17 pounder Self Propelled Gun, Achilles Mk IIc.
 
  UK type: Self-Propelled Gun
US type: Howitzer Motor Carriage
British Army: Achilles Mk Ic / Mk IIc.
US Army: Gun Motor Carriage M10 / M10A1
Lend Lease Program: Yes, see notes.
Britse Achilles Mk IIc, Bastogne.
  Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 Britse Achilles uitvoeringen.
  1.2 Lend Lease programma.
 2. De Achilles Mk.IIc in Bastogne.
 3. De Achilles Mk.IIc in La Roche.
  3.1 Bevrijding van La Roche.
 4. De Achilles Mk.IIc in Brussel.
 5. Technische Specificaties.
 6. Externe Links.
    Foto 1.  Britse Achilles Mk IIc, bij het Historisch museum te Bastogne.
1. De ontwikkeling van de Tank Destroyers GMC M10.
De Britse benaming voor de Gun Motor Carriage M10 is 'Wolverine', echter eenmaal aan de het Britse leger geleverd kreeg de Gun Motor Carriage M10, de Britse benaming Achilles Mk Ic.
De tank destroyer M10 kon in een korte tijd gebouwd worden en is gebouwd op het onderstel van de medium tank M4A2, aangedreven door een dieselmotor van General Motors. De hoofd bewapening van de M10 bestaat uit een 3 inch (76,2mm) kanon. Voor de duidelijkheid, dit is dus niet het zelfde kanon als het 76mm kanon of het 17 pounder kanon dat op een aantal Sherman tanks is geplaatst vanaf 1944.

Doordat de bepantsering lichter was uitgevoerd en er ook een relatieve lichtere en open geschutskoepel op de tank zit, was de tank destoyer M10 lichter en daardoor sneller dan de medium tanks M4.
Helaas werden de tank destroyers M10 vaak uitgeschakeld, de open geschutskoepel en de matige bepantsering waren hier de oorzaak van. Al snel na de invasie werd dit duidelijk en de Amerikanen kozen ervoor om de tank destroyer M10 te vervangen door de tank destroyer M36 (Jackson). De Tank Destroyers in het Britse leger waren in gebruik bij de Anti-Tank Regiments van de Royal Artillery en deze hebben tot aan het einde van de oorlog gebruik gemaakt van de Achilles Mk IIc. Een Britse Anti-Tank Regiment is gewoonlijk opgebouwd uit vier stuks ┤Battery┤, elk uitgerust met 12 stuks tank destroyers van het type Achilles. Iedere ┤Battery┤ is weer op zijn beurt opgebouwd uit drie `Troops` met elk vier stuks tank destroyers van het type Achilles.
 
1.1 De Britse Achilles uitvoeringen.
- Achilles Mk Ic, op basis van een M4A2 (M10) of een M4A3 (M10A1) met een 76,2mm kanon.
- Achilles Mk IIc, op basis van een M4A2, met een General Motors dieselmotor en een 17 pounder kanon.
De aanwezigheid van het contra gewicht, achterop de geschutskoepel is gelijk aan de Wolverine.
Het Britse leger heeft echter een eigen model contra gewicht geplaatst, afgestemd op het iets krachtigere en zwaardere 17 pounder kanon.
 
1.2 Lend Lease programma.
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de tank destroyer M10. De Achilles Mk IC en Mk IIC waren in gebruik bij de Britse, Canadese en Poolse leger, zowel in ItaliŰ als noordwest Europa. De Free French Army en het Russische Rode Leger maakten gebruik van M10 en M10A1.
 
2. De Britse Achilles Mk.IIc in de Bastogne.
Britse Achilles Mk IIc, Bastogne.
Foto 2.Britse tank destroyer Achilles Mk IIc, bij het Historisch museum te Bastogne (B).
Foto's 1. t/m 3. Deze Britse tank destroyer Achilles Mk11c staat bij de entree van het Historisch Museum in Bastogne. De neus aan de voorzijde van deze tank bestaat uit een stuk, one-piece nose. Het exemplaar in Bastogne heeft tracks van het type Rubber Block: T41(omkeerbaar) of de T51 (niet omkeerbaar). De extra bepantsering die normaal aanwezig is op de voorzijde van de tank ontbreekt bij de tank, de bevestigingsnokken zijn nog wel te zien.
Opvallend detail aan deze Achilles is dat een groot deel van de loop is vervangen door het huidige exemplaar, zie ook de lasnaad op foto 3. Als je ter plaatse bent en goed naar de loop kijkt kan er nooit met de huidige loop geschoten zijn, het aan gelaste stuk loop zit niet helaal in lijn met het overige deel van de loop.
Wat ook ontbreekt zijn de zogenaamde markings, hierdoor is de historie en gebruik van dit voertuig niet bekend. De mogelijkheid bestaat dat het een naoorlogse tank destroyer van het Belgische leger is geweest.
De leger tekens (markings) op deze Britse tank destroyer Achilles Mk.IIc in Bastogne:
  Land marker: Vijfpuntige witte ster, formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day ge´ntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verfmallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat ge´mproviseerd. Na ervaringen in NormandiŰ zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt voor Duitse anti tank wapens.
  Bridge classification Cijfer 30 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van de bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.:
 

Tank destroyer Achilles Mk IIc, Bastogne.

Foto 3.De lasnaad op de loop is duidelijk zichtbaar bij deze tank destroyer Achilles Mk IIc,

 
3. De Britse Achilles Mk IIc in La Roche en Ardenne.
Britse Achilles Mk IIc, La Roche en Ardenne.
Foto 3. Britse tank destroyer Achilles Mk IIc, in La Roche en Ardenne (B).
Foto's 3. en 4. Is een Britse tank destroyer M10 Achilles, type Mk11c, van het 61st Anti-Tank Regiment Royal Artillery, in het Belgische La Roche en Ardenne. Het exemplaar in La Roche en Ardenne is afkomstig uit het voormalig museum van Aywaille en is gerestaureerd door de eigenaar van het MusÚe de la Bataille des Ardennes. Voorts kan ik melden dat de neus aan de voorzijde van de tank uit een stuk bestaat (one-piece nose) en er 17 inch stalen tracks van het type Chevron onder zitten. De extra bepantsering die normaal aanwezig is op de voorzijde van de tank ontbreekt bij de tank, de bevestigingsnokken zijn nog wel te zien.
De Achilles Mk IIc in La Roche en Ardenne staat er als een monument welke toegewijd is aan de Britse bevrijders van La Roche in januari 1945. Voor meer info zie ook de externe links onderaan deze pagina. De leger tekens (markings) op deze Britse tank destroyer Achilles Mk.IIc in La Roche en Ardenne:
  Unit Serial & Arm
of Service Mark:
51(wit) = Unit Serial & vierkant(rood) = Arms of Service.
De Arms of Service, een vierkant(rood) geeft aan dat het om een armoured unit gaat, in dit geval misplaatst.
Een tank destroyer is ingedeeld bij de Royal Artillery en niet bij een Armoured Division, daarom een correctie:
De Arms of Service, een vierkant (rood-blauw) met unit serial 61 (wit).
  Tactical Sign: Ontbreekt: Vierkant (blauw) met daarin een klein vierkant (rood) geeft de positie binnen een ┤troop┤ en ┤battery┤.
  Diabolo Mark: Driehoek (groen boven) + Driehoek (zwart onder) = symbool voor Tank- en Armoured Brigades. Formeel behoord dit niet op een Achilles te staan, maar staat er op uit eer betoon voor het Britse 33rd Armoured Brigade.
  Unit Serial: 61 (wit): formeel behoord dit niet op een Achilles te staan, maar staat er op uit eer betoon voor het 61st (West Highland) Anti-Tank Regiment Royal Artillery. Het 61st (West Highland) Anti-Tank Regiment Royal Artillery, is een onderdeel van het 51st (Highland) Infantry Division.
  Northampton: Northampton: formeel behoord dit niet op een Achilles te staan, maar staat er op uit eer betoon voor het Schotse het 51st (Highland) Infantry Division. Het Schotse 1st Northamptonshire Yeomanry Regiment, dit was een onderdeel van het 33rd Armoured Brigade
  Land marker: Vijfpuntige witte ster, formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day ge´ntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verfmallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat ge´mproviseerd. Na ervaringen in NormandiŰ zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt voor Duitse anti tank wapens.
  Bridge classification Cijfer 30 in een gele cirkel, is de gewicht klasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van de bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.:
 
Britse Achilles Mk IIc, La Roche en Ardenne.
Foto 4. Britse tank destroyer Achilles Mk IIc, in La Roche en Ardenne (B).
3.1 De bevrijding van La Roche en Ardenne (B).
Op 7 januari 1945, vroeg in de morgen, in de vrieskou en over bevroren wegen, vertrokken de Schotten van het 51st (Highland) Infantry Division, uit hun achterhoede positie ten zuiden van Luik en trokken op naar de frontlinie nabij Marche en Hotton. Hun opdracht was de uitgeputte Wales troepen te hulp te schieten en voorwaarts op te rukken naar La Roche en Ardenne. Na de bevrijding van de plaatsen Ronchampay, Hodister en Warizy, op 11 januari 1945, trok het 1st Battalion Black Watch op langs de rivier de Ourthe naar La Roche en Ardenne. Kort voor de middag gingen de Schotten, vooraf gegaan door een mijnen opruimingsteam en gepantserde verkenningsvoertuigen van 2nd Derbyshire Yeomanry Regiment, de plaats La Roche binnen welke zwaar gebombardeerd was door de US Airforce.
Zij werden gevolgd door de gepantserde voertuigen van de 1st Northamptonshire Yeomanry Regiment (33rd Armoured Brigade).
Toen La Roche bevrijd was en ontdaan van de laatste Duitse bezetters en de hoofdwegen vrij van puin waren gemaakt, vetrokken de andere eenheden van de divisie via La Roche in de richting van de plaatsen  Hives, Hubermont, Mierchamps, Erneuville en Ortho. Nadat deze plaatsen waren bevrijd sloten deze eenheden zich aan bij de Amerikaanse troepen.
 
4. De Britse Achilles Mk.IIc in de Brussel.
Britse Achilles Mk IIc, Brussel.
Foto 5. Britse tank destroyer Achilles Mk IIc, in Brussel.
Foto's 5. en 6. Deze tank destroyer Achilles Mk IIc, is te zien is in het Brusselse Royal Tank Museum. Het gaat om een omgebouwde M10A1 Wolverine, voorzien van het Britse 17 pounder kanon en aan het contra gewicht achterop de geschutskoepel te zien is het een late production model. Het exemplaar draagt de markings van het Belgische leger, echter deze tank destroyer is pas na WW II in Belgische handen gekomen. Opmerkelijk detail zijn de Boogies (loopwielen) deze zijn niet origineel, vergelijk maar eens met de andere foto's. Er zit echter nog wel een origineel exemplaar tussen. Voorts kan ik melden dat de neus aan de voorzijde uit een stuk bestaat (one-piece nose) en 17 inch stalen tracks van het type Chevron zijn. De extra bepantsering die normaal aanwezig is op de voorzijde van de tank ontbreekt, de bevestigingsnokken zijn nog wel te zien. De Markings op de Achilles Mk.IIc in Brussel:
  Bridge classification: Cijfer 30 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding.
Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van de bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
  Overige markings: Zijn aangebracht ter herdenking  van een veldtocht in BelgiŰ tijdens de Grote Oorlog van 1914-1918, in Nederland en Duitsland bekend als de de Eerste Wereld Oorlog. De deelnemende Geallieerde landen aan deze oorlog noemen het de Grote Oorlog van 1914-1918, La Grande Guerre, The Great War e.d.
 
Britse Achilles Mk IIc, Brussel.
Foto 6. Britse tank destroyer Achilles Mk IIc, in Brussel.
 
5. Technische Specificaties:
  Ontwerp gereed: In april 1942.
  Productie M10: Van september 1942 tot december 1943 bij Grand Blanc Arsenal.
  Productie M10A1: Van november 1942 tot september 1943 bij Ford en van september 1943 tot december 1943 ook bij Grand Blanc Arsenal.
  Levering vanaf: In september 1942 start ook de levering.
  Aantal geproduceerd: M10's 4993 exemplaren en M10A1's 1713 exemplaren.
  Romp: Gelast.
  Bepantsering: Dikte van 10 tot 51mm, alleen de kanonbevestiging is 57mm.
  Motor M10: Diesel, twee stuks General Motors 6046, 2x 6 cilinders en 410pk.
  Motor M10A1: Benzine, 8 cilinder Ford GAA, V8, 500 pk en 23 liters.
  Gewicht: Circa 29.600 kg
  Tracks, ophanging en vering: 16Ż inch track met het VVSS systeem.
  Bewapening M10 en M10A1: 3 inch (76,2mm) kanon, type M7.
  Bewapening Achilles Mk IIc: Ordnance QF 17 pounder Mark V
  Overige bewapening: 1x .50 cal MG
  Bemanning: Vijf personen.
  Lend Lease Program: Ja, zie elders op deze pagina voor details.
 
6. Externe Externe Links.
  Topic 1. Informatie over de tank destroyer M10 Wolverine en de Achilles Mk IIc.
  Topic 2. Locatie van de tank destroyer, Achilles Mk IIc in Bastogne (B).
  Het museum, Bastogne Historical Center (B).
  Topic 3. Locatie van de tank destroyer Achilles Mk.IIc in La Roche en Ardenne (B).
  Het museum 'Battle of the Bulge' in La Roche en Ardenne (B).
  Het 1st Northamptonshire Yeomanry regiment (Britisch Army).
  Het verhaal over de 1st Northampshire Yeomanry Regiment's Monument in La Roche-en- Ardenne.
  Het 51st (Highland) Infantry Division (British Army).
  Topic 4. Locatie van de tank destroyer, Achilles Mk IIc in Brussel (B).
  Het Koninklijk Leger- en tank museum in Brussel (B).
 

www.Pantser.net - Home BACK - TOP - NEXT -