Gepanzerte-MG-Träger Renault UE(f)
 
  Type: Transport Vehicle Tracked / Chenillette
French Army: Renault UE of Renault Chenillette
Wehrmacht Luftwaffe: Gepanzerte-MG-Träger
Gepanzerte Renault UE(f) Brussel.
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 De Renault UE Chenillette varianten.
  2. De Duitse varianten.
  3. De Renault UE in Brussel.
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
    Foto 1.  De Gepanzerte-MG-Träger Renault UE(f) in Brussel.
1. Algemeen:
De Renault UE c.q. Renault Chenillette is een Frans (lichte) pantser rupstractor. De Renault UE Chenillette is in Frankrijk in 1930 ontworpen voor het transport van munitie, brandstoffen en voedsel. Het voertuigje trok een aanhanger voor welke ook met rupsbanden was uitgerust. In 1931 worden de eerste prototype gemaakt en in 1932 begint de productie bij Renault.
De tracks en vering van de Renault zijn een copy cq afgeleid van de Britse Vickers. Naast het model UE komt er nog een opvolger de UE 2 en de Renault AMR 33. De Renault AMR 33 is lichte tank welke in 1932 is ontwikkeld op basis van de Renault UE. De letters UE zijn willekeurige gekozen en zijn geen officiële afkorting van een woord, de met tracks uitgeruste aanhanger kreeg de benaming KE. Chenillette is vrij vertaald vanuit het Frans: licht gepantserd voertuig met tracks. Gevechtstanks heetten in het Frans Char.
Vanaf de Grote Oorlog (WW I) werden dergelijke voertuigen ontworpen, echter er was rivaliteit tussen de cavalerie, artillerie en de infanterie welk onderdeel een bepaald type tank of pantservoertuig mocht hebben en ook mocht laten ontwikkelen. Daarom zijn er zowel bij de Fransen als bij de Britten wetten opgesteld die b.v. aangeven dat de artillerie geen 'char' mochten hebben. Om dit te omzeilen kregen gepantserde rupsvoertuigen met bv een zware mitrailleur (lucht afweer) of een mortier kanon een andere benaming dan 'char'. In de afkorting AMR betekend AM vrij vertaald auto mitrailleur, een licht gepantserd voertuig dat niet voor aanvalsdoeleinden gebruikt werd, maar b.v. voor ondersteuning van infanterie troepen voor transport en observatie kreeg bij de Britten de afkorting Recce mee. Ten onrechte word Recce vaak vertaalt naar recon of reconias, echter de voertuigen werden voor 1943 nauwelijks voor deze doeleinden gebruikt.
 
Renault UE cq Renault Chenillette zijn door het Franse leger geleverd aan Polen en Roemenië, na de Duitse inval in Frankrijk hebben de Duitsers het voertuig zelf in gebruik gehad en ook geleverd aan Italië.
Na de Franse nederlaag van juni 1940 maakten de Duitsers een groot aantal van deze rupsvoertuigen buit.
Vaak bouwden de Duitsers de voertuigen om en stelden ze op voor de verdediging van vliegvelden.
Het Franse leger heeft tot de capitulatie in 1940 gebruik gemaakt van de Renault UE. Tijdens WW II was het voertuig o.a. in gebruik bij de Duitse, Italiaanse, Poolse en het Franse Vichy leger. Vanaf D-Day gebruikten o.a. de Free France Forces het voertuig.
 
1.1 De Renault UE Chenillette varianten:
  • Renault UE, lichte pantser rups tracktor
  • Renault UE 2, verbeterde versie van de UE, oa zijn vering en tracks verbeterd.
  • Renault AMR 33, lichte tank gebaseerd op de UE.
2. De Duitse varianten.
Na de invasie van Frankrijk door Nazi Duitsland komen er naar schatting 3000 exemplaren Renault UE en Renault UE2 in de handen van de Wehrmacht. De meeste daarvan blijven ongewijzigd, een aantal worden door de Franse fabriek AMX en onder supervisie van de Duitse firma MAN omgebouwd tot tractor voor het voorttrekken van een 3,7cm, 5,0cm en uiteindelijk ook de 75 mm en 76.2 mm anti-tank kanonnen. Deze door AMX aangepast versie krijgt de benaming Infanterie UE-Schlepper 630(f) en werd ook gebruikt om lichte en zelfs zware infanteriekanonnen voort te trekken. Zo verschijnen er meerdere varianten van de Renault UE en UE2.
Het in Brussel te bezichtigen exemplaar is een licht aangepaste Renault UE, waarbij er aan de rechterzijde van het voertuigje er een verhoogde en tevens bepantserde opbouw is geplaatst. De opbouw biedt ruimte aan een soldaat welke het machine geweer kon bedienen. De Duitse benaming is 'Gepanzerte-Mg-Träger Renault UE (F)'.
 
Een variant die grondig is aangepast t.o.v. het originele model is de "Sicherungsfahrzeug UE (F)", een aangepast voertuig  voor het beveiligen van vliegvelden welke door de Luftwaffe worden gebruikt.
Deze "Sicherungsfahrzeug UE (F)" werd bewapend met een 7.92 mm MG 34.
 
3. De Renault UE in Brussel.
Gepanzerte Renault UE(f) Brussel.
Foto 2. De Gepanzerte-MG-Träger Renault UE(f) in Brussel.
Foto 1. en 2. Deze Gepanzerte-MG-Träger Renault UE(f), is te zien in het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel. Dit voertuig dateert uit 1937, het voertuig is roestig en de originele verf laat los. In welk jaar de wijzigingen zijn aangebracht is niet bekend.
Deze Gepanzerte-MG-Träger Renault UE(f)draagt de markings van de Duitse Wehrmacht Luftwaffe.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz".
Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
  Nummerplaat: WL-485822 Waarbij WL staat voor Wehrmacht - Luftwaffe, ieder onderdeel van Wehrmacht en de Waffen SS had zijn eigen twee letter aanduiding in de voertuigkentkens.
 
4. Technische Specificaties:
  Ontwerp: In 1930, door Renault.
  Geproduceerd in: Frankrijk.
  Fabrikant: Renault, AMX, Berliet, Fouga, Malaxa
  Geproduceerd: Vanaf 1932 tot maart 1941.
  Aantal geproduceerd: 5168 Exemplaren in Frankrijk en 126 exemplaren in Roemenië.
  Bemanning: Twee soms drie personen.
  Gewicht: 2,8 ton.
  Afmetingen: lxbxh 2,80 x 1,74 x 1,25 m
  Dikte bepantsering: 9 mm maximaal.
  Motor: Renault 85, 38 pk.
  Maximale snelheid: 30 km/u op de weg.
  Maximum bereik: 100 km
  Bewapening: Een machine geweer, type MG34, caliber 7,92mm.
 
5. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de Renault UE Chenillette in het algemeen.
  Topic 2. Locatie van de Renault UE Chenillette in Brussel (B).
Het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).