Panzerkampfwagen III, Ausf. L
 
  Type: Light Tank
Pz.Kpfw. III Ausf. L / Panzer III Ausf.L
Sd.Kfz.141/1 Ausf.L
Panzer III Ausf.L (Tp) in Bovington.
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Verschillende uitvoeringen.
  2. De Panzerkampfwagen III. Ausf.L.
  3. De Panzer III Ausf.L (Tp) in Bovington.
    3.1 Het Deutsches Afrika Korps.
  4. Technische Specificaties
  5. Externe Links
    Foto 1. De Panzer III Ausf.L in Bovington (GB).
1. Algemeen:
De Panzerkampfwagen III, of kortweg Panzer III, is een medium tank die in grote aantallen is geproduceerd. De motor mechaniek was zeer betrouwbaar en zowel de bepantsering als de bewapening zijn voordurend aangepast, zeg maar verzwaard. De reden hiertoe was dat de Panzer III aan het begin van de oorlog, tijdens de inval in Polen, ruim voldeed aan alle wensen. Maar gaande weg in de oorlog tegen de Sovjet Unie, kregen ze te maken met een voor toen geduchte tegen stander, de Russische T34 tank. De T34 bleek een maatje te groot voor de Panzer III, zowel de bepantsering als de bewapening waren te licht t.a.v. de vuurkracht en bewapening van de T34. Dit resulteerde in een andere inzet van Panzer III, globaal in de periode 1942-1943 werd de voornaamste taak het ondersteunen van de Panzer IV.
In eerste instantie is de Panzer III vanaf mei 1937 alleen geproduceerd bij Daimler-Benz. Al snel werd de productie opgevoerd en hiertoe werden de Panzer III ook geproduceerd bij: Daimler-Benz, Henschel, MAN, Alkett, Wegmann, MIAG, MNH and FAMO.
In augustus 1943 stopte de productie van de Panzer III, om ruimte te maken voor de productie van o.a. de zware Panter tanks.
 
1.1 Verschillende uitvoeringen.
Er bestaan 13 uitvoeringen van de Panzerkampfwagen III, te weten:
 
Ausf. Gemaakt in: Kenmerken en opmerkingen: Aantal gemaakt
A, B, C, D 1937-1938 Benaming: Sd. Kfz. 141, Ausf A t/m D
Prototypen en pre-productie modellen.
75
E, F 1939-1940 Benaming: Sd. Kfz. 141, Ausf E en F
Kanon: 3.7 cm KwK 36 L/46.5
Enkele latere, hebben een: 5 cm KwK 38 L/42.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
531
G 1940-1941 Benaming: Sd. Kfz. 141, Ausf G
Kanon: 5 cm KwK 38 L/42
Verstevigde / dikkere bepantsering van het kanon mantel.
Ausf.G (Tp) is een aangepaste uitvoering voor in de tropen, in gebruik in Noord Afrika.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
600
H 1940-1941 Benaming: Sd. Kfz. 141, Ausf H
Kanon: 5 cm KwK 38 L/42
Kleine wijzigingen, o.a. extra 30mm bepantsering aan de voorzijde, bevestiging middels schroeven.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
308
J 1941 Benaming: Sd. Kfz. 141/1, Ausf J
Kanon: 5 cm KwK 38 L/42
Verlengd chassis,50mm bepantsering aan de voorzijde.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
482
J-1 1941-1942 Benaming: Sd. Kfz. 141/1, Ausf J-1
Kanon: 5 cm KwK 39 L/60.
Langer en effectiever kanon dan het kanon van Ausf. J.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
1067
L 1942 Benaming: Sd. Kfz. 141/1, Ausf L
Kanon: 5 cm KwK 39 L/60.
Extra bepantsering middels 50 mm + 20 mm platen.
Ausf. L(Tp) is een aangepaste uitvoering voor in de tropen, in gebruik in Noord Afrika.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
653
M 1942-1943 Benaming: Sd. Kfz. 141/1, Ausf M
Kanon: 50 mm KwK 39 L/60
Kleine wijzigingen, zoals een waadschachten voor uit- en inlaat.
De nooduitgang tussen de tracks is weggelaten.
Optioneel: extra bepantsering middels, "Schurzen", staalplaten aan de romp en toren.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
250
N 1942-1943 Benaming: Sd. Kfz. 141/2, Ausf N
Bijnaam Sturmpanzer III
Kanon: 7.5 cm KwK 37 L/24
Nieuwe opbouw op het chassis van J, L en M uitvoeringen.
Ombouw van enige bestaande oudere uitvoeringen.
Uitgerust met torsie vering en zes loopwielen in de tracks.
700
Aanvullend zijn er nog een aantal modellen pantser voertuigen en tanks afgeleid van de Panzer III.
 
2. De Panzerkampfwagen III, Ausf.L.
Panzer III Ausf.L (Tp) in Bovington.
Foto 2. Panzer III, Ausf.L (Tp) met extra bepantsering op de bevestiging van het kanon en op de voorzijde bij de mitrailleur.
Herkenbaar voor de Ausf. L zijn naast de extra bepantsering, de torsie veringen, bij de loopwielen van de tracks.
Van de Panzerkampfwagen III Ausf. L (Sd.Kfz. 141/1) zijn er van juni 1942 tot december 1942, 653 stuks geproduceerd. Deze uitvoering is bewapend met een 5cm KwK 39 L/60 kanon en twee stuks 7.92mm MG 34 machine geweren. Er is extra bepantsering aangebracht op de bevestiging van het kanon en op de voorzijde bij de mitrailleur. In de praktijk waren de bepantsering en de bewapening nog onvoldoende om het op te nemen tegen de Amerikaanse M4 (Sherman) tank en de Russische T34 tank.
Een klein detail, Ausf.L is de opvolger van Ausf.J/1, de laatst gebouwde uitvoering van de J serie. Deze beide uitvoeringen zijn vrijwel identiek en beschikken over de zelfde bewapening, het lange 5cm KwK 39 L/60 kanon.
Het verschil in het kanon zit in het mechanisme dat de terugslag van het kanon moet opvangen. Ausf.L beschikte over een tegen (balans) gewicht met een torsie vering, Ausf.J/1 beschikte over een terugslag mechanisme met een vering. Ausf.L was de eerste uitvoering van de Panzer III tank, die de beschikking kreeg over een bevestiging op de toren voor een eventueel te monteren anti-aircraft machine geweer, (Fliegerbeschussgerat 41/42).
Van deze uitvoering van de de Panzer III tank zijn er een aantal aangepast voor de warme omstandigheden in de woestijn. Dit aangepaste model word ook wel eens aangeduid als Panzerkampfwagen III, Ausf.L (Tp). Tp staat voor tropisch. Zo werd de luchtinlaat voor de motor verplaatst naar een plaats binnen in het motor compartiment en werden er speciale olie filters gebruikt. De toevoer van buitenlucht werd verbeterd door extra grote luchtinlaten voorzien van stoffilters, om zo stof en woestijnzand buiten te houden.
In december 1942 is de productie gestopt en is men verder gegaan met de productie van Ausf.M
 
3. De Panzer III, Ausf.L (Tp) in Bovington.
Panzer III Ausf.L (Tp) in Bovington.

Foto 2. De Panzer III Ausf.L (Tp) nog in Afrika in 1942 en in Britse handen, staat nu in Bovington (GB).

Foto 1. Deze Duitse light tank, de Panzer III Ausf.L is te zien in het Tank Museum in Bovington (GB). Dit exemplaar is in juni 1942 gebouwd bij MAN in het Duitse Neurenberg, in Beieren. Deze door de Britten veroverde Duitse tank is door het museum geheel gerestaureerd en is geheel werkend cq operationeel. De originele dessert camouflage patroon en de legertekens en symbolen van het Duitse Afrika Korps, Panzer-Regiment 8, een onderdeel van het 15de Panzer Division zijn wederom aangebracht. Voor zover het  bekend is, is deze tank in 1942 met de trein vanuit het Duitse Neurenberg, in Beieren, vervoerd naar Napels in Italië. In juli 1942 is het in de haven van Napels aan boord  gegaan van het schip met de naam Lerica of Lirica.
Daarna is het verscheept naar Benghazi in Libië, waar de tank op 18 juli is ontscheept en aan wal is gekomen. Op 27 juli 1942, is deze tank als onderdeel van 19 Panzer III en 7 Panzer IV tanks toegewezen aan het 8. Panzer-Regiment, om het regiment op sterkte van 68 tanks te brengen. Het 8. Panzer-Regiment bevind zich dan op 12km ten zuid westen van El Alamein.
Het is in Libië en Egypte ingezet tegen het Britse leger, details hierover ontbreken.
Wel is het bekend dat een deel van het 15de Panzer Division is verslagen door de Britten bij de slag van Alam Halfa. Op 26 oktober 1942 beschikte het gehele 15de Panzer Division nog maar over 39 tanks. Echter deze tank is pas later door het Britse leger buit gemaakt op de Duitsers. Vervolgens is deze tank door het Britse Leger verscheept naar Groot-Brittannië.
Deze Panzer III Ausf. L, is een van de eerdere gebouwde tanks, uit een serie van 653 exemplaren en is speciaal aangepast voor het gebruik in de woestijn. Met aangepaste motorkoeling en extra ventilatoren voor de bemanning. Momenteel word er door het Museum hard aangewerkt om ook de extra (hulp) materialen bijeen te krijgen, om zo de tank weer geheel compleet uit te rusten.
De Duitse leger tekens (markings) op deze Panzer III Ausf.L in Bovington:
  Unit marking: 7: Aan beide zijden staat het no. 7. Het nummer 7 staat voor voor de 7. Kompanie. Het 15. Panzer Division beschikte over slechts een Panzer-Regiment (8.) Het Panzer-Regiment 8. is op zijn beurt weer opgebouwd uit acht Panzer Kompaniën. Stab I. Abteilung = 1. t/m 4, Kompanie en Stab 2. Abteilung = 5. t/m 8, Kompanie.
  Division marking: Ontbreekt, een driehoek (rood) met een verticale streep (rood), is het symbool van het Duitse 15. Panzer Division. Deze divisie word door de vorm van het symbool, ook wel aangeduid als de paraplu divisie.
  Amry marking: Ontbreekt, een wit gekleurd symbool, voorstellende een palmboom met een hakenkruis. Dit is het symbool van het Duitse Afrika Korps. Afgekort: DAK.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
Panzer III Ausf.L (Tp) in Bovington.
Foto 3. De Panzer III Ausf.L (Tp) in Bovington, met extra bepantsering op de voorzijde bij de mitrailleur.
De extra bepantsering op de bevestiging van het kanon ontbreekt hier.
 
3.1 Het Deutsches Afrika Korps.
Het Deutsches Afrika Korps is een Duits expeditie leger, dat onder leiding stond van luitenant-generaal Erwin Rommel,
Het vertrok op 12 februari 1941 naar Noord Afrika en verbleef daar tot de capitulatie op 13 mei 1943. Duitsland wilde de gehele Middellandse Zee onder controle hebben om zo een vrij transport van oa olie uit het Midden Oosten en Noord Afrika te waarborgen.
De Italianen waren als bondgenoot van Duitsland als bezettingsmacht in Noord Afrika, maar hun strijd tegen het Britse leger verliep niet succesvol. Het slecht moraal cq motivatie speelden de Italianen parten, Erwin Rommel is er met het DAK heen gegaan om de Britten, zonder de steun van de Italianen te verslaan. Aanvankelijk boekte Rommel de nodige successen, maar na herstel van het Amerikaanse leger na een eerste confrontatie met het DAK, keerden de kansen van Rommel. Ondanks het feit dat eind 1942 het 10.Panzer Division met onder andere Panzer III en Tiger I tanks, ter versterking van het DAK werden gestuurd naar Afrika. Het 10.Panzer Division heeft dus slechts zes maanden in Noord Afrika meegevochten! Op 6 maart 1943 arriveerde het schwere.Panzer-Abteilung 504, met vijfentwintig PzKpfw III tanks, twee Panzerbefehlswagen Tiger I tanks en achttien Tiger I tanks. Het s.Pz.Abt.504 heeft slechts zestig dagen meegevochten!
Uiteindelijk capituleerde het Duitse leger op 13 mei 1943. Circa 200.000 soldaten gaven zich over en Erwin Rommel was net op tijd teruggeroepen door Adolf Hitler naar Duitsland. Het Deutsches Afrika Korps is in augustus 1941 gereorganiseerd en word vanaf toen aangeduid als "Panzergruppe Afrika". Rommel verkreeg nu ook de leiding over de Italiaanse troepen in Noord Afrika.
Panzer III en IV tanks waren in gebruik bij: 21.Panzer Division, Panzer-Regiment 5 en bij 15.Panzer Division, Panzer-Regiment 8.
Tiger I tanks waren in gebruik bij: 10.Panzer-Division, Panzer-Regiment 7.  =  schwere.Panzer-Abteilung 501 (s.Pz.Abt.501)
Tiger I tanks waren in gebruik bij: schwere.Panzer-Abteilung 504 (s.Pz.Abt.504)
 
4. Technische specificaties:
  Ontwerp: In 1936 is de Panzer III ontworpen.
  Geproduceerd in: Duitsland.
  Fabrikant: Daimler-Benz, MAN, Alkett, Henschel, Wegmann, MNH eb MIAG.
  Geproduceerd: Van juni 1942 tot december 1942.
  Aantal geproduceerd: 653 exemplaren.
  Bemanning: Vijf personen.
  Gewicht: 22,7 ton.
  Afmetingen: LxBxH = 6,28 x 2,95 x 2,5 m
  Dikte bepantsering: Maximaal 50 mm dik.
  Motor: Bezine motor, Maybach HL120TRM, water gekoeld, 300 pk.
  Maximale snelheid: 40 km/u.
  Maximaal bereik: 155 km.
  Bewapening: 50 mm kanon KwK39 L/60.
  Overige bewapening: Twee machine geweren, type MG34, kaliber 7.92 mm.
  Optionele bewapening: Anti-aircraft machine geweer, (Fliegerbeschussgerat 41/42).
 
5. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de Duitse medium tank Panzerkampfwagen III in het algemeen.
  Topic 3. Locatie van de Panzerkampfwagen III Ausf.L in Bovington (GB).
Het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
Het Duitse Afrika Korps.
Het Duitse 8. Panzer-Regiment.