador". Ter info de Matador was een Britse 4x4 vrachtauto dat o.a. werd ingezet voor het voorttrekken van artillerie stukken, maar ook werd ingezet voor militaire transporten. Van de door AEC gebouwde armoured car zijn er vier versies gebouwd, de Mk.I tot en met de Mk.III en een AA, anti-aircraft uitvoering. De voorzijde van de Mk.II en Mk.III is iets aangepast en beschikken over een iets sterkere motor dan de Mk.I.
De Mk.I versie is bewapend met een 2 pdr (40 mm) kanon en voorzien van de koepel van de Britse Valentine tank. De Mk.II is uitgerust was met een 6 pounder (57 mm) antitankkanon. De Mk.III versie beschikte over het Amerikaanse M3 75 mm kanon.
De AEC armoured car werd tijdens WW II niet veel ingezet en was niet zo populair bij de Britten. Dit werd veroorzaakt door het hoge silhouet, waardoor het al gauw in het terrein opviel en kwetsbaar was. Ook was het besturen van deze pantserwagen een zware taak.
Voordelen had hij ook, de Mk.II en Mk.III beschikten beide over een krachtig kanon en de vierwiel aangedreven AEC kon met gemak off-road rijden en eventueel andere voertuigen los en of voorttrekken.
In Tunesië is de AEC armoured car in gebruik geweest bij de Royal Dragoons. In Italië heeft het 10th Indian Infantry Division de AEC Armoured Car gebruikt voor het begeleiden van militaire transporten. Naar verluidt zijn er tijdens WW II ook een aantal geleverd aan de Joegoslavische Partizanen. Na WW II verkreeg het Belgische leger 66 exemplaren die vanaf 1946 tot 1950 werden ingezet door de gepantserde verkenningsregimenten.
 
1.1 Verschillende uitvoeringen:
Er zijn diverse modellen geproduceerd, een beknopte opsomming:
  1. AEC Mk.I, hoofdbewapening is een 2 pounder kanon, met de koepel van een Valentine tank.
  2. AEC Mk.II, hoofdbewapening is een 6 pounder kanon.
  3. AEC Mk.III, hoofdbewapening is een Amerikaanse M3 75 mm kanon.
  4. AEC AA, hoofdbewapening is een Anti-Aircraft kanon, is niet in productie genomen.
1.2 Export:
De armoured car AEC is door Groot-Brittannië onder het Lend Lease Program niet geleverd aan andere Geallieerde bondgenoten.
Na de WW II zijn ze onder meer verkocht aan België en Libanon.
 
2. De AEC Mk.II in Ursel (B).
Armoured Car AEC Mk.II in Ursel (B)
Foto 2. Armoured Car AEC Mk.II in Ursel (B), tijdens Wings & Wheels 2008.
Foto 1. t/m 4. Deze Armoured Car AEC Mk.II was te zien in Ursel (B) tijdens het militairia event Wings & Wheels 2008. Deze AEC Mk.II is in eigendom van het Belgische Koninklijke Leger en Tank Museum in Brussel. Gewoonlijk staat deze AEC Mk.II in opslag in het depot in Kapelle (B). Dit is een van de drie laatste exemplaren die er van de Armoured Car AEC er nog bestaan. Zeer waarschijnlijk is het ook het ook het enige exemplaar dat volledig operationeel is. Zoals hierboven vermeld staat, is de AEC in 1947 in gebruik genomen door de Belgische Krijgsmacht.
Het deed dienst in de gepantserde verkenningsregimenten van de Piron Brigade van 1947 tot en met 1950. In de jaren vijftig deed het dienst als "self propelled gun" uitgerust met een CATI gun. De Belgische leger tekens (markings) op deze AEC Mk.II.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Destroyer, alle voertuignamen uit een 'troop' of compagnie beginnen met de zelfde letter. Word ook gebruikt als radio call sign.
Tactical marking: Cirkel (blauw): kleur blauw = Junior Regiment (3de regiment van een divisie) ; cirkel = 'C' Squadron.
Troop marking: De (blauwe) 6 in de cirkel, het cijfer een verwijst naar de 6th troop van het squadron.
Unit Serial & Arms of Service: Vierkant (groen-zwart) is de "Arms of Service" staat voor een verkenningseskadron.
44 (zwart) is de "Unit Serial" is mogelijk het 1ste verkenningseskadron van het 2de infanterie divisie.
Army of division sign: Gele leeuwenkop, op een zwart schild met rode rand; embleem van het 1st Divisie van het 1st Belgian Brigade van kolonel Jean-Baptiste Piron.
WD Registration: (Census) F88827. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (F = categorie armored car)
Bridge classification: Cijfer 14 (zwart) in cirkel (geel), is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
Armoured Car AEC Mk.II in Ursel (B)
Foto 3. Armoured Car AEC Mk.II in Ursel (B), tijdens Wings & Wheels 2008.
2.1 De Belgische Piron Brigade:
Tijdens WW II word België bezet door de Duitsers en een aantal Belgische militairen vlucht naar Groot-Brittannië. De Piron Brigade word opgericht met hulp en materiaal van het Canadese en Britse leger. De opbouw van de Prion Brigade is gelijkend aan een Britse gemotoriseerde brigade. Met dit grootte verschil dat de omvang van de Prion Brigade minder in aantallen is dan een reguliere leger brigade. De Prion Brigade was tezamen met de Nederlands Prinses Irene Brigade niet het enige buitenlandse leger dat in Groot-Brittannië werd opgeleid, bewapend en meevocht aan de Geallieerde zijde. Een zeer grote rol was weggelegd voor het Poolse 1st Corps onder leiding van Wladyslaw Sikorski. Daarnaast waren er de Fransen o.l.v. generaal Charles de Gaule en de 1st Czechoslovak Armoured Brigade. Na de oorlog vormde ze de kern voor het nieuwe Belgische leger.
 
- Structuur van een Belgische verkenningseenheid, van een infanteriedivisie. (1947-1950) -
Staf
Eskadron Staf en Diensten: Een anti-tank peloton. 8 6-ponder kanonnen, getrokken door Loyd Carriers
Een mortierpeloton. 6 3-inch mortieren
Een administratie peloton.  
Een radio peloton.  
Verkenningseskadrons (3): Een eskadron commando.  
Drie verkenningspelotons bestaande uit: Een sectie met 2 scout cars Humber en
2 pantserwagens AEC Mk.II of III.
Twee secties met telkens 3 Bren Carriers.
Een aanvalspeloton 5 pantser vrachtwagens GM C15TA.
 
Armoured Car AEC Mk.II in Kapellen (B)
Foto 3. Armoured Car AEC Mk.II in het depot in Kapellen (B), foto uit 2008.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Armoured Car AEC Mk.II -
Item: Specificatie:
Productie: Van 1942 tot en met 1943.
Aantal geproduceerd: 629 exemplaren in totaal van Mk.I tot en met Mk.III
Gemaakt door: AEC (Associated Equipment Company) in Southall, graafschap Middlesex in Groot-Brittannië.
Gewicht: 12,7 ton.
Afmetingen: lxbxh 5,44 x 2,70 x 2,69 m.
Dikte pantser: 30 mm.
Motor: Diesel motor, AEC 197, 6 cilinder, 158 pk.
Max. snelheid: 66 km/u.
Bereik: 402 km.
Bemanning: Vier personen.
Bewapening: Ordanance QF 6 pounder (57mm) kanon
Overige bewapening: 1 Stuk, BESA 7.92 mm machinegeweer
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over Britse Armoured Car AEC Mk.II
Topic 2. - Locatie van de armoured car AEC Mk.II in Kapellen (B).
Topic 2. - Het militairia evenement Wings & Wheels in Ursel (B).
Topic 2. - Informatie over de 1st Belgian Group, Brigade Piron.
 

 

>