Cargo carrier M29C "Weasel"
 
British Army: Weasel
US Army: M29C
Type: Other full-tracked vehicle
Lend Lease Program: Yes
Cargo carrier M29C "Weasel", Overloon (NL)

Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Gebruik en inzet tijdens WW II:
    1.2 Lend Lease programma:
  2. Cargo carrier M29C "Weasel" in Overloon.
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. De cargo carrier M29C "Weasel" in Overloon (NL).
1. Algemeen:
Beter bekend als "Weasel"(wezel), werd dit kleine rupsvoertuig ontworpen en gebouwd door de Studebaker Corp. in South Blends, Indiana. Na opdracht verstrekking had Studebaker 180 dagen de tijd om met een ontwerp te komen, echter na 60 dagen was er al een eerste prototype gereed. In 1942 kreeg het de benaming M29 Cargo Carrier, pas in november 1943 is het voertuig in operationele dienst in gebruik genomen als M29 en te laat voor de beoogde acties Noorwegen. De "Weasel" is ontwikkeld en gebouwd moest Polar proof zijn, geschikt zijn als amfibie voertuig, geschikt zijn voor transport per vliegtuig en tevens voor parachutes droppings.
Bij de ontwikkeling ging het Amerikaanse leger er vanuit dat het voertuig mogelijk in Noorwegen dienst moest doen in de sneeuw en op ijs. Het Amerikaanse First Special Services Force wilde een snel inzetbaar voertuig dat goed onder winterse omstandigheden kon functioneren.
Door zijn rechthoekige vorm zijn de vaareigenschappen van het voertuig slecht te noemen, het sturen verliep niet echt soepel.
Deze eigenschappen zijn bij de opvolger de M29C "Water Weasel"verbeterd door het aanbrengen van ballast tanks aan voor- en achterzijde van het chassis en beschikt over twee roertjes. De M29C is voorzien van een demontabele v oor- en achterboeg die het voertuig drijfvermogen verschaffen. In het water zorgen de rupsbanden voor de voortstuwing.
De brede tracks verdeelden en het gewicht van het voertuig op sneeuw en ijs en zorgden zo voor een lagere wieldruk. In eerste instantie zijn er 2103 exemplaren M28 gebouwd met 15 inch tracks de daarop volgende modellen werden uitgerust met bredere 20 inch tracks. De aandrijving van de motor zit op de 'drive wheel' dit is het achterste wiel dat is uitgerust als een groot tandwiel (sprocket wheel). Het voorste grote wiel, het 'idler wheel' word niet door de motor aangedreven. De "Weasel" werd tijdens het Ardennenoffensief vooral gebruikt voor transport van de vele gewonden die, onder de toen heersende barre weer- en terreinomstandigheden, niet met Jeeps geborgen konden worden.
Van oorsprong werd de "Weasel" echter gebruikt bij artillerie-eenheden voor munitie transport. De 'Weasel" beschikte over een dun pantser en op een enkele uitzondering na was er ook geen zware mitrailleur aan boord.
Het Ordnance Department kent aan voertuigen ook een G number toe (catalogus nummer), als motor mechaniek, aandrijving e.d. gelijk is krijgen voertuigen eenzelfde G number. Ondanks dat de opbouw en bewapening kan verschillen. Het G number van de M29 en M29C is G-179.
1.1 Gebruik en inzet tijdens WW II:
1.2 Lend Lease programma:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de cargo carrier M29 "Weasel". Cargo carrier M29 "Weasel" was ook in gebruik bij de landen van het Britse Commonwealth.
In de materieeloverzichten van de KL worden drie Weasels genoemd. Deze komen vermoedelijk uit de leger dumps van net na de Tweede Wereld Oorlog. Ze zijn nooit officieel ('organiek') in de bewapening van de KL opgenomen geweest.
 
2. Cargo carrier M29C "Weasel" in Overloon (NL).
Cargo carrier M29C "Weasel", Overloon (NL)
Foto 2. Cargo carrier M29C "Weasel" in Overloon (NL).
Foto 1. t/m 4. Foto 1. 2. en 3. Deze M29C "Weasel"in de standaard groene camouflage (olivedrab) is tezamen met twee andere M29 Weasels te zien in het Liberty Park in Overloon. Hier zijn twee musea opgenomen, het Oorlog en Verzetsmuseum en het Marshall Museum, de beide M29 Weasel staan in het Oorlog en Verzetmuseum. De M29C Weasel verkeert in een goede staat van onderhoud en is compleet uitgerust. De 20 inch tracks zijn origineel en is een van de vijf verschillende soorten tracks die men kan aantreffen op een M29C.
De historie en herkomst van het voertuig zijn mij onbekend, mogelijkheid is dat deze door het Britse leger zijn geschonken aan het museum. De leger markings op deze M29C.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Unit marking (1st+2nd): XVI-976(wit) Dit staat voor XV Infantry Army Corps en 976 staat voor het 976th th Field Artillery Battalion. Alleen klopt deze combinatie niet, het 976th FA heeft geen dienst gedaan bij het XV Corps.
Unit marking (3rd): B-17 staat voor B company, 17th vehicle.
Army registration number: USA 40144378-S, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
De letter S, "suppressed", achter het hoodnumber; geeft aan dat het niet was toegestaan om een radiozender in het voertuig te hebben. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Allied White Star Op de voorzijde staat de Allied White Star met cirkel. Deze marking was WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
Bridge classification: Ontbreekt: een cijfer een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding.
 
Cargo carrier M29C "Weasel", Overloon (NL)
Foto 3. Cargo carrier M29C "Weasel" in Overloon (NL).
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Cargo carrier M29C "Weasel" -
Item: Specificatie:
Gebouwd door: Studebaker Corp. in South Blends, Indiana.
Geproduceerd: Vanaf 1942 tot 1945
Aantal geproduceerd: Exacte aantal onbekend, vermoedelijk > 8000 exemplaren.
Gewicht: 2720 kg (leeg 2175kg, lading 545kg) sommige bronnen melden een leeg gewicht van 2150kg.
Afmetingen: LxBxH= 4,88 x 1,71 x 1,79 m
Motor: Studebaker, Model 6-170 "Champion" 2780cc, 6 cilinder, 65 pk (benzine).
Versnellingen: 3 Vooruit en 1 achteruit, incl. een hoge en lage gearing.
Max. snelheid: 58 km/u (8 km/u op het water)
Max. bereik: 280 km
Bemanning: Twee personen, met eventueel plaats voor 2 tot 3 passengers.
Bepantsering: Zeer licht bepantsert.
Bewapening: In een uitzonderlijk geval een Browning .50 MG.
Overige bewapening: Geen
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de cargo carrier M29 "Weasel".
Topic 1. - Filmpje op YouTube over de M29c Weasel.
Topic 2. - Locatie van de cargo carrier M29C "Weasel" in het Liberty Park in Overloon.
Topic 2. - Het Liberty Park in Overloon.