Amphibious Vehicle DUKW-353.
 
  Type: amphibious vehicle
Lend Lease Program: Yes
British Army: GMC DUKW-353
US Army: GMC DUKW-353
GMC DUKW in Kapellen (B).
Foto 2.1 De GMC DUKW-353 in Kapellen (B).
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 De afkorting DUKW.
    1.2 Service historie in het Amerikaanse leger.
    1.3 Lend Lease Program.
  2. De DUKW-353 in Kapellen (B).
  3. DUKW-353 nr.1 in Overloon (NL).
    3.1 De US Seventh Army
  4. DUKW-353 nr.2 in Overloon (NL).
  5. Technische Specificaties:
  6. Externe Links.
 
1. Algemeen:
De GMC DUKW-353 is een amfibie voertuig, gebouwd door de General Motors Corporation. Het is gebaseerd op een vrachtauto (2,5 tons) en door zijn waterdichte chassis en schroef kon het voertuig zowel op land als op zee varen. Doordat het voertuig is aangedreven op alle zes de wielen (6x6 drive) kon het eenvoudig vanaf het land het water in en omgekeerd.
 
In april 1942 begon men met de bouw van het eerste prototype. In juni 1942 werd er bij GMC een demonstratie gegeven over het water en op de weg met 36 medewerkers van GMC aan boord. Daarna zijn er nog een klein aantal demonstraties van de DUKW geweest en na aangebrachte verbeteringen werd het productie model in juli 1943 goed gekeurd. In december 1942 rolde de eerste productie modellen van de band en deze werden daarna door de Amerikaanse Marine getest.

De DUKW werd ingezet voor het vervoer van vracht en militairen over water en land. De DUKW is op zich zelf zeewaardig zolang de zee redelijk rustig is. Het vereist dan wel een kapitein als stuurman en niet een vrachtwagen chauffeur. Om deze praktische reden werden de DUKW's met lading en bemanning aan boord van LVT's vervoerd over het Kanaal van Groot-Brittannië naar de D-Day stranden in Normandië.
Het voertuig is tijdens WWII in gebruik geweest bij het Amerikaanse, Britse, Australische en Russische leger in zowel Noord en Zuid Europa als in de Paciffic. Ook in Nederland en Duitsland zijn ze tijdens WWII ingezet om onder andere de grote rivieren over te steken.
Standaard is het voertuig niet uitgerust met bewapening, maar incidenteel werd er een .50 machine geweer opgeplaatst.
 
1.1 De afkorting DUKW:
De benoeming van DUKW is geen militaire woordspeling. De naam komt voort uit de terminologie die door GMC destijds werd gebruikt om een type voertuig aan te duiden.
D wijst op het jaar wanneer het voertuig in productie is genomen, dat was in 1942.
U staat voor "utility (amphibious)"
K verwijst naar de voorwiel aandrijving
W verwijst naar de zes "Wheeled" continu aangedreven assen.
De niet echt handig gekozen benaming werd vaak verbasterd tot Duck vehicle. Een andere populaire bijnaam was old magoo of gewoon magoo. Hoewel de oorsprong van deze bijnaam onbekend is, verwijst het waarschijnlijk naar de bollige vorm van het voertuig. (gezadig en betrouwbaar)
 
1.2 Service historie in het Amerikaanse leger:
In eerste instantie werd de DUKW niet aangeschaft door de Marine, maar na een geslaagde reddingsactie van een vast gelopen Kustwacht schip in zware storm werd de legertop toch enthousiast. In de zomer van 1942 schakelde de Amerikaanse Marine bij gebrek aan soldaten, de landmacht in om soldaten op te leiden die de circa 2000 DUKW's moesten bemannen.
In de US Army was het Corps of Engineers, de First Engineer Amphibian Command hiervoor verantwoordelijk. De DUKW's werden ondergebracht in een van de in totaal zeventig Amphibian Truck Companies. Vanaf toen tot aan de Korea oorlog heeft het Amerikaanse leger de DUKW in operationeel gebruik gehad. Voor zover bekend beschikte het Amerikaanse leger over drie uitvoeringen van de DUKW de "general transport", "Radio Beach Landing Vehicle" en de "Landing Assault Vehicle"
Tijdens D-day:
Op 5 juni 1944 zijn de Amerikaanse DUKW's in de Britse havenplaats Weymouth aan boord gegaan van de LVT's. De Amerikanen hebben tijdens D-Day negentien Engineers Companies ingezet; twaalf op Omaha Beach en zeven op Utah Beach. Deze Engineer Companies waren afkomstig van: 453rd, 458th en 459th Transportation Corps Amphibious Truck Company.
Op 6 juni 1944 werden de DUKW's op een afstand van circa 14 mile van Utah en Omaha Beach ontscheept, kort voor de eerste troepen aan land gingen. De DUKW's vormden twee colonnes en vaarden zo richting het strand. Deze waren geladen met wapens, munitie en andere goederen om de eerste landingstroepen te bevoorraden. Tijdens D-Day zijn er bij Omaha Beach diverse DUKW, beladen met artillerie stukken, door de Duitsers uitgeschakeld. Na D-Day werden ze ingezet om andere ladingen vanaf de diverse LVT's en Liberty Ships naar het strand te brengen.
Daar naast hebben enkele Britse DUKW's assistentie verleend aan de Amerikaanse Rangers bij de aanval op Point du Hoc.
 
1.3 Lend Lease Program:
De GMC DUKW-353 is door de Verenigde Staten onder het Lend Lease Program geleverd aan Groot-Brittannië (2000 stuks), Australië (535 stuks), Canada (800 stuks) en aan de Sovjet Unie (586 stuks).
 
2. De GMC DUKW-353 in Kapellen (B).
GMC DUKW in Kapellen (B).
Foto 2.2 De GMC DUKW-353 in Kapellen (B).
Foto 2.1 en 2.2 Deze GMC DUKW-353, is te zien in het depot fort Kapellen in het Belgische Kapellen. Het depot in Kapellen behoort toe aan het Belgische Koninklijk Leger en Tank Museum. Defensie personeel en vrijwilligers onderhouden er de voertuigen.
Deze DUKW verkeerd in een zeer goede staat. De stootkussens, van gevlochten touw (fenders), ontbreken midscheeps aan de voor en achterzijde van deze DUKW. Wat ontbreekt ook zijn de nodige leger tekens (markings), mede hierdoor zijn de herkomst en historie van het voertuig mij onbekend.
De mogelijkheid is ook dat deze DUKW op een Britse DUKW moet lijken zoals deze in de periode van september 1944 - mei 1945 in Maleisië zijn ingezet. Alleen waren deze Britse DUKW's in Maleisië in 1944-1845 grijs-blauw van kleur.
 
3. GMC DUKW-353 nr.1 in Overloon (NL).
GMC DUKW-353 in Overloon (NL)
Foto 3.1 De GMC DUKW-353 met een .50 Browning machine geweer in Overloon (NL).
Foto 3.1 en 3.2 Dit is een van de twee GMC DUKW-353, die te zien zijn in het Liberty Park in Overloon. In het Liberty Park in Overloon zijn twee musea opgenomen, het Oorlogs en Verzetsmuseum en het Marshall Museum. Deze beide DUKW's maken deel uit van het Marshall Museum en staan in een diorama over de invasie in Normandië tijdens D-Day. Het is uitgerust met een .50 Browning machine geweer en een hijsbok. Slechts 20% van de Amerikaanse DUKW's was uitgerust met zo een .50 machine geweer.
Deze Amerikaanse DUKW verkeerd in een technisch perfecte staat. Op de aangebrachte Amerikaanse leger tekens (markings) valt wel het een en ander op te merken, deze zijn voor een deel niet origineel.
  Division marking (1st+2de): 7A (wit) = dit staat voor het Seventh Army.
8540E (wit) = E verwijst naar een Engineers eenheid, de Engineers Battalions hebben 2 of 3 cijferige nummers, dus 8540 is niet van toepassing. De nul zou nog de letter O kunnen zijn, maar een Observation Engingeers Battalion bestaat niet.
  Unit marking (3de): HQ-14 (wit) = 14th vehicle van het Headquarter Company.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
  Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
  Army registration number: USA 7015772-S (wit) =  uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department.
Het nummer, ook wel "hood number" genoemd, is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. De letter S staat voor suppressed (onderdrukt), wat inhoudt dat dit voertuig niet standaard met een radiozender is uitgerust.
 
GMC DUKW-353 in Overloon (NL)
Foto 3.2 De GMC DUKW-353 met een .50 Browning machine geweer in Overloon (NL).
3.1 De US Seventh Army.
Opgericht op 10 juli 1943, met oog op de eerste Amerikaanse invasie in Europa. Dit was op Sicilië en de Amerikaanse troepen stonden toen onder leiding van Gen. George S. Patton.
Na de bevrijding van Sicilië stond het onder leiding van Lt. Gen. Alexander M. Patch. Op 15 augustus 1944 deed het mee aan Opertion Dragoon, de invasie in Zuid Frankrijk. Vandaar uit trok het snel op richting de Vogezen en in november 1944 bereikte het de Elzas.
Het bereikte als eerste in Duitsland de Rijn, maar raakte in zware gevechten verwikkeld met de Duitsers in de winter van 44-45.
Zowel in Elzas-Lotharingen als in de Ardennen raakte het betrokken bij zware gevechten met de Duitsers.
Op 26 maart 1945 stak het met o.a. 370 DUKW's de Rijn over tussen Mannheim en Worms en bezette delen van Zuid Duitsland. Op 20 april 1945 hebben ze Neurenberg ingenomen en op 29 april 1945 bevrijd een bataljon van het US Seventh Army het concentratiekamp Dachau en een dag later werd München ingenomen. Even later kwamen de soldaten van het US Seventh Army aan bij het verblijf van Hitler op de Obersalzberg. Onderdelen van het US Seventh Army trokken zelfs via Oostenrijk op naar Noord Italië.
 
4. GMC DUKW-353 nr.2 in Overloon (NL).
GMC DUKW-353 in Overloon (NL)
Foto 5. De tweede GMC DUKW-353 een 105mm houwitser in Overloon (NL).
foto 5. en 6. Dit is een van de twee GMC DUKW-353, die te zien zijn in het Liberty Park in Overloon. In het Liberty Park in Overloon zijn twee musea opgenomen, het Oorlogs en Verzetsmuseum en het Marshall Museum. Deze DUKW maakt deel uit van het Marshall Museum en staan in een diorama over de landingen in Normandië tijdens D-Day. Het heeft een 105mm houwitser aan boord.
Deze Amerikaanse DUKW verkeerd in een technisch perfecte staat.
  Nickname: Mermaid = Bijnaam van de DUKW, vertaald zeemeermin. Gewoonlijk verwijst de eerste letter van het onderdeel waartoe het voertuig behoord. Dit heet een callsign, alle voertuigen in de eenheid hebben dan een bijnaam die met de zelfde letter begint.
  Division marking (1st+2de): B4 = 4th (Engineers) Battalion
  Unit marking (3de): 33384 (wit) = onderdeel (?) van het Corps of Engineers. ( Note: dit is ook te zien op de DUKW's van B3 bij het oversteken van de Rijn in Duitsland )
  Land marker: Ontbreekt, de witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
  Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
  Army registration number: USA 7026478-S (wit) = uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department.
Het nummer, ook wel "hood number" genoemd, is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. De letter S staat voor suppressed (onderdrukt), wat inhoudt dat dit voertuig niet standaard met een radiozender is uitgerust.
  Bridge classification: Ontbreekt, 9 (zwart) in cirkel (geel) is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van de bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden. Er staat wel een onbekend teken op de DUKW cijfer 10 (zwart) in vierkant (geel).
 
GMC DUKW in Overloon (NL).
Foto 6. De tweede GMC DUKW-353 in Overloon (NL).
 
5. Technische Specificaties:
  Ontwerp: April 1942, aanvang met het eerste experimenteel model.
  Productie: Van december 1942 tot en met onbekend.
  Geproduceerd door: General Motors Corporation, Truck & Coach Division, Pontiac Michigan.
  Aantal geproduceerd: 21137 Exemplaren.
  Gewicht: 6,5 ton ( kon een lading vervoeren van 2,5 ton )
  Afmetingen: LxBxH= 9,45 x 2,53 x 2,47 m
  Pantser: n.v.t.
  Motor: Benzine motor, 6 cylinder GMC, 269 cid, 91,5 tot 106 pk.
  Max. snelheid: 80,5 km/u (land) en 10,3 km/u (water)
  Bereik: 402 km (land) circa 64,4 km (water bij max snelheid)
  Bemanning: Twee tot drie personen.
  Bewapening: Standaard geen bewapening, incidenteel een .50 Machine geweer.
 
6. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de GMC DUKW-353.
  Handleiding over het gebruik van de GMC DUKW-353.
  Topic 2. Locatie van de GMC DUKW-353 in Kapellen (B).
  Het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).
  Topic 3. Locatie van GMC DUKW-353 nr.1 in Overloon (NL).
  Het Liberty Park in Overloon.
  Het 7th Armored Division 'Lucky Seventh' (United States).
  Topic 4. Locatie van GMC DUKW-353 nr.2 in Overloon (NL).
  Het Liberty Park in Overloon.