Infantry Tank Mk. III (A15), de Valentine Mk. II
 
Type: Infantry Tank, Mk. III (A15)
British Army: Valentine Mk. II
Export: No
Infantry Tank Mk. III (A15), Valentine Mk. II, Saumur (F).

Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Operationeel gebruik.
  2. De Valentine Mk. II in Saumur (F).
    2.1 50th Royal Tank Regiment (50 RTR)
  3. De Valentine Mk. II in Kapellen (B).
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
  Foto 1. De Valentine Mk. II tank in Saumur (F).
1. Algemeen:
De Britse Valentine tanks werd ingezet ter ondersteuning van de infanterie, vandaar de benaming infanterie tank. De bewapening bestond in eerste instantie uit een 2 pounder kanon, deze is later vervangen door een 6 pounder kanon bij de laatste uitvoering werd er een 75 mm kanon geplaatst. De dikte van de  bepantsering was maximaal 65 mm, maar over de gehele tank kan je gerust stellen dat deze met een te licht en te dun bepantsering is uitgerust. Ook was de snelheid relatief laag, maar uit het oogpunt van zijn taak het ondersteunen van de infanterie afdoende.
Het eerste prototype van deze infanterie tank Mk. III is in 1938 geïntroduceerd door Vickers-Armstrongs en in 1940 in het Britse leger geïntroduceerd. Er bestaan meerdere varianten van de Valentine waarbij de grote verschillen zich uiten in het type kanon, het type toren en het type motor. Al met al zijn er in totaal ruim 6855 stuks gebouwd in Groot-Brittannië en in Canada zijn er 1420 stuks gemaakt.
 
1.1 Operationeel gebruik.
Tijdens WW II zijn deze tanks tot aan 1944 in gebruik geweest bij de legers van de Commonwealth en er zijn onder het Lend Lease Program 3784 stuks geleverd aan de Soviet Unie, waarbij ze werden ingezet in het Red Army aan het Oostfront. Ook is de Valentine in gebruik geweest bij het FFL, de Forces Françaises Libres, (Free French Forces) in Noord-Afrika, tegen de Duitsers en Italianen.
 
De Valentine Mk. II in Saumur (F).
Infantry Tank Mk. III (A15), Valentine Mk. II, Saumur (F).
Foto 2. De Valentine Mk. II tank in Saumur (F).
Foto 1. en 2. Deze Britse Valentine, Mk II, tank, staat in het Musée des Blindés in Saumur (F). De tank behoorde toe aan het Britse leger en heeft de desert camouflage. In 1942, in Tunesië was deze tank in gebruik bij het 50th Royal Tank Regiment en zoals het een infanterie tank beaamt ook zo ingedeeld om bij een Infantry Division support te geven, meer daarover staat hieronder beschreven. Nader toegelicht: iets over de markings op de tank.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Regimental batch: Vierkant (zwart), met vogel in cirkel (wit) = embleem van het 50th Royal Tank Regiment
Unit Serial & Arm
of Service Mark:
67 (wit) = Unit Serial & vierkant (rood) = Arms of Service.
De Arms of Service, een vierkant (rood) geeft aan dat het om een armoured unit gaat.
De Unit Serial 67 (wit) was in gebruik bij het 50th Royal Tank Regiment.
De Unit Serial 67 (wit) kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten welke brigade en regiment de tank toe behoorde, in dit specifieke geval is dat wel duidelijk, het 50th RTR was toegevoegd aan het 23rd Armoured Brigade.
Troop number: Blauwe'1': 1st troop van het 'A' squadron.
Tactical Sign: Driehoek (blauw), geeft bij armoured units, geeft de plaats binnen het regiment aan.
Blauw = Junior Regiment, Driehoek = 'A' squadron. (1st Troop, 'A' squadron, Junior Regiment)
WD Registration: Ontbreekt, ook wel Census number genoemd. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
(T = categorie tank)
 
2.1 Het Britse 50th Royal Tank Regiment (50 RTR):
De 50RTR is in Bristol, april 1939, opgericht en is slechts zeven jaar later opgeheven. In die korte periode bouwde het een reputatie op en vestigde een niet te evenaren record: de 50RTR heeft in de oorlog 95% van de tijd, daadwerkelijk actief deelgenomen aan de strijd op de slagvelden.
Als onderdeel van het 23rd Armoured Brigade vertrokken zij in juli 1942 uit Engeland en gingen naar het Midden-Oosten en werden na aankomst direct ingezet bij de gevechten bij El Alamein. Waar het 50th RTR tezamen met het 44th en het 46th RTR vochten.
Tijdens de achtervolging van de Duitse en Italiaanse troepen tot aan Tunis is het bataljon 50th RTR hernoemt en verkreeg het de status van "Regiments Group" het enige Britse Regiment Group in Noord-Afrika.
Het vocht in Medenine en in Mareth tegen het Duitse Afrika Korps, 15de Panzer Division. Bij Wadi Akarit was de brigades zijn laatste slag in zuidelijke richting, waarna het in Chaffar vocht, het laatste te nemen obstakel alvorens het 50th RTR in Sfax was. Daarna Sicilië, Italië en Athene tot aan het einde van de oorlog.
 
3. De Valentine Mk. II in Kapellen (B).
Infantry Tank Mk. III (A15), Valentine Mk. II, Kapellen (B).
Foto 3. De Valentine Mk. II tank in Kapellen (B).
Foto 3. Deze Britse Valentine, Mk II, tank, is in eigendom van het Koninklijk Legermuseum in Brussel en is te zien in het depot van het museum in Kapellen (B). Medewerkers van defensie en een groep vrijwilligers onderhouden de voertuigen in het depot.
De Valentine Mk. II in Kapellen is niet voorzien van leger markings, mede daardoor is de herkomst en geschiedenis van deze infanterie tank mij onbekend. De groene camouflage kleur werd toegepast in de laatste oorlogsjaren.
 
4. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Armoured Car AEC Mk. II -
Item: Specificatie:
Geproduceerd door: Vickers-Armstrongs
Geproduceerd van: 1940 april tot 1942
Totaal aantal: 700 Exemplaren.
Gewicht: 16-17 ton
Afmetingen: LxBxH= 5,41 x 2,63 x 2,27 m
Bemanning: Vier personen.
Bepantsering: 10-65 mm
Kanon: QF 2-pounder, (40mm) Mk. IX of Mk.X
Overige bewapening: 7.92 mm BESA MG
Motor: AEC A190 diesel motor 131 Pk, Mk. IV, V, VII-XI
Bereik: 145 km (in terrein) 320 m (op de weg)
Snelheid: 24 km/u
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Britse Infantry Tanks van het type Valentine.
Topic 2. - Locatie van de Infantry Tank Mk. III (A15), de Valentine Mk. II in Saumur (F).
Topic 2. - Het Musée des Blindés in Saumur (F).
Topic 2. - Het Britse 23rd Armoured Brigade als onderdeel van het Royal Tank Regiment.
Topic 3. - Locatie van de Infantry Tank Mk. III (A15), de Valentine Mk. II in Kapellen (B).
Topic 3. - Het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).