Light Tank Model 1917 Renault FT.
 
  Type: Light Tank
French Army: Char model 1917 Renault FT
Alternatieve naam: Renault M17FT
German Army: Pzkpfw 17R 730(f)
  Contents:
  1. Algemeen.
  2. Light Tank m 1917 Renault FT in Overloon (NL).
  3. Light Tank m 1917 Renault FT in Soest (NL).
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
    Foto 1.  De Renault M17FT, met 7,92 mm Hotchkiss machine geweer.
1. Algemeen:
In februari 1917 werd in het Franse Champlieu Camp het prototype van de Franse Renault FT light tank getest en het model werd gelijk goedgekeurd. Het was de eerste tank in de wereld waarvan de geschutskoepel 360 graden kon ronddraaien.
De tank kreeg in Frankrijk de benaming M.17.FT (Faible Tonnage, vrij vertaald licht gewicht). De eerste order van het Franse leger bestond uit 150 stuks voor de ondersteuning van de infanterie. Aan het einde van WWI, heeft het Franse leger er 3177 stuks van deze light tanks "Mosquitos" in zijn bezit.
De populariteit wereldwijd voor deze tank was toen enorm, verschillende landen kochten ze of bouwden ze. In Frankrijk werden deze tanks gebouwd bij Renault, Berliet, SOMUA en Delaunay-Belleville. Britse staalbedrijven zoals Miris Steel Company uit Sheffield leverden de stalen beplating van de tank. Een opvallend detail is dat de grote voorwielen van hout zijn, beslagen met staal.
Onder andere in Amerika en Italië werden ze onder licentie gemaakt en in Polen en de Sovjet Unie werden ze zonder licentie gemaakt.
Ondanks dat het een kleine tank was waren de Renaults kostbaar, een prototype koste 43.430 Franse Frank.
De prijzen van de tanks werden alsmaar hoger:
1918 - 51,890 Fr.Frank
1920 - 100,000 Fr.Frank
1922 - 120,000 Fr.Frank
Naast de verschillen in bewapening, zijn er ook verschillen in het type toren, de gietijzeren torens noemt men de "Girod" torens. Dan zijn er de torens waarbij de onderdelen aan elkaar zijn vast geklonken, deze noemt men de "Omnibus" torens. Van deze tanks zijn er ook varianten, zoals een commando tank en een communicatie tank. Op 31 mei 1918, in het Franse Fôret Domaniale de Retz werd de M17FT voor het eerst ingezet. Vanaf 1918 heeft deze tank actief dienst gedaan in o.a. Frankrijk, Italië, Spanje, Tsjecho-Slowakije, Polen, Sovjet Unie, Japan, Canada, Verenigde Staten en Brazilië.
In 1939 is de tank volkomen verouderd en word ingezet voor ondergeschikte taken: bescherming van de vliegvelden en legerdepots en andere belangrijke punten. De rampzalige Duitse invasie in Nederland, België en Frankrijk, in de lente van 1940 dwingt het Franse leger om aan de frontlijn de eerwaardige M17FT en hun bemanningen op te offeren voor een wanhopige poging om een naderende nederlaag uit te stellen.
Tijdens WW II heeft het oa Franse, Finse en Joegoslavische leger er beperkt gebruik van gemaakt. Ook heeft de Duitse Wehrmacht enkele van deze tanks ingezet voor bewaking van de vliegvelden. De koepels van de tanks werden soms door de Duitsers verwijderd en op bunkers van de Atlantiq Wall geplaatst, zowel in Frankrijk als in Noorwegen zijn hier voorbeelden van terug te vinden. Voor zover bekend heeft Tsjecho-Slowakije tot 1950 enkele exemplaren gebruikt voor trainingsdoeleinden.
 
2. De Light Tank Renault M17FT in Overloon (NL)
Light Tank Renault M17FT, Overloon (NL).
Foto 2.De Light Tank Renault M17FT met een 7.92 mm Hotchkiss machine gun, in Overloon (NL).
Foto 1. en 2. Deze Light Tank Renault M17FT, bewapend met een 7.92 mm Hotchkiss machine geweer in plaats van een kanon is te zien in het in het Liberty Park in Overloon. Eenmaal in Duitse handen kreeg dit voortuig de Duitse benaming: Pzkpfw 17R 730(f).
Dit model is uitgerust met de gegoten toren en beschikt over een machine geweer ipn een kanon. De tank is geheel gerestaureerd en voorzien van de kleuren van het Duitse leger en markings van het Duitse leger. Sommige bronnen beweren dat het mogelijk het enige exemplaar is Nederlandse leger in zijn bezit heeft gehad. Dit is echter onterecht, het gaat om een exemplaar dat tijdens de Duitse inval in Frankrijk in Duitse handen gekomen is. Daarna heeft het dienst gedaan in het Duitse leger ter beveiliging van het vliegveld Volkel. Dit geldt ook voor het enige andere exemplaar dat Nederland rijk is en in Delft staat. Het Duitse leger heeft in bezet Nederland vijfentwintig stuks Panzerkampfwagen 17r 730(f) in gebruik gehad bij het Luftgaukommando Holland. Informatie over de leger tekens (markings) op deze light tank:
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz".
Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
  Unknown marking: G8 (wit) Onbekend leger teken, mogelijk een verwijzing naar een batterij of ander onderdeel.
  Unit marking: 112 (rood met wit outline) 1st Kompanie, 1st peloton, 2de pantser voertuig. Regiment en divisie zijn hiervan niet af te leiden. Bekend is dat dit Luftgaukommando Holland behoord te zijn.
 
Light Tank Renault M17FT, Overloon (NL).
Foto 3. De Light Tank Renault M17FT met een 7.92 mm Hotchkiss machine gun, in Overloon (NL).
 
3.De Light Tank Renault M17FT in Soest (NL).
Light Tank Renault M17FT, Soest (NL).
Foto 5.De Light Tank Renault M17FT met een 7.92 mm Hotchkiss machine gun, in Soest (NL).
Foto 5. t/m 8. Deze Light Tank Renault M17FT, bewapend met een 7.92 mm Hotchkiss machine geweer in plaats van een kanon is te zien in het in het Nationaal Militair Museum in Soest.
Ook dit model is uitgerust met de gegoten toren en beschikt over een Hotchkiss machine geweer. De tank is geheel gerestaureerd en voorzien van de kleuren van het Nederlandse leger en de leger markings ontbreken. Gezien de historie zou deze tank beter voorzien kunnen worden in een uitvoering van de voormalige gebruikers, het Franse dan wel het Duitse leger. Deze Renault M17FT heeft echter géén dienst gedaan in het Nederlandse leger. Ook hier gaat het om een exemplaar dat tijdens de Duitse inval in Frankrijk in Duitse handen gekomen is. Daarna heeft het dienst gedaan in het Duitse leger ter beveiliging van het vliegveld Volkel. Het Duitse leger heeft in bezet Nederland vijfentwintig stuks Panzerkampfwagen 17r 730(f) in gebruik gehad bij het Luftgaukommando Holland.
 
Light Tank Renault M17FT, Soest (NL).
Foto 6. De Light Tank Renault M17FT met een 7.92 mm Hotchkiss machine gun, in Soest (NL).
 

Light Tank Renault M17FT, Soest (NL).

Foto 7. De voorzijde van de Light Tank Renault M17FT, in Soest (NL).
 

Light Tank Renault M17FT, Soest (NL).

Foto 8. De achterzijde van de Light Tank Renault M17FT, in Soest (NL).
 
4. Technische Specificaties:
  Ontwerp: Renault
  Geproduceerd in: Frankrijk, onder licentie in de VS en Italië. Zonder licentie in Polen en de Sovjet Unie.
  Fabrikant: Renault, Berliet, SOMUA en Delauney-Belleville.
  Geproduceerd: Start in 1917 en gaat in Frankrijk door tot in 1920.
  Aantal geproduceerd: 3530 exemplaren, Renault (1850), Berliet (800), SOMUA(600), Delauney-Belleville (280).
  Bemanning: Twee personen.
  Gewicht: 6,5 ton
  Afmetingen: LxBxH = 4,95 x 1,74 x 2,14m
  Dikte bepantsering: 22mm dik.
  Motor: Benzinemotor, Renault 4 cilinder, 4480cc, 39pk.
  Maximale snelheid: 7,5 km/u
  Maximum bereik: 35 km
  Bewapening: 37mm Puteaux SA18 kanon of een 7,92 mm Hotchkiss machine geweer.
  Overige uitvoeringen: Commando tank en communicatie tank.
 
5. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de Light Tank Renault M17FT.
  Topic 2. Locatie van de de Light Tank Renault M17FT in Overloon (NL).
Het Liberty Park in Overloon.
  Topic 3. Locatie van de de Light Tank Renault M17FT in Soest (NL).
Het Nationaal Militair Museum in Soest.