Panzerkampfwagen III, Ausf. M
 
  Type: Medium Tank
Sd.Kfz. 141/1
Panzerkampfwagen III, Ausf. M (Sd.Kfz. 141/1), Munster (D).
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 De verschillende uitvoeringen.
  2. Panzerkampfwagen III, Ausf. M.
  3. Panzerkampfwagen III, in Munster (D).
    3.1 Deutsches Afrika Korps.
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
    Foto 1. Panzerkampfwagen III, Ausf. M (Sd.Kfz. 141/1) in Munster (D).
1. Algemeen:
De Panzerkampfwagen III, of kortweg Panzer III, is een medium tank die in grote aantallen is geproduceerd. De motor mechaniek was zeer betrouwbaar en zowel de bepantsering als de bewapening zijn voordurend aangepast, zeg maar verzwaard. De reden hiertoe was dat de Panzer III aan het begin van de oorlog, tijdens de inval in Polen, ruim voldeed aan alle wensen. Maar gaande weg in de oorlog tegen de Sovjet Unie, kregen ze te maken met een voor toen geduchte tegen stander, de Russische T34 tank. De T34 bleek een maatje te groot voor de Panzer III, zowel de bepantsering als de bewapening waren te licht t.a.v. de vuurkracht en bewapening van de T34. Dit resulteerde in een andere inzet van Panzer III, globaal in de periode 1942-1943 werd de voornaamste taak het ondersteunen van de Panzer IV.
In eerste instantie is de Panzer III vanaf mei 1937 alleen geproduceerd bij Daimler-Benz. Al snel werd de productie opgevoerd en hiertoe werden de Panzer III ook geproduceerd bij: Daimler-Benz, Henschel, MAN, Alkett, Wegmann, MIAG, MNH and FAMO.
In augustus 1943 stopte de productie van de Panzer III, om ruimte te maken voor de productie van o.a. de zware Panter tanks.
 
1.1 De verschillende uitvoeringen.
Er bestaan 13 uitvoeringen van de Panzerkampfwagen III, te weten:
 
Ausf. Gemaakt in: Kenmerken en opmerkingen: Aantal gemaakt
A, B, C, D 1937-1938 Benaming: Sd. Kfz. 141, Ausf A t/m D
Prototypen en pre-productie modellen.
75
E, F 1939-1940 Benaming: Sd. Kfz. 141, Ausf E en F
Kanon: 3.7 cm KwK 36 L/46.5
Enkele latere, hebben een: 5 cm KwK 38 L/42.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
531
G 1940-1941 Benaming: Sd. Kfz. 141, Ausf G
Kanon: 5 cm KwK 38 L/42
Verstevigde / dikkere bepantsering van het kanon mantel.
Ausf.G (Tp) is een aangepaste uitvoering voor in de tropen, in gebruik in Noord Afrika.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
600
H 1940-1941 Benaming: Sd. Kfz. 141, Ausf H
Kanon: 5 cm KwK 38 L/42
Kleine wijzigingen, o.a. extra 30mm bepantsering aan de voorzijde, bevestiging middels schroeven.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
308
J 1941 Benaming: Sd. Kfz. 141/1, Ausf J
Kanon: 5 cm KwK 38 L/42
Verlengd chassis,50mm bepantsering aan de voorzijde.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
482
J-1 1941-1942 Benaming: Sd. Kfz. 141/1, Ausf J-1
Kanon: 5 cm KwK 39 L/60.
Langer en effectiever kanon dan het kanon van Ausf. J.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
1067
L 1942 Benaming: Sd. Kfz. 141/1, Ausf L
Kanon: 5 cm KwK 39 L/60.
Extra bepantsering middels 50 mm + 20 mm platen.
Ausf. L(Tp) is een aangepaste uitvoering voor in de tropen, in gebruik in Noord Afrika.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
653
M 1942-1943 Benaming: Sd. Kfz. 141/1, Ausf M
Kanon: 50 mm KwK 39 L/60
Kleine wijzigingen, zoals een waadschachten voor uit- en inlaat.
De nooduitgang tussen de tracks is weggelaten.
Optioneel: extra bepantsering middels, "Schurzen", staalplaten aan de romp en toren.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
250
N 1942-1943 Benaming: Sd. Kfz. 141/2, Ausf N
Bijnaam Sturmpanzer III
Kanon: 7.5 cm KwK 37 L/24
Nieuwe opbouw op het chassis van J, L en M uitvoeringen.
Ombouw van enige bestaande oudere uitvoeringen.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
700
Aanvullend zijn er nog een aantal modellen pantser voertuigen en tanks afgeleid van de Panzer III.
 
2. Panzerkampfwagen III, Ausf. M.
Van de Panzerkampfwagen III Ausf. M (Sd.Kfz. 141/1) zijn er 250 stuks geproduceerd in de periode van 1942 tot 1943. Veelal zijn de Panzer III tanks van het type Ausf. M uitgerust met extra bescherming middels stalen platen langs de tracks, de zogenaamde Panzer Schürzen. Een onbekend aantal Panzer III Ausf. M medium tanks zijn omgebouwd tot Panzer III Ausf.N en tot infanterie tank van het type SturmgeSchütz III. Ook zijn er direct na de productie bij MIAG in Braunsweig een honderd stuks tanks extra aangepast door Wegmann in Kassel met een vlammenwerper. De nieuwe Panzer III met vlammen werper kreeg de benaming: PzKpfw III (Fl) / Sd.Kfz 141/3, ook bekend onder de benamingen Flammpanzer III of Panzerflammwagen III.
De Panzer III Ausf. M was beter in staat om door ondiep water tot circa 1,30 meter te rijden dan zijn voorgangers. Hiertoe zijn een aantal wijzigingen aangebracht, de voornaamste aanpassingen zijn:
- Aangepaste voorzieningen voor de lucht inlaat en de uitlaat van de motor.
- De motor uitlaat aan de achterzijde was voorzien van een waterdichtende terugslagklep en geluidsdemping.
- De wielassen van de tracks zijn voorzien van een waterdichte afsluiting.
 
3. Panzerkampfwagen III, in Munster (D).
Panzerkampfwagen III, Ausf. M (Sd.Kfz. 141/1), Munster (D).
Foto 2. Panzerkampfwagen III, Ausf. M (Sd.Kfz. 141/1) in Munster (D).
Foto 1, en 2. Deze Panzerkampfwagen III Ausf.M (Sd.Kfz. 141/1), staat in het Panzermuseum in het Duitse Munster. Het museum heeft deze medium tank in 1986 gekregen van Tunesië. Vervolgens is het gerestaureerd en heeft het de kleuren gekregen van het Duitse Afrika Korps, Panzer Abteilung 504, met op de koepel het nummer 860.
De Pz.Kpfw. III, was de ruggengraat van het Duitse Afrika Korps dat onderleiding van Generaal Erwin Rommel stond. Met de komst in 1942 van de Panzer IV, kreeg de Panzer III een meer ondersteunende rol. Tijdens de oorlog in Noord Afrika vormde alleen de zwaar gepantserde Britse Matilda een echte bedreiging voor Panzer III. Echter de Britse Matilda tank was traag in vergelijking tot de Panzer III. Slechts door de Matilda tank te isoleren en met schoten aan de zijkant en of achterkant te beschieten, was de Panzer III in staat de Matilda uit te schakelen. Veruit de meeste Panzer III tanks die zijn ingezet in Noord Afrika zijn de Panzerkampfwagen III Ausf.G(Tp) en een kleiner aantal Ausf.L(Tp) tanks. Tp staat voor tropisch, deze zijn uitgerust met extra luchtfilters, aangepast olie filters en extra cooling fans. Er zijn naar wat redelijkerwijs aangenomen mag worden, niet meer dan vijfentwintig exemplaren van de Panzer III Ausf. M ingezet in Noord Afrika. Dit is te concluderen uit de overloop in de periode dat ze zijn gebouwd en het tijdvak waarin de oorlog in Noord Afrika zich afspeelde. De Pz.Kpfw.III Ausf. M is gebouwd, in de periode oktober 1942 - februari 1943, de oorlog duurde tot mei 1943. Deze vijfentwintig exemplaren van de Pz.Kpfw.III Ausf. M zijn alle in gebruik geweest bij het schwere.Panzer-Abteilung 504 (s.Pz.Abt.504), dat pas op 6 maart 1943 arriveerde in Tunesië, zestig dagen voor de capitulatie van het Duitse leger.
De Panzer III tanks bleven in Noord Afrika actief tot aan de capitulatie op 10 mei 1943 in Tunesië. De leger tekens (markings) op deze Panzer III tank in het Panzermuseum in het Duitse Munster:
  Unit marking: 860: Aan beide zijden staat het no. 860. Het nummer 860 staat voor, 8ste Kompanie (compagnie), 6de Zug (peloton), 10 de voertuig in het peloton.
  Battalion marking: Deze tank heeft deel uitgemaakt van het schwere.Panzer-Abteilung 504 (s.Pz.Abt.504). Het symbool was een schuine rechthoek met daarin een kromme en een zwaard afgebeeld.
  Amry marking: Het wit gekleurde symbool bestaande uit een palmboom met een hakenkruis, is het symbool van het Duitse Afrika Korps. Afgekort: DAK.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
3.1 Deutsches Afrika Korps.
Het Deutsches Afrika Korps is een Duits expeditie leger, dat onder leiding stond van luitenant-generaal Erwin Rommel,
Het vertrok op 12 februari 1941 naar Noord Afrika en verbleef daar tot de capitulatie op 13 mei 1943. Duitsland wilde de gehele Middellandse Zee onder controle hebben om zo een vrij transport van oa olie uit het Midden Oosten en Noord Afrika te waarborgen.
De Italianen waren als bondgenoot van Duitsland als bezettingsmacht in Noord Afrika, maar hun strijd tegen het Britse leger verliep niet succesvol. Het slecht moraal cq motivatie speelden de Italianen parten, Erwin Rommel is er met het DAK heen gegaan om de Britten, zonder de steun van de Italianen te verslaan. Aanvankelijk boekte Rommel de nodige successen, maar na herstel van het Amerikaanse leger na een eerste confrontatie met het DAK, keerden de kansen van Rommel. Ondanks het feit dat eind 1942 het 10.Panzer Division met onder andere Panzer III en Tiger I tanks, ter versterking van het DAK werden gestuurd naar Afrika. Het 10.Panzer Division heeft dus slechts zes maanden in Noord Afrika meegevochten! Op 6 maart 1943 arriveerde het schwere.Panzer-Abteilung 504, met vijfentwintig PzKpfw III tanks, twee Panzerbefehlswagen Tiger I tanks en achttien Tiger I tanks. Het s.Pz.Abt.504 heeft slechts zestig dagen meegevochten!
Uiteindelijk capituleerde het Duitse leger op 13 mei 1943. Circa 200.000 soldaten gaven zich over en Erwin Rommel was net op tijd teruggeroepen door Adolf Hitler naar Duitsland. Het Deutsches Afrika Korps is in augustus 1941 gereorganiseerd en word vanaf toen aangeduid als "Panzergruppe Afrika". Rommel verkreeg nu ook de leiding over de Italiaanse troepen in Noord Afrika.
Panzer IV tanks waren in gebruik bij: 21.Panzer Division, Panzer-Regiment 5 en bij 15.Panzer Division, Panzer-Regiment 8.
Tiger I tanks waren in gebruik bij: 10.Panzer-Division, Panzer-Regiment 7. = schwere.Panzer-Abteilung 501 (s.Pz.Abt.501)
Tiger I tanks waren in gebruik bij: schwere.Panzer-Abteilung 504 (s.Pz.Abt.504)
 
4. Technische Specificaties:
  Ontwerp: In 1936 is de Panzer III ontworpen.
  Fabrikant: Wegmann, MIAG in Braunsweig, MAN en MNH.
  Productie: Vanaf oktober 1942 - februari 1943.
  Gemaakt in: Duitsland
  Aantal geproduceerd: 250 Exemplaren.
  Bemanning: Vijf personen.
  Gewicht: 22,3 ton
  Afmetingen: LxBxH = 5,52 x 2,95 x 2,51 m
  Dikte bepantsering: 30 tot 70 mm.
  Motor: Twaalf cylinder Maybach HL 120 TRM, 265pk.
  Maximale snelheid: 40 km/u
  Maximaal Bereik: 175 km
  Bewapening: 50 mm KwK 39 L/60
  Overige bewapening: Twee machine geweren, type MG 34, 7.92 mm
 
5. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de Duitse medium tank Panzerkampfwagen III in het algemeen.
Informatie over extra plaat bepantsering op tanks, de Panzer Schürzen.
  Topic 3. Locatie van deze Duitse Panzerkampfwagen III, Ausf.M in Munster (D).
Het Panzer Museum in Munster (D).
Het Duitse Afrika Korps.