SturmgeSchütz III ( StuG III ) Ausf. G.
 
  Type: Assult gun (Sturmpanzers)
Sd.Kfz. 142/1
SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model, Koblenz (D).
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 De verschillende uitvoeringen.
  2. De SturmgeSchütz III, Ausf. G.
  3. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Duxford.
  4. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Munster.
  5. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Saumur.
  6. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Sinsheim.
  7. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Koblenz.
  8. Technische Specificaties:
  9. Externe Links.
    Foto 1. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model in Koblenz (D).
1. Algemeen:

De SturmgeSchütze, afgekort StuG is halverwege de dertiger jaren in Duitsland ontworpen voor het onder steunen van de Duitse infanterie Divisies. Het is dus een infanterie tank, welke gebaseerd is op het door Daimler-Benz ontwikkelde onderstel van een Panzer III tank. Zonder een draaibare toren cq koepel, is het silhouet van de StuG relatief gezien voor een tank laag en daarmee een minder kwetsbaar doel. Tijdens het verloop van de WW II, word de StuG III steeds minder als infanterie tank ingezet. Het word dan ingezet als anti tank wapen en de StuG III word zo het meest ingezette 'anti tank' pantservoertuig.
De StuG III is als anti tank wapen zeer succesvol geweest op alle fronten als anti tank pantservoertuig. Het totaal aantal StuG's dat Duitsland vanaf 1939 heeft geproduceerd bedraagt naar schatting zo'n 8400 stuks. Het Duitse Rijk heeft tijdens de WWII de StuG's geleverd aan hun bongenoten, waaronder Bulgarije, Hongarije, Spanje en Finland. Na de WW II, hebben oa Finland, Noorwegen, Spanje en Syrië gebruik gemaakt van de SturmgeSchütze. Momenteel beschikken een aantal musea over StuG's welke tijdens WWII in gebruik zijn geweest bij het Finse leger. Finland heeft in totaal 59 stuks geleverd gekregen door het Duitse Rijk.

 
1.1De verschillende uitvoeringen van SturmgeSchütz III:
 Er bestaan acht uitvoeringen van de Stug III, te weten:
- StuG III, Ausf. A t/m E.Ook bekend als Sd.Kfz. 142.
- StuG III, Ausf. F, F8 en G.Ook bekend als Sd.Kfz. 142/1. Ausf. F8 is gelijk aan Ausf. F maar heeft een langer kanon. 
Daarnaast is er ook nog een StuG IV geweest, deze is gebaseerd op een Pz.Kpfw IV,ook bekend als Sd.Kfz. 167.
De StuG IV was uitgerust met een 75mm StuK 40 L/48 kanon.
 
2. De SturmgeSchütz III, Ausf. G
De StuG III is gebaseerd op het chassis van een Panzer III en is veelal uitgerust met een 7.5 cm StuK 40 L/48 kanon. De StuG III Ausf. G kent twee verschillende productie series, de early production models en de late production models. De late production models zijn vanaf februari 1944 gemaakt en hebben de bijnaam 'Saukopf' ofwel varkenskop, verwijzend naar de vorm van de kanonbevestiging welke op een varkenskop lijkt. Bij de early production models is de kanonbevestiging hoekig.
 
3. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Duxford (GB).
SturmgeSchütz III, Ausf. G, IWM Duxford
Foto 2. Voorzijde van de SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model in Duxford (GB).
Foto 2. en 3. Deze StuG III, Ausf. G, late production model staat in de Land Warfare Hall van het IWM in Duxford (GB). Deze StuG III is afkomstig van het Bovington Tank Museum, waar het in 1982 nog te zien was. Van de voorafgaande periode is bij mij de herkomst en geschiedenis van deze StuG III onbekend.
Aan beide zijden ontbreekt de extra plaat bepantsering, Panzer Schürzen, daarin tegen is de anti magnetische Zimmerit-Schutzbelag laag is nog grotendeels wel aanwezig. De beschildering verkeerd in slechte staat en is niet origineel. Behalve het Duitse Balkankreuz, welke vermoedelijk ook niet origineel is, zijn er geen andere unit markings aanwezig op het voertuig. Waarschijnlijk is deze StuG nog wel in staat om op eigen kracht te rijden, er zijn namelijk genoeg foto's waarop te zien is dat hij binnen en buiten staat in beide musea.
Een opvallend detail zijn de tracks, runners, welke aan beide zijde op de opbouw van de StuG zijn bevestigd.
Vergelijkbare bevestigingen voor jerrycans, materiaal e.d. zijn namelijk alleen terug te vinden bij de eerste uitvoeringen van de StuG waarop nog geen Panzer Schürzen waren bevestigd.
  Unit marking: Ontbreekt.
  Division marking: Ontbreekt
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan op de achterzijde, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 

SturmgeSchütz III, Ausf. G, IWM Duxford

Foto 3. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model in Duxford (GB).

 
4. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Munster (D).
SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model, Munster (D).
Foto 4. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model in Munster (D).
Foto 4. en 5. Deze StuG III, Ausf. G, late production model staat in het Panzermuseum in het Duitse Munster. Het voertuig is vrij compleet uitgerust, alleen ontbreken de bekende beschermplaten 'Schurzen' en de anti magnetische Zimmerit-Schutzbelag.

De SturmgeSchütz III, Ausf. G, in het Duitse Munster, draagt de volgende leger tekens (markings):
  Unit marking: 101: Aan beide zijden staat het no. 101. Het nummer 101 staat voor, 1ste compagnie, 0de peloton, 1de voertuigpositie in het peloton.
  Division marking: Rode stier: is een unit marker van Stug.Abt.191
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 

SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model, Munster (D).

Foto 5. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model in Munster (D).

 
5. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Saumur (F).
SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model, Saumur (F).
Foto 6. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model met Schurzen in Saumur (F).
Foto 6. Deze SturmgeSchütz III, StuG III, Ausf. G, late production model staat in het Musée des Blindés in het Franse Saumur.
De extra bepantersing, de plaat Panzer Schürzen zijn aanwezig. Het camouflage patroon, is niet origineel, maar doet wel denken die van de Duitse divisies van de Waffen SS, zoals die in 1994 in Frankrijk werden toegepast. Behalve het Duitse "Balkankreuz", een landsteken, zijn er geen andere unit markings aanwezig op het voertuig. Herkomst en geschiedenis van het voertuig zijn onbekend.
  Unit marking: Ontbreekt, bijvoorbeeld: 4101: Aan beide zijden staat het no. 4101. Het nummer 4101 staat voor, 4de compagnie, 10de peloton, 1ste voertuigpositie in het peloton.
  Division marking: Ontbreekt, gebruikelijk heeft iedere divisie zijn eigen wapen embleem of symbool.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
6. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Sinsheim (D).
SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model, Sinsheim (D).
Foto 7. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model in Sinsheim (D).
Foto 7. en 8. Deze SturmgeSchütz III, StuG III, Ausf. G, late production model staat in het Auto en Techniek Museum in het Duitse Sinsheim. De bekende 'Schurzen'ontbreken, aan de bovenzijde is wel het pantser scherm te zien welke de boordschutter moest beschermen die het machine geweer moest bedienen. ( Op de foto's van de overige StuG III is deze niet aanwezig )
Behalve het Duiste kruis, het landsteken, zijn er geen andere unit markings aanwezig op het voertuig. Herkomst en geschiedenis van het voertuig zijn bekend:
Deze SturmgeSchütz III Ausf. G, met het chassis number: 105333, is in mei 1944 gebouwd bij Alkett in Duistland. Vervolgens is deze aan het Finse leger geleverd, welke tijdens WW II een zware strijd heeft geleverd tegen het Russische leger. Na WW II heeft het Finse leger deze en andere StuG III nog lange tijd in gebruik gehad en vaak werden er weer verbeteringen aangebracht. Begin tachtiger jaren is de Stug toegevoegd aan de collectie van het Auto en Techniek Museum in Sinsheim. Deze de StuG voorzien van camouflage en markings van het Duitse Afrika Korps. Voor de duidelijkheid, deze StuG heeft alleen dienst gedaan in het Finse leger. In het Finse leger had deze StuG het registratie nummer Ps.531-42.Voor meer info en foto's ga naar de bron van deze informatie, klik hier.
  Unit marking: Ontbreekt, bijvoorbeeld 4101: Aan beide zijden staat het no. 4101. Het nummer 4101 staat voor, 4de compagnie, 10de peloton, 1ste voertuigpositie in het peloton.
  Division marking: Ontbreekt, gebruikelijk heeft iedere divisie zijn eigen wapen embleem of symbool.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 

SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model, Sinsheim (D).

Foto 8. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model in Sinsheim (D).

 
7. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Koblenz (D).
SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model, Koblenz (D).
Foto 9. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model met Panzer Schürzen in Koblenz (D).
Foto 9. en 10. De herkomst en geschiedenis van het voertuig zijn bekend. Deze SturmgeSchütz III Ausf. G, met het chassis number: 105251, is in mei 1944 gebouwd bij Alkett in Duistland. Vervolgens is deze aan het Finse leger geleverd, welke tijdens WW II een zware strijd heeft geleverd tegen het Russische leger. Na WW II heeft het Finse leger deze en andere StuG III nog lange tijd in gebruik gehad en vaak werden er weer verbeteringen aangebracht.
 
In 1989 is de StuG in het bezit gekomen van het WTS in Koblenz. Tussen 1990 en 1994 is het gerestaureerd bij de Bundeswehr-Bereich en verkeerd in geheel operationele staat. De anti magnetische Zimmerit-Schutzbelag laag is opnieuw aangebracht, vermoedelijk geldt dat ook voor de extra bepantersing, de plaat Panzer Schürzen. Deze de StuG voorzien van camouflage en markings van het Duitse leger zoals dat origineel in 1944 werd toegepast. Voor de duidelijkheid, deze StuG heeft alleen dienst gedaan in het Finse leger. In het Finse leger had deze StuG het registratie nummer Ps.531-39. Voor meer info en foto's ga naar de bron van deze informatie, klik hier.
  Unit marking: Ontbreekt, bijvoorbeeld: 4101: Aan beide zijden staat het no. 4101. Het nummer 4101 staat voor, 4de compagnie, 10de peloton, 1ste voertuigpositie in het peloton.
  Division marking: Ontbreekt, gebruikelijk heeft iedere divisie zijn eigen wapen embleem of symbool.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 

SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model, Koblenz (D).

Foto 10. De SturmgeSchütz III, Ausf. G, late production model met Panzer Schürzen in Koblenz (D).

 
8. Technische Specificaties:
  Productie: Van januari 1940 tot maart 1945. ( Alle Ausf. ).
  Fabrikant: Alkett en MIAG.
  Totaal aantal geproduceerd: 9421 Exemplaren. ( Alle Ausf. ).
  Aantal geproduceerd: 7714 Exemplaren Ausf. G en 173 omgebouwde Pz.Kpfw III.
  Bemanning: Vier personen.
  Gewicht: 23.900 kg, Gevechtsklaar.
  Afmetingen: LxBxH = 6,77 x 2,95 x 2,16 m.
  Dikte bepantsering: 16 - 80 mm.
  Motor: Benzine motor, Otto Maybach HL120TRM V-12 en 296 pk.
  Maximale snelheid: 40 km/u.
  Maximaal bereik: 155 km.
  Bewapening: 7.5 cm StuK 40 L/48
  Overige bewapening: Twee machine geweren, type MG 34 or MG42, kaliber 7.92mm.
 
9. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de de Duitse SturmgeSchütz III, Ausf. G in het algemeen.
Informatie over het anti-magnetische coating, Zimmerit-Schutzbelag.
  Topic 3. Locatie van de Duitse SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Duxford (GB).
Het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
  Topic 4. Locatie van de Duitse SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Munster (D).
Het Panzer Museum in Munster (D).
  Topic 5. Locatie van de Duitse SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Saumur (F).
Het het Musée des Blindés in Saumur (F).
  Topic 6. Locatie van de Duitse SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Sinsheim (D).
Het Auto und Technik Museum in Sinsheim (D).
  Topic 7. Locatie van de Duitse SturmgeSchütz III, Ausf. G, in Koblenz (D).
Het Wehrtechnische Studiensammlung in Koblenz (D).