Humber Mk.II Scout Car.
 
  Type: Scout Car
British Army: Humber Mk.II Scout Car
Export: Yes
Humber Mk.II, Scout Car, Brussel.
  Contents:
 
  1. Algemeen.
    1.1 Verschillende uitvoeringen.
    1.2 Inzet en gebruik bij andere landen.
  2. De Humber Mk.II Scout Car in Brussel.
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
    Foto 1. De Humber Mk.II, Scout Car in Brussel (B).
1. Algemeen:
De Humber Scout Car is afgeleid van de Humber armoured car en is een vierwiel aangedreven scout car welke in gebruik was bij de armoured divisions. Aan het begin van de oorlog was de vraag naar scout cars groot, de Britse infantry divisions waren uitgerust met de standaard scout car van het Britse leger de Dingo. Om aan de vraag te voldoen is in 1941 de Rootes Group begonnen met de productie van de Humber Scout Car, vanaf 1942 is de Humber Scout Car geleverd aan de armoured divisions.
De Humber Scout Car werd door de Britse soldaten als minder betrouwbaar en minder geschikt voor zijn taken aangeduid dan de Dingo Scout Car. Anders dan de Dingo scout car beschikte het over een gesloten stalen dak en was van binnen ruimer. De Humber Scout Car beschikt over twee vaste zitplaatsen en een reserve zitplaats. De bewapening bestaat uit een anti-aircraft machine geweer van het type Bren. Daarnaast was er een radioset No.19 aanwezig. De aantallen bestelde Humbers en het aantal daadwerkelijk geleverde exemplaren is niet geheel duidelijk, mede doordat men tijdens de productie is overgegaan tot het aanbrengen van technische verbeteringen. Dit verbeterde model, de Humber scout car Mk.II wordt vaak verward met de Mk.I als het gaat om de aantallen.
1.1 Verschillende uitvoeringen:
1.2 Inzet en gebruik bij andere landen:
Tijdens de WW II was de Humber Scout Car in gebruik bij armoured divsions van het Britse en Canadese leger, een klein aantal was in gebruik bij het Poolse en Tsjechische leger. Na WW II zijn er meerdere landen geweest die de Humber Scout Car hebben aangeschaft, waaronder België, Denemarken en Nederland.
 
2. De Humber Mk. II Scout Car in Brussel.
Humber Mk.II, Scout Car, Brussel.
Foto 2. De Humber Mk.II, Scout Car in Brussel (B).
Foto 1 en 2. Foto 2. De Humber Mk.II, Scout Car in Brussel. Deze Humber Mk. II, is te zien in het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel. Dit voertuig herdenkt het oudste Belgische legeronderdeel, het Cavalerie-regiment"1st Chausseur à Cheval", waarvan een aantal officieren de Duitse bezetting wist te ontvluchten en via Spanje naar Groot-Brittannië reisden. Daar waren zei direct betrokken bij de oprichting van het 1st Belgium Armored Car Squadron. Na WW II heeft België zelf de Humber Scout Car aangeschaft. De Belgische leger tekens (markings) op deze Humber Mk. II in het museum in Brussel.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Ontbreekt, alle voertuignamen uit een 'troop' beginnen met dezelfde letter.
A= Head Quarter, B= 1st Troop, C= 2nd Troop etc.
Regimental badge: Wapenschild, jachthoorn met degen, regiment 1st Chausseur à Cheval (senior Belgium Cavalery Regiment)
Brigade marking: Ontbreekt. Gele leeuwenkop, op een zwart schild met rode rand; embleem van het 1 st Belgium Armored Car Squadron, onderdeel van het 1st Brigade van kolonel Jean-Baptiste Piron.
Tactical marking: Ontbreekt. Bijvoorbeeld een driehoek op de koepel geeft aan dat het voertuig toebehoort aan 'A' Squadron.
Arms of Service: Ontbreekt, deze unit code, bijvoorbeeld een zwarte driehoek met 138, zwart staat voor staf of head quarters en 138 voor het 138ste armored car recconnaisance squadron. )
Bridge classification: Cijfer 4 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
WD Registration: (Census) 42023 is uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. Klein detail, de Britten hadden een F gevolgd door een zescijferig nummer en de Belgen een F gevolgd door een zevencijferig nummer.
Bron: Warwheels.net en eigen onderzoek.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Humber Scout Car -
Item: Specificatie:
Productie: Van eind 1941 tot en met 1945.
Gebouwd door: Rootes Group Ltd.
Aantal geproduceerd: Besteld: Mk.I 1698 exemplaren en Mk.II 2600 exemplaren. Totaal geleverd: 4102 exemplaren.
Gewicht: 3,4 ton
Afmetingen: LxBxH = 3,84 x 1,89 x 2,11
Motor: Zes cilinder benzinemotor, 87 pk
Aandrijving: 4 x 4
Bereik: 320 km
Max. Snelheid: 100 km/u
Bemanning: Drie personen.
Bepantsering: 14 mm maximaal.
Bewapening: .303 Bren machine geweer. ( Remote Controlled )
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Humber Mk.II Scout Car.
Topic 2. - Locatie van de Humber Mk.II Scout Car in Brussel (B).
Topic 2. - Informatie over Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).
Topic 2. - Informatie over de Defensie organisatie van België.