Sd.Kfz.4/1, 15cm Panzerwerfer 42 auf 2t Opel "Maultier"
 
  Type: Halftrack
Sd.Kfz. 4/1
15cm Nebelwerfer-Zehnling 42 auf 2t "Maultier"
Sd.Kfz.4/1, 15cm Panzerwerfer 42 op 2 tonner "Maultier", Saumur (F).
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 De verschillende uitvoeringen.
  2. De Sd.Kfz.4/1, "Maultier", in Saumur (F).
  3. Een 15cm Panzerwerfer 42, in Koblenz (D).
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
    Foto 1.  De Sd.Kfz.4/1, een 15cm Panzerwerfer 42 op een Opel 2 tonner "Maultier", in Saumur (F).
1. Algemeen:
De Sd.Kfz. 4/1 is een Duitse half-track, welke gebaseerd is op een (Lkw) Opel Blitz 3,6-36S vrachtwagen, met de bijnaam Maultier.
De voornaamste aanpassing betrof het vervangen van de achterwielen en as door rupsbanden en de opbouw werd vervangen door een licht gepantserde opbouw, waarop een 15cm Nebelwerfer-Zehnling 42 werd geplaatst. Deze laatste word later ook wel aangeduid als 15cm Panzerwerfer. Het effectieve bereik van de Nebelwerfer was gelegen tussen de 4 en de 6,5 km met een maximum van 7 kilometer. Dit relatieve kleine bereik van 1,5 km waar de impact van de granaatscherven desastreus vernietigend waren, werd tijdens de gevechten vaak overbrugt, met als gevolg een hoop gewonden door scherven.
De bemanning bestond uit drie personen, een commandant, een verbindingsman voor de radiozender en een man voor de bediening van de Panzerwerfer. De commandant was tevens de bestuurder van de Sd.Kfz. 4/1.
 
Tijdens de oorlog aan het Oostfront, hadden de Duitsers dringend behoefte aan een geschikt vervoermiddel voor de "15cm Nebelwerfer-Zehnling 42" raketwerpers. Circa 300 Opel 'Maultier' werden uitgerust met een gepantserde cabine en opbouw, waarop de raketwerper werd gemonteerd. Een aantal van deze voertuigen beschikte over extra bewapening, middels een op de cabine geplaatste MG42 machine geweer. De motor was met zijn 68 pk te licht voor het meer dan 7000 kilo wegende voertuig. In modderachtig en heuvelachtig terrein kon het voertuig slecht uit de voeten. De maximale snelheid op de weg was 40 km/u en kon zich toch enigszins voortbewegen dankzij zijn tracks op de Russische vlakten.
Een ander minpunt is de lichte bepantsering, deze bood alleen bescherming tegen geweermunitie. Alles bij elkaar was dit voertuig niet echt geschikt om voor aan het front deel te nemen aan de strijd. Later in de oorlog werd de raketwerper op een ander voertuig geplaatst, de Schwerer Wehrmachts-schlepper.
 
De Sd.Kfz.4/1 heeft tijdes WW II zowel aan het Oost- als het Westfront dienst gedaan, bij zowel de Duitse Wehrmacht-Heer als de Waffen SS. Er bestaat beeldmateriaal van deze Panzerwerfers tijdens de slag om Kursk en van de verdediging van Berlijn tijdens de Russische opmars vanuit Polen naar Berlijn. Tijdens D-day en de zomer van 1944 waren er vrijwel zeker een dertig stuks aanwezig in Normandië. De grootste massale inzet was tijdens de Duitse aanval op de Geallieerde troepen tijdens de Slag om de Ardennen in de winter van 1944-1945. De voertuigen werden ondergebracht in Werfer Brigades, zoals het 7de Werfer Brigade, in een brigade waren ze weer onderverdeeld en ondergebracht in regimenten, zoals de 83ste en 84ste Regiment.
Een regiment beschikte over ongeveer 24 Panzerwerfers die tijdens de gevechten waren verdeeld in twee groepen, die te samen één gebied onder vuur konden nemen.
Legeronderdelen van de Waffen SS die in Normandië waren uitgerust met Panzer Werfers waren:
- 101st SS Werfer Abteilung
- 101st Stellungs-Werfer Regiment
- SS Werfer Abteilung 102, onderdeel van het 2de SS Panzer Division "Das Reich".
 
1.1 De verschillende uitvoeringen:
De tijdens WW II, door de Duitsers ontwikkelde Panzerwerfer kent twee varianten, beide zijn half-tracks uitgerust met raketwerpers van het type 5cm Nebelwerfer-Zehnling 42 en zijn geplaatst op:
- een Sd.Kfz. 4, de 2 tonner Opel "Maultier" Selbstfahrlafette.
- een Schwerer Wehrmachtsschlepper (SWS).
Daarnaast was er ook een Sd.Kfz. 4, identiek aan de Sd.Kfz 4/1, maar dan zonder de 15cm Nebelwerfer-Zehnling 42.
Dit voertuig werd ingezet voor munitietransport.
 
2. De Sd.Kfz.4/1 15cm Panzerwerfer 42 auf 2t "Maultier", in Saumur (F).
Sd.Kfz.4/1, 15cm Panzerwerfer 42 op 2 tonner "Maultier", Saumur (F).
Foto 2. De Sd.Kfz.4/1, een 15cm Panzerwerfer 42 op 2 tonner "Maultier", in Saumur (F).
Foto 1. en 2. In het Musee des Blindés in Saumur (F) staat deze nog functionerende Sd.Kfz4./1 Panzerwerfer 42. Wereldwijd bestaan er nog twee van deze lichte halftracks en daarnaast is er nog een los exemplaar van de 15 cm Panzerwerfer 42 in het Wehrtechnische Studiensammlug in Koblenz (D). Gezien het feit dat er voor oorlogse, WW II, banden van Britse makelaardij zijn gemonteerd op de voorwielen, kan er gespeculeerd worden over de herkomst. Wellicht is dit voertuig in Britse handen gevallen tijdens de gevechten in Normandie of tijdens de gevechten in de Ardennen.
Er zijn geen leger markings aanwezig op het voertuig, herkomst en de historie van het voertuig is onbekend. Wat wel opvalt is de inslag van een granaat aan de linkerzijde van de cabine, bij de bestuurders plaats. Dit kan natuurlijk gebeurd zijn tijdens gevechten waarbij het voertuig en of bemanning is uitgeschakeld. Een andere reële optie is dat het voertuig ongeschonden is achtergelaten door de Duitsers, daarna is ontdekt door de Geallieerden. Vaak werd er dan om veiligheidsredenen uit voorzorg als nog op het verlaten voertuig geschoten om een onaangename verrassing te voorkomen.
 
3. Een 15cm Panzerwerfer 42, in Koblenz (D).
15cm Panzerwerfer 42 in Koblenz (D).
Foto 2. Een 15cm Panzerwerfer 42, in Koblenz (D).
Foto 3. In het Wehrtechnische Studiensammlug in Koblenz (D) staat deze 15cm Panzerwerfer 42, de oorspronkelijke benaming is 15cm Nebelwerfer-Zehnling 42. Informatie over deze 15cm Panzerwerfer in Koblenz:
Benaming: 15cm Panzerwerfer 42 ( 15cm Nebelwerfer-Zehnling 42 )
Kaliber: 158,5 mm
Vuurkracht: tien lopen / lanceerbuizen
Loop lengte: 1300 mm
Max. schietbereik: 6900 m
Vuursnelheid: 1 raket per seconde
Type: achterlader
Ontsteking: Electrisch, op afstand
Munitie: 15cm Wurfgranate 41
Gewicht bewapening: 800 kg
Bouwjaar: 1943
 
4. Technische Specificaties:
  Geproduceerd in: Duitsland.
  Fabrikant: Opel
  Geproduceerd: Van april 1943 tot en met maart 1944.
  Aantal geproduceerd: Circa 300 Exemplaren.
  Bemanning: Drie personen.
  Gewicht: 8.500 kg
  Afmetingen: LxBxH = 6.0 x 2.20 x 3.05m
  Bepantsering: 6-14.5 mm
  Motor: Benzine motor, 3.6 liter, 6 cilinder Adam Opel 68 pk.
  Maximale snelheid: 40 km/u
  Maximaal bereik: 130 km
  Bewapening: 10 x 150 mm Panzerwerfer 42 ( 15cm Nebelwerfer-Zehnling 42 )
  Overige bewapening: MG42 Machine Geweer
 
5. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de Duitse Sd.Kfz.4/1 Panzerwerfer in het algemeen.
  Topic 2. Locatie van de Duitse Sd.Kfz.4/1 Panzerwerfer in Saumur (F).
Het Musee des Blindés in Saumur (F).
  Topic 3. Locatie van de 15cm Panzerwerfer 42 in Koblenz (D).
Het Wehrtechnische Studiensammlung in Koblenz (D).