Katyusha BM-13 rocket launcher.
 
Type: Rocket launcher
Country: Soviet Union, used by the Red Army.
Katyusha BM-13 rocket launcher, ZiL-151 in Best (NL).
Contents:
  1. Algemeen.
  2. Katyusha BM-13 rocket launcher, in Best (NL).
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. Katyusha BM-13 rocket launcher, gemonteerd op een ZiL-151 vrachtauto in Best (NL).
1. Algemeen:
De Katyusha BM-13 rocket launcher is de eigenlijke benaming en staat ook bekend als Stalin orgel. Tijdens WW II beschikte het Duitse leger over een vergelijkbaar wapen de 'Nebelwerfer'. Zowel het Amerikaanse als Britse leger beschikte tot 1943 beide niet over dergelijke wapens voor hun landstrijdkrachten In 1943 ontwikkelden zij twee type raketwerpers voor montage op de Sherman tanks. Deze zijn bekend als de Sherman Calliope en de Sherman Tulip. Beide zijn in een zeer kleine oplage gebouwd en spelen geen rol van betekenis in het verloop van WW II. Voor de Duitse Nebelwerfer en de Russische Katyusha geldt dat deze wel een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens WW II. Als de cijfers afgegeven door de Russen echt kloppen dat zijn er tijdens WW II circa 12 miljoen raketten afgevuurd door de Katyusha's. In de dertiger jaren werkten Russische wetenschappers in het grootste geheim aan een raketwapen voor de land- en luchtmacht. De zo ontwikkelde Katyusha raketwerper is eigenlijk een soort van raketgeschut dat zijn raketten in een vuursalvo achtereen volgens afvuurt op vijandelijke stellingen.
De dus voor WW II ontwikkelde Katyusha raket werper, bestaat uit een soort van lanceer inrichting die gebruik maakt van twee parallel gemonteerde stalen rails per raket. De raketten zijn op een rij naast elkaar bevestigd en soms zitten er meerdere rijen onder elkaar.
De raket zelf bestaat uit een door op nitro gebaseerde aangedreven raket motor die (later) meerdere type artillerie granaten kon voortstuwen. In eerste instantie was de afmeting van de M-13 raket 1,80 m lang, 13.2 cm in diameter en had een totaal gewicht van 42 kg. Met een explosieve lading van 22 kg. Tijdens WW II is dit meerdere malen gewijzigd, afhankelijk van de ontwikkelingen en de toepassingen c.q. te beschieten doelen.
Dit wapen werd tijdens WW II primair gemonteerd op diverse vrachtauto's van Russische en Amerikaanse makelarij. De Amerikanen leverden onder het Lend Lease Program diverse soorten vrachtauto's aan het Russische Rode Leger. Later werden er ook varianten van de raketwerper gemonteerd op Russische T-40 en T-60 light tanks en op Willy Jeeps.
Twee grote nadelen kent deze raketwerper wel, de complexe vaste brandstof voorziening van de raketten en het korte bereik van de raketten. De artillerie soldaten waren er niet echt enthousiast over, het herladen duurde afhankelijk van het aantal raketten al gauw 5 tot 10 minuten. De impact c.q. slagkracht van deze raketten was niet echt bijzonder te noemen. Maar de door de knal bij het afvuren, gevolgd door een jankend en schreeuwend geluid door de lucht en de vlam achter de raket werkte deze raketwerpers bijzonder afschrikwekkend bij de Duitse troepen.
De raketten werden in de geleiders gehangen en vanaf de lanceerinstallatie gemonteerd op een vrachtauto, door middel van een elektrische bediening afgevuurd. Het Rode Leger zette deze raketwapens bij voorkeur in bij massale aanvallen, waarbij zes exemplaren samen een batterijen vormden. Op 15 juli 1941 is deze raketwerper door het Rode Leger bij Smolensk voor het eerst ingezet tegen de Duitsers. Het bewees zijn afschrikkende werking onder andere bij de gevechten om Stalingrad, waar ze werd ingezet door de artillerie, om de infanterie te ondersteunen.
Gezien de vele varianten van de Katyusha raketwerpers en de daarbij behorende grote hoeveelheid aan informatie is deze informatie bewust beperkt gehouden. Voor geïnteresseerden is er meer dan genoeg informatie in diverse boekwerken en op Internet beschikbaar.
 
2. De Katyusha BM-13 rocket launcher, in Best (NL).
Katyusha BM-13 rocket launcher, ZiL-151 in Best (NL).
Foto 2. Katyusha BM-13 rocket launcher, gemonteerd op een ZiL-151 vrachtauto in Best (NL).
Foto 1. en 2. Deze Katyusha BM-13 rocket launcher, gemonteerd op een ZiL-151 vrachtauto was te zien in Best, op 25 april 2009, tijdens de heropening van het vernieuwde museum Bevrijdende Vleugels. Het maakte onderdeel uit van een speciale tentoonstelling.
Deze Katyusha BM-13 rocket launcher, is gemonteerd op een ZiL-151 vrachtauto. Dit is een combinatie die pas na WW II in gebruik was bij het Rode Leger. De ZiL-151 vrachtauto is pas vanaf 1947 tot aan 1965 in gebruik geweest bij het Rode Leger. Om een indruk te krijgen van de geduchte Stalin orgels welke massaal zijn ingezet in WW II door het Rode Leger tegen de Duitsers heb ik deze informatie geplaatst op deze website. Nadere informatie over de herkomst en geschiedenis van deze combinatie is niet bij mij bekend.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Katyusha BM-13 rocket launcher -
Item: Specificatie:
Gemaakt door: Voronezh Komintern Factory
Geproduceerd: Vanaf 1939 tot op heden.
Aantal geproduceerd: Circa 10.000 exemplaren van alle uitvoeringen, tijdens WW II.
Gewicht: 2,5 ton (de Zil-151, 6x6 vrachtauto)
Vrachtauto: ZiL-151 (post war model) tijdens WW II: de ZiS-6 truck, maar ook Amerikaanse vrachtauto's welke onder het Lend Lease Program zijn geleverd aan het Rode Leger.
Motor: ZIS-121 6 cilinder, 5555 cc, 92 pk (de Zil-151, 6x6 vrachtauto)
Bemanning: Zes personen.
Bewapening: Katyusha BM-13 rocket launcher
Raket: Caliber 132mm, 1,80 m lang, 13,2 cm diameter en weegt 42 kg.
Raket brandstof: Op nitrocellulose gebaseerde raketbrandstof.
Explosieve lading: 22 kg  voor de M-13 raket, andere typen zijn mij onbekend.
Bereik van de raket: Circa 5400 meter, voor de M-13 raket,
Raket ontsteking: Elektrisch.
Aantal per salvo: Afhankelijk van het type, vanaf 8 stuks tot 48 stuks. De BM-13 kan er 16 stuks M-13 raketten afvuren.
Vuursnelheid: 7-10 seconden, voor de M-13 raket,
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Katyusha BM-13 rocket launcher.
Topic 1. - Het Rode Leger in de Tweede Wereld Oorlog.
Topic 2. - Locatie van de Katyusha BM-13 rocket launcher in Best (NL).
Topic 2. - Museum Bevrijdende Vleugels in Best (NL).