De toren van de medium tank Panther II, de Schmalturm.
 
  Type: Schmalturm
In use by: Panther II, Sd.Kfz.171 Ausf.F
Panther II with a Schmalturm
  Contents:
 
  1. De Panzer Schürzen.
  2. In gebruik.
  3. Het tegendeel.
  4. Motivatie en praktijk.
    Foto 1. Toren van een medium tank Panther II met een Schmalturm.
1. De Panzer Schürzen.
Deze tankkoepel is door de Duitsers ontwikkeld, om dienst te doen op de Panther II cq Panther Ausf. F, de beoogde opvolger van de Duitse Medium Tank, de Sd.Kfz.171, Pz.Kpfw.V, "Panther" Ausf. G. Echter de Panther Ausf. F is nooit in productie genomen.
Begin 1943 waren de eerste Duitse Panther tanks voor het eerst ingezet tegen het Rode Leger aan het Oost Front. Eind 1943 initieerde de Duitse fabriek Rheinmetall het idee om de tankkoepel van de kleiner cq smaller te maken, waardoor het minder kwetsbaar was voor beschietingen door vijandelijke tanks en anti-tank geschut.
Enkele maanden later werd het project overgedragen aan Daimler-Benz en verdere wijzigingen en verbeteringen werden doorgevoerd.
Deze Schmalturm bleek een ingenieus ontwerp te zijn. Het was smaller dan de reguliere tankkoepel van de Panther, was minder kwetsbaar en het had dikker pantser.
De Schmalturm is voorzien van dezelfde tankkoepel ring als de standaard  tankkoepel en had binnen nog voldoende ruimte, zodat de tankbemanning in staat was om comfortabel te kunnen werken. Qua gewicht is deze Schmalturm niet echt lichter dan de reguliere tankkoepel, echter de productie ervan bespaarde 30 tot 40 procent manuren.
Andere verbeteringen waren de zeg maar zwaluwstaart verbindingen van de pantserplaten, die eenmaal gelast optimale sterkte bieden.
Ook is de bovenzijde extra dik gemaakt en zijn de lasnaden van het dak extra afgeschermd, e.e.a. om inslagen van bovenaf beter te kunnen weerstaan.
De luiken aan de bovenzijde t.b.v. de tankcommandant en de radio operator, konden geopend worden door ze iets op te tillen en opzij te schuiven, uniek voor tanks in die tijd. Tevens was er ruimte in de tankkoepel aanwezig voor het plaatsen van extra radiozenders voor communicatie met de Befehl Panzers. Ook waren er bevestiging haken in de koepel aangebracht tbv het nieuwe Duitse MP44 mitrailleur, bovenop kon optioneel een MG-34/42 machine geweer gemonteerd worden.

Het plan was om de Schmalturm te voorzien van een verbeterde versie van het bestaande 75mm kanon, de KwK 42/1 lange uitvoering en later met het zwaardere 88mm KwK 43 kanon. De tankkoepel is voorzien van verbeterde richtmiddelen (zgn "cross turret", dubbele lens afstandsmeter aan beide zijde van de koepel) om zo de kans op een voltreffer op de langere afstand te vergroten.
 
2. Panther II met een Schmalturm, in Bovington (UK):
Foto 1 en 2. Deze unieke Duitse tankkoepel "Schmalturm" is te zien in het Tankmuseum in Bovington (GB). Na de Tweede Wereld Oorlog zijn er nog slechts twee van deze prototypes tankkoepels overgebleven. Een ervan ging naar het Amerikaanse Patton Museum in Fort Knox en deze ging naar het Britse Tank Museum. In latere jaren na de oorlog, werd het meegenomen naar het oefenterrein van de Britse Royal Artillery bij Larkhill op de vlakte van Salisbury als een vast schietdoel. Enkele jaren later werden de zwaar beschadigde overblijfselen herkend, als zijnde die van een Duitse Schmalturm. Vervolgens werd de unieke tankkoepel teruggebracht naar het Tank Museum in Bovington waar zover het nog mogelijk was werd opgeknapt en geschilderd.
 
3. Links:
  Locatie van de Schmallturm, tbv de Sd.Kfz.171 Ausf. F in Bovington (GB).
  Algemene achtergrond informatie over de Duitse Medium Tank Panther.
  Het Britse Tank Museum in Bovington (GB).