Windsor Carrier.
 
  Type: Carrier, Armoured Personnel
Canadian Army: Windsor Carrier, C49WC
Export: No
Windsor Carrier in Overloon (NL).
  Contents:
 
  1. De Windsor Carrier.
    1.1 Verschillende uitvoeringen.
  2. De Windsor Carrier in Overloon (NL).
    2.1 Order of Battle.
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
    Foto 1. De Windsor Carrier in Overloon (NL).
1. Algemeen:
De in Canada gebouwde Windsor Carrier is een verbeterde variant van de bekende Britse Universal Carrier. Gebouwd voor het vervoer van soldaten en munitie en veelal ingezet voor het trekken van artillerie en houwitzers. Met betrekking tot dit laatste kan vermeld worden dat ze voor deze taak beter geschikt waren dan de kleinere Universal Carrier. Dit was dan ook de reden van het Canadese War Department om samen met Ford Motor Company of Canada deze Windsor Carrier te ontwikkelen. Een grotere en krachtigere carrier voor de Canadese troepen. Het ontwerp is gelijkend aan de Amerikaanse T16 carrier, welke ook in kleine aantallen in gebruik was bij het Canadese leger, voornamelijk voor het trekken van het six pounder kanon.
Het ontwerp van de Canadese Windsor Carrier lijkt veel op de Amerikaanse Carrier T16, welke ook over vier loopwielen beschikt.
Echter er zijn nog wel wat detail verschillen, zo is de motor van de Windsor Carrier een Canadese Ford V8 benzine motor, voorzien van een versnellingsbak extra uitgerust met een hoge en een lage gearing. Deze motor werd al in 1939 geplaatst in een personen auto, type Mercury Fordor, door de Ford Motor Company of Canada.
Een ander zichtbaar verschil is dat bij de Windsor Carrier de opbouw van (hull) is aan elkaar bevestigd met klinknagels.
Bij de Amerikaanse T16 carrier is de opbouw (hull) aan elkaar bevestigd met een las verbinding.
Vervolgens is Windsor Carrier eenvoudig te onderscheiden van de Britse Universal Carriers. De Windsor Carrier,is iets langer en herkenbaar aan de vier ( 2 x 2 ) loopwielen in de tracks.
De Windsor Carrier is pas in 1944 geproduceerd in Canada en er zijn 5000 exemplaren van geproduceerd, welke mogelijk allemaal zijn verscheept naar Europa.
 
1.1 Verschillende uitvoeringen:
 
- De Britse uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
Universal Carrier Mk.I [No.1, No2 en No.3] De standaard uitvoering zonder extra's zoals die op de Mark II zitten.
De verschillen tussen de No1. No.2 en No. 3 zijn kleine verbeteringen oa mbt de zitplaatsen en opslag mogelijkheden.
Universal Carrier Mk.II [No.1 en No.2]
  1. Mk.II heeft een schanierbare gepantserde klep bij de bovenkant van commander' s positie, boven de Bren Gun.
  2. Een ronde stalen railing cq (hand) grip rand aan de bovenzijde van de opbouw, bij een Mk.I is deze van hout.
  3. Heeft aan de linkerzijde een plaat waarin je je voet kan plaatsen bij het instappen.
  4. Aan de achterzijde een mogelijkheid om een aanhanger voort te trekken.
  5. Aangepaste verlichting, waarbij een koplamp van een verduisterkap is voorzien.
Het verschillen tussen de No.1 en No.2 is dat de No.2 over een gelaste en waterdichte opbouw beschikt, daarnaast zijn er kleine verbeteringen oa mbt de zitplaatsen, opslag mogelijkheden.
Universal Carrier Mk.III [No.1] Deze is vrijwel identiek aan de Universal Carrier Mk.II. De verschillen zijn wederom verbeterde en aangepaste opslag mogelijkheden, wijzigingen aan het motordek en een nieuw type afscheidingsplaat tussen het voor en achtercompartiment.
Wasp Beschikt over een vlammenwerper als bewapening.
De 2" Mortar Carrier en de 3" Mortar Carrier Mk.I en Mk.II. In totaal zijn er circa 35.000 stuks gebouwd in Groot-Brittannië.
Loyd Carrier Herkenbaar aan vier ( 2 x 2 ) loopwielen in de tracks. De Loyd Carrier is in 1940 door de Britse firma Vivian Loyd & Co, als enige carrier ontworpen en gebouwd als personel carrier, voor het vervoer van acht personen en was daardoor iets langer als de standaard Universal Carriers. Er zijn er ruim 15.000 stuks van gebouwd o.a. door:
Aveling & Barford, Dennis Brothers Ltd, Ford Motor Company, Sentinel Waggon Works en Wolseley Motors. Er zijn drie type motoren gebruikt, de standaard Britse Ford V8, de Amerikaanse Ford en Canadese motoren.
 
- De Australische en New Zealandse uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
LP 1 Carrier
LP 2 Carrier,
2 Pounder Anti-tank Gun Carrier
3" Mortar Carrier.
Dit zijn varianten van de Britse Universal Carrier. In totaal zijn er circa 5.600 stuks gebouwd in Australië en circa 500 stuks in New Zealand.
 
- De Canadese uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
Windsor Carrier De Windsor Carrier, is iets langer dan de Britse en herkenbaar aan vier ( 2 x 2 ) loopwielen in de tracks. Aan de achterzijde voorzien van een mogelijkheid om een aanhanger voort te trekken.
Hiervan zijn er in 1944-1945 circa 5.000 stuks gebouwd in Canada.
De opbouw (hull) is aan elkaar bevestigd met klinknagels.
Universal Carrier Tijdens WW II, zijn er in Canada in totaal 28.988 stuks Universal Carriers gebouwd in diverse uitvoeringen.
 
- De Amerikaanse uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
T16 Mk.I Herkenbaar aan vier ( 2 x 2 ) loopwielen in de tracks.
Veelal aan de achterzijde voorzien van een mogelijkheid om een aanhanger voort te trekken.
Hiervan zijn er circa 14.000 stuks van gebouwd in de Verenigde Staten.
De opbouw (hull) is aan elkaar bevestigd met een lasverbinding.
 
1.2 Export:
Voor zover bekend zijn alle 5000 exemplaren geproduceerde Windsor Carriers, tijdens WW II, alleen in gebruik geweest bij het Canadese leger. Windsor Carriers kan men zien in het Liberty Park in Overloon (NL), in de Sarcee Barracks, in Calgary, Alberta (CND) en in het R.C.A. Museum in Shilo, Manitoba (CND).
 
>2. De Windsor Carrier in Overloon (NL).
Windsor Carrier RAM Kangaroo in Overloon (NL).
Foto 2. De voorzijde van Canadese Windsor Carrier in Overloon (NL).
Foto 1 t/m 3. Deze Canadese Windsor Carrier is te zien in het het Liberty Park in Overloon. Hier zijn twee musea opgenomen, het Oorlog en Verzetsmuseum en het Marshall Museum, deze Windsor Carrier staat in het het Marshall Museum. Het is niet na afloop van WW 2 achtergebleven in Overloon, maar is vlak na de oorlog door de Britten geschonken. Het stond sinds de opening van het museum, buiten in het bijbehorende park. Ergens in de zeventiger jaren is de bovenzijde afgesloten en dichtgelast om het te beschermen tegen het regenwater. In de zomer van 2006 is het voertuig met hulp van vrijwilligers gerestaureerd en staat nu binnen. Het voertuig ziet er zeer goed en compleet uit en trekt een six pounder anti-tank kanon voort.
Wat nog wel ontbreekt is de Ford V8 motor en de Bren machine gun aan de voorzijde, maar dat is in het geheel gezien een klein detail. Tenslotte, ondanks dat deze Windsor Carrier, voorzien van Canadese leger tekens, in het Liberty Park in Overloon staat, hebben de Canadezen niet deelgenomen aan de "Slag om Overloon" (Operation Aintree). Deze Windsor Carrier draagt de leger tekens, markings, van het Canadese leger, nader verklaard.
 
Personel Carrier RAM Kangaroo in Mill (NL).
Foto 3. De linker zijde van Personel Carrier RAM Kangaroo in Mill (NL).
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Formation sign: Cirkel (zwart met gele rand) en maple leaf up (geel) is van het Canadian Military Head Quarter. In combinatie met een ander leger teken, niet zichtbaar daar onder A 1 (geel), verwijst dit mogelijk naar het HQ regiment van het 1st Canadian Army. Dit 'higher command' stond onder het bevel van lieutenant-general H.D.G. Crerar.
Unit Serial & Arm of Service: Vierkant (groen-blauw) is de standaard 'arm of service' in het Canadese leger voor een 'Recce Regiment Royal Armoured Corps' 41(wit) is de Unit Serial. Dit unit serial nummer 41, verwijst naar een onderdeel binnen de divisie. De Unit Serial 41 kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten tot welke divisie de carrier toe behoorde. In dit specifieke geval is dat niet geheel duidelijk.
Tactical sign: Ruitvorm (geel) en cijfer vier (geel): de ruitvorm el) op de zijkant geeft aan dat de carrier toebehoort aan 'HQ' Squadron. De kleur geel geeft aan dat de carrier toebehoord aan een 2nd regiment. ( is dan 'HQ' Squadron, 2nd Armoured Regiment van het het HQ regiment van het 1st Canadian Army )
Een andere mogelijkheid is dat het cijfer vier staat voor het Canades 4th Reconnaissance Regiment (4th Princess Louise Dragoon Guards)
Troop number: Het cijfer '4' in de gele ruitvorm: 4th troop van het 'HQ' squadron.
Nickname: The 3G's - Geoff Ry, Gordon, George. en aan de ander zijde staat vermeld Florrie. Het is mij onbekend waar dit naar verwijst.
WD Registration: T 283057 w/t ook wel Census number genoemd. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Canadese War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (T = categorie Carriers & Tanks)
Bridge classification: Ontbreekt. Cijfer 5 in een gele cirkel, is de gewicht klasse aanduiding.Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van de bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Windsor Carrier RAM Kangaroo in Overloon (NL).
Foto 3. De achterzijde van Canadese Windsor Carrier met een six pounder anti-tank kanon in Overloon (NL).
 
2.1 Het 1st Canadian Army:
Het 1st Canadian Army samengesteld in Normandië op 23 juli 1944 en stond onder het bevel van lieutenant-general H.D.G. Crerar.
Het speelde een belangrijke rol bij de omsingeling van de Duitse troepen in augustus 1944 in de 'Zak van Falaise'. Ziekte dwong Crerar tijdelijk het bevel over te dragen aan Major-General Guy Simonds tijdens de Slag om de Schelde in oktober-november 1944.
In februari 1945 keerde Crerar terug naar het 1st Canadian Army en voerde deze aan tijdens de aanvallen in Duitsland tijdens de Rijnland campagne. Hierbij voerde hij het bevel over een leger van 450.000 man sterk, inclusief andere Geallieerde eenheden die waren toegevoegd aan het 1st Canadian Army.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Windsor Carrier -
Item: Specificatie:
Ontwikkeld in: In 1943-44 door Ford Motor Company of Canada.
Geproduceerd: Van 1944 tot 26 april 1945
Geproduceerd door: Ford Motor Company of Canada
Aantal geproduceerd: 5000 Exemplaren.
Gewicht: 4,25 ton
Afmetingen: LxBxH = 4,37 x 2,11 x 1,46m , inclusief trekhaak.
Bepantsering: 5 tot 10 mm.
Motor: Benzine motor, Ford V-8, 95pk. 4 versnelling vooruit, 1 achteruit, incl, een hoge en een lage gearing.
Max. snelheid: 56,3 km/u
Max. bereik: 250 km
Bemanning: Twee personen.
Bewapening: 2" Mortier en een 0.303 inch Bren Light Machine Gun.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Britse Universal Carrier.
Topic 1. - Informatie over carriers in het Canadese leger.
Topic 2. -Locatie van de Windsor Carrier in het Liberty Park Museum in Overloon.
Topic 2. -Het Liberty Park in Overloon.
Topic 2. -Het 1st Canadian Army.