Cargo carrier M29 "Weasel".
 
  British Army: Weasel
US Army: M29
Type: Other full-tracked vehicle
Lend Lease Program: Yes
Cargo carrier M29 "Weasel" , Overloon (NL)
  Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 Gebruik en inzet tijdens WW II:
  1.2 Lend Lease programma:
 2. Cargo carrier M29 "Weasel" in Diekrich.
 3. Cargo carrier M29 "Weasel" in Overloon.
 4. Cargo carrier M29 "Weasel" in Overloon.
  4.1 Het 79th Infantry Division.
 5. Cargo carrier M29 "Weasel" in Wanroij.
  5.1 De US 1st Army.
 6. Technische Specificaties:
 7. Externe Links.
    Foto 1. Voorzijde van de Cargo carrier M29 "Weasel" in Overloon.
1. Algemeen:
Beter bekend als "Weasel"(wezel), werd dit kleine rupsvoertuig ontworpen en gebouwd door de Studebaker Corp. in South Blends, Indiana. Na opdracht verstrekking had Studebaker 180 dagen de tijd om met een ontwerp te komen, echter na 60 dagen was er al een eerste prototype gereed. In 1942 kreeg het de benaming M29 Cargo Carrier, pas in november 1943 is het voertuig in operationele dienst in gebruik genomen als M29 en te laat voor de beoogde acties Noorwegen. De "Weasel" is ontwikkeld en gebouwd moest Polar proof zijn, geschikt zijn als amfibie voertuig, geschikt zijn voor transport per vliegtuig en tevens voor parachutes droppings.
Bij de ontwikkeling ging het Amerikaanse leger er vanuit dat het voertuig mogelijk in Noorwegen dienst moest doen in de sneeuw en op ijs. Het Amerikaanse First Special Services Force wilde een snel inzetbaar voertuig dat goed onder winterse omstandigheden kon functioneren.
Door zijn rechthoekige vorm zijn de vaareigenschappen van het voertuig slecht te noemen, het sturen verliep niet echt soepel.
Deze eigenschappen zijn bij de opvolger de M29C "Water Weasel"verbeterd door het aanbrengen van balast tanks aan voor- en achterzijde van het chassis en beschikt over twee roertjes. De M29C is voorzien van een demontabele voor- en achterboeg die het voertuig drijfvermogen verschaffen. In het water zorgen de rupsbanden voor de voortstuwing.
De brede tracks verdeelden en het gewicht van het voertuig op sneeuw en ijs en zorgden zo voor een lagere wieldruk. In eerste instantie zijn er 2103 exemplaren M28 gebouwd met 15 inch tracks de daarop volgende modellen werden uitgerust met bredere 20 inch tracks. De aandrijving van de motor zit op de 'drive wheel' dit is het achterste wiel dat is uitgerust als een groot tandwiel (sprocket wheel). Het voorste grote wiel, het 'idler wheel' word niet door de motor aangedreven. De "Weasel" werd tijdens het Ardennenoffensief vooral gebruikt voor transport van de vele gewonden die, onder de toen heersende barre weers- en terreinomstandigheden, niet met Jeeps geborgen konden worden.
Van oorsprong werd de "Weasel" echter gebruikt bij artillerie eenheden voor munitie transport. De 'Weasel" beschikte over een dun pantser en op een enkele uitzondering na was er ook geen zware mitrailleur aan boord.
Het Ordnance Department kent aan voertuigen ook een G number toe (catalogus nummer), als motor mechaniek, aandrijving e.d. gelijk is krijgen voertuigen een zelfde G number. Ondanks dat de opbouw en bewapening kan verschillen. Het G number van de M29 en M29C is G-179.
 
1.1 Gebruik en inzet tijdens WW II:
 • Bij het Amerikaanse leger vanaf november 1943, in de Pacific op Kiska Island.
  Vervolgens tijdens de invasie in Italië 1943-'44, tijdens D-Day in Normandië 1944, de Slag om Walcheren 1944, het Ardennen Offensief 1944-45 en de aanval op de Siegfried Linie 1944-45.
 • Bij het Britse Leger, D-Day Normandië 1944 en de Slag om Walcheren 1944.
1.2 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de cargo carrier M29 "Weasel". Cargo carrier M29 "Weasel" was ook in gebruik bij de landen van het Britse Commonwealth.
In de materieeloverzichten van de KL worden drie Weasels genoemd. Deze komen vermoedelijk uit de leger dumps van net na de Tweede Wereld Oorlog. Ze zijn nooit officieel ('organiek') in de bewapening van de KL opgenomen geweest.
 
2. Cargo carrier M29 "Weasel" in Diekrich.
Cargo carrier M29 "Weasel", Diekirch (Lux)
Foto 2. Cargo carrier M29 "Weasel" in Diekirch.
Foto 2. Deze M29 "Weasel" is te zien in het Nat. Museum of Military History, in Diekirch (Lux). Het hier getoonde exemplaar is een geschenk van mr. Harry Gray, directeur van United Technologies Corp. Mr. Harry Gray heeft destijds zelf deelgenomen aan de oversteek van de Sauer rivier op 18 januari 1945. Het camouflageschema, genaamd "Mickey Mouse oren", is origineel, maar het was niet gebruikelijk. Vaak werd de "Weasel" van olijfdrab kleur, met een laag witkalk besmeerd, om zo in de sneeuw niet op te vallen. Klik hier voor een afbeelding van deze zelfde M29 tijdens het Ardennen Offensief 1944-45.
De 20 inch tracks zijn origineel en is een van de vijf verschillende soorten tracks die men kan aantreffen op een M29.
Deze M29 maakte deel uit van de US 5th Infantry Division: Vanaf D-Day in Normandië, en is via Bretagne, en de Loire regio zuidelijk om Parijs heen getrokken om vervolgens Verdun naar Metz (Noord-Oost Frankrijk) en dan Luxemburg in te trekken. Na de Slag om de Ardennen zijn ze via Frankfurt am Main opgetrokken tot in Tsjecho-Slowakije om daar als laatste divisie, 6 uur na de Duitse overgave de wapens te laten rusten. Al met al een aardig lange en zware veldtocht. De markings op de M29:
  Vehicle name: Double Devil door de bemanning aan de M29 gegeven bijnaam, is soms ook een radio call sign.
  Unit marking (1st+2nd): 5-I-2 = 5th US Infantry Division - 2nd Battalion
  Unit marking (3rd): HQ 15 = Head Quarter company 15th vehicle.
  Army registration number: USA 40151727, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943. Indien het voertuig wit is, dan word een Black Star aangebracht.
  Bridge classification: Ontbreekt: een cijfer in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding.
 
3. Cargo carrier M29 "Weasel" in Overloon.
Cargo carrier M29 "Weasel", Overloon (NL)
Foto 3. Achterzijde van de Cargo carrier M29 "Weasel" in Overloon.
Foto 1. 3. en 4. Deze M29 "Weasel" in de standaard groene camouflage (olijfdrab) is tezamen met een ander M29 en een M29C te zien in het Liberty Park in Overloon. Hier zijn twee musea opgenomen, het Oorlog en Verzetsmuseum en het Marshall Museum, de beide M29 Weasel staan in het Oorlog en Verzetmuseum. De M29 Weasel verkeert in een goede staat van onderhoud en is compleet uitgerust. De 20 inch tracks zijn origineel en is een van de vijf verschillende soorten tracks die men kan aantreffen op een M29.
De aangebrachte leger tekens van het Amerikaanse leger zijn echter onjuist. Vergelijk deze maar eens met foto's uit WW II van de M29. De historie en herkomst van het voertuig zijn mij onbekend, mogelijkheid is dat deze door het Britse leger zijn geschonken aan het museum. De leger markings op deze M29:
  Vehicle name: Snookie door de bemanning aan de M29 gegeven bijnaam, is soms ook een radio call sign. Bij sommige voertuigen verwijst de eerste letter naar het bataljon of compagnie, in dit geval is dat niet zo.
  Unit marking (1st+2nd): HQ staat voor Head Quator, deze behoord niet hier maar aan de rechterkant te staan als 3rd unit marking.
Gebruikelijk staat bij het 1st en 2nd unit marking informatie over de divisie en regiment, deze ontbreken echter.
  Unit marking (3rd): USA C-12 is onjuist, USA is een onderdeel van de hoodnumber en behoord in het midden te staan. C-12 zou mogelijk kunnen betekenen dat dit het 12th vehicle is van C company.
  Army registration number: USA 40185015 S, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. De letter S, "suppressed", achter het hoodnumber; geeft aan dat het niet was toegestaan om een radiozender in het voertuig te hebben. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
  Bridge classification: Ontbreekt: een cijfer een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding.
 
Cargo carrier M29 "Weasel" , Overloon (NL)
Foto 4.De Cargo carrier M29 "Weasel" in Overloon.
 
4. Cargo carrier M29 "Weasel" in Overloon.
Cargo carrier M29 "Weasel" , Overloon (NL)
Foto 5. Cargo carrier M29 "Weasel" in Overloon.
Foto 5. en 6. Deze M29 "Weasel" in het winter camouflage geschilderd is tezamen met een ander M29 en een M29C te zien in het Liberty Park in Overloon. Hier zijn twee musea opgenomen, het Oorlog en Verzetsmuseum en het Marshall Museum, de beide M29 Weasel staan in het Oorlog en Verzetmuseum. De M29 Weasel verkeert in een goede staat van onderhoud en is compleet uitgerust. Het winter camouflageschema, is niet echt officieel maar werd vaak toegepast door de manschappen zelf. Vaak werd de "Weasel" van olijfdrab kleur, met een laag witkalk besmeerd, om zo in de sneeuw niet op te vallen. Klik hier voor een afbeelding van deze zelfde M29 tijdens het Ardennen Offensief 1944-45. Op foto 5, is op de foto een hete lucht kachel te zien om zo de motor van het voertuig op te warmen bij strenge koude. De 20 inch tracks zijn origineel en is een van de vijf verschillende soorten tracks die men kan aantreffen op een M29. De aangebrachte leger tekens van het Amerikaanse leger zijn echter niet geheel juist. Vergelijk deze maar eens met foto's uit WW II van de M29. De historie en herkomst van het voertuig zijn mij onbekend, mogelijkheid is dat deze door het Britse leger zijn geschonken aan het museum. De leger markings op deze M29:
  Unit marking (1st+2nd): 79-904F: staat voor het 79th Infantry Division en het 904th Field Artillery Battalion (uitgerust met o.a. 105mm Howitzer)
  Unit marking (3rd): C-23 staat voor het 23rd voertuig van "C" Company.
  Army registration number: U.S.A. 40122177-S, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. De letter S, "suppressed", achter het hoodnumber; geeft aan dat het niet was toegestaan om een radiozender in het voertuig te hebben. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Land marker: Ontbreekt, De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
  Bridge classification: Ontbreekt: een cijfer een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding.
 
Cargo carrier M29 "Weasel" , Overloon (NL)
Foto 6. Cargo carrier M29 "Weasel" in Overloon.
4.1 79th Infantry Division.
Het Amerikaanse 79th Infantry Division heeft o.a. in Hoensbroek (08-03-1945) en Simpelveld (21-02-1945) gevochten. Op 14 juni 1944, dus tien dagen na D-Day kwam de divisie aan land in Normandië in de Amerikaanse landingszone Utah Beach. Daarna trekt het op naar Noord Frankrijk richting de Moezel. Tijdens het Ardennen offensief houden ze stand tegen de Duitse aanvallen en na het Ardennen Offensief gaat het via Zuid Limburg naar Duitsland richting Tsjechië.
 
5. Cargo carrier M29 "Weasel" in Wanroij.
Cargo carrier M29 "Weasel" , Wanroij (NL)
Foto 7. Cargo carrier M29 "Weasel" in Wanroij.
Foto 7. en 8. Deze M29 "Weasel" was in 2019 te zien in Wanroij tijdens het event Army Show. Nadere informatie over de herkomst en historie van dit voertuig ontbreekd. De leger markings op deze M29:
  Unit marking (1st+2nd): 1A146E: A (wit) = dit staat voor het First Army. 146E (wit) = E verwijst naar een Engineers eenheid, de Engineers Battalions hebben 2 of 3 cijferige nummers.
  Unit marking (3rd): HQ-27 staat voor het 27th vehicle van het Headquarter Company.
  Army registration number: Ontbreekt bv: U.S.A. 40122177-S, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. De letter S, "suppressed", achter het hoodnumber; geeft aan dat het niet was toegestaan om een radiozender in het voertuig te hebben. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Land marker: Ontbreekt, De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
  Bridge classification: Ontbreekt: een cijfer een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding.
 
Cargo carrier M29 "Weasel", Wanroij (NL)
Foto 8. Cargo carrier M29 "Weasel" in Wanroij.
5.1 De US 1st Army.
Het Amerikaanse 1st Army is opgericht op 10 August 1918 en is het oudste en nog steeds bestaande landmacht onderdeel van de US. Tijdens WW2 werd het voor het eerst ingezet t.b.v. Operation Overlord. Onder leiding van generaal Omar Bradley werd in January 1944 in Bristol, Engeland de headquarters actief. Op 6 juni 1944 komen een aanzienlijk deel van de overwinning op Utah en Omaha Beach tot stand door het US 1st Army. Na de de uitbaak van het Geallieerde leger in Normandie (Falaise Pocket, augustus 1944), volgt de bevrijding van Parijs. Daarna gaat het (iets te) snel richting Mons, Belgie en Luxemburg (september 1944). Logistieke bevoorrading van Normandië naar het front duurde even. Op 12 september 1944 begon de bevrijding van Zuid-Limburg, op 14 september 1944 werd Maastricht bevrijd. Het begeeft zich langs de Maas en raakt zo betrokken bij de Slag om Overloon. Daarna raakt het ook betrokken tijdens operatie Market Garden, langs de Nederlands Duiste grens tot aan Nijmegen. Tijdens het Ardennen Offensief bevond het zich aan de noord flank van de Duitse aanval. Dit duurde tot aan februari 1945. Daarna begon de Rijnland Campagne, op 5 maart 1945 werd het gebied langs de lage Rijn in Duitsland veroverd en vijf dagen daarna volgde het gebied rond de hoge Rijn. Op 7 maart 1945 , met veel geluk, wist men de brug bij Remagen heel in handen te krijgen. Op 4 april werd het Duiste leger, o.l.v. veldmaarschalk Model ingesloten, dit met hulp van het Amerikaanse 9th Army. Daarna waren onderdelen betrokken bij de gevechten bij de Ruhr Pocket en andere onderdelen rukten op totaan de Elbe. In mei 1945 word het headquarter gevestigd in New York ter voorbereiding van de aanval op Japan, wat door de inzet van beide atoombommen nooit zou gebeuren.
 
6. Technische Specificaties:
  Gebouwd door: Studebaker Corp. in South Blends, Indiana.
  Geproduceerd: Vanaf 1942 tot 1945
  Aantal geproduceerd: Exacte aantal onbekend, vermoedelijk > 7124 exemplaren. (totaal M28 en M29, uitgezonderd de M29C)
  Gewicht: 2461 kg (leeg 1893kg, lading 546kg)
  Afmetingen: LxBxH= 4,79 x 1,7 x 1,82m
  Motor: Studebaker, Model 6-170 "Champion" 2780cc, 6 cilinder, 65 pk (benzine).
  Versnellingen: Drie vooruit en 1 achteruit, incl. een hoge en lage gearing.
  Max. snelheid: 70 km/u (sommige bronnen noemen 58 km/u)
  Max. bereik: 265 km
  Bemanning: Twee personen, met eventueel plaats voor 2 tot 3 passengiers.
  Bepantsering: Zeer licht bepantsert.
  Bewapening: In een uitzonderlijk geval een Browning .50 MG.
  Overige bewapening: Geen
 
7. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de cargo carrier M29 "Weasel".
Topic 2. - Locatie van de cargo carrier M29 "Weasel" in Diekirch (Lux).
Topic 2. - Het Nat. Museum of Military History (Diekirch - Lux.).
Topic 2. - Informatie over het US 5th Infantry Division, klik hier
Topic 3. - Locatie van de twee cargo carrier M29 "Weasel" in het Liberty Park in Wanroij.
Topic 3. - Het Liberty Park in Overloon (NL).
Topic 3. - Het Amerikaanse 79th Infantry Division.
Topic 5. - Locatie van de M29 Waesel in Wanroij (NL).
Topic 5. - Event Army Show in Wanroij (NL).
Topic 5. - Het Amerikaanse 1st Army.