M3 half-track.
 
  Type: Armoured Personnel Carrier
Lend Lease Program: Yes
US Army: Carrier, personnel, M3 half-track
M3 Half-track Bastogne (B).
  Contents:
 1. Algemeen
  1.1 De M3 Half-track.
  1.2 De M2 vs M3 Half-track.
  1.3 De M3 vs M3A1 Half-track.
  1.4 Lend Lease Programe.
 2. M3 Half-track in Bastogne (B).
 3. M3 Half-track in Ursul (B).
  3.1 US Army 1st Armored Division
 4. M3 Half-track in Ursul (B).
  4.1 US Army 3th Armored Division.
 5. M3 Half-track in Ursul (B).
  5.1 US Army 2nd Armored Division.
 6. M3 Half-track in Bussum (NL).
  6.1 US Army 7th Armored Division
 7. M3 Half-track Bussum (NL).
 8. Technische Specificaties
 9. Externe Links
    Foto 2.1 [dd.01-04-2005] M3 half-track in Historisch museum te Bastogne.
1. Algemeen:
Tijdens WW II zijn de half track of halfrups in het algemeen gebruikt omdat het aanmerkelijk goedkoper was dan een volrupssysteem en toch een goed eigenschappen had in het terrein. Na de Sherman tanks zijn de Amerikaanse half-tracks de meest gebouwde en in de strijd toegepaste voertuigen tijdens WW II.
De totale productie in Amerika vond plaats bij vier bedrijven; White Motor Company, Autocar Company, Diamond T Motor Car Company en International Harvester Company. Inclusief alle varianten zijn er in totaal meer dan 40.000 stuks gebouwd en in gebruik geweest bij vrijwel alle Geallieerde bondgenoten. Kort samengevat zijn de belangrijkste uitvoeringen: de M2 en M2A1, de M3 en de M3A1, de mortar carriers M4. M4A1 en M21 en tenslotte de anti aircraft quad carrier. de M16 half-track,
 
1.1 De M3 half-track:
De M3 half-track, is een Armoured Personnel Carrier, gebouwd door drie Amerikaanse bedrijven, White Motor Company, Autocar Company en Diamond T Motor Car Company.
De M3 half-track is de iets grotere opvolger van de M2 half-track, Naast vervoer van tien manschappen en drie man in de cabine kon de M3 ook dienst doen als transport voertuig voor munitie of het voorttrekken van houwitsers of andere artillerie wapens. In tegenstelling tot de M3A1 half track, is de M3 niet standaard uitgerust met bewapening, een .50 cal Browning machine geweer was optioneel.
Aan de voorzijde bij de bumper kan er een 'unditching roller' aanwezig zijn, maar er werd ook wel een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. Over de cabine en de achterzijde van de half-track kan een canvas zijldoek worden bevestigd om de bemanning tegen het weer te beschermen. Tijdens de oorlog waren deze niet populair bij de bemanning omdat het canvas zijldoek het gebruik van wapens bemoeilijkte. Over de tracks kunnen we vermelden dat deze door de firma Goodrich zijn ontworpen en van rubber zijn gemaakt en verstevigd zijn door staalkabels. Indien het rubber scheurt kan de staalkabel nat worden en gaan doorroesten. Dit laatst is nogal een het geval bij de half-tracks die vandaag de dag nog te zien zijn.
 
1.2 Verschillen tussen de M2 en M3 half-track:
 • De achterdeur, wel aanwezig bij de M3 half-track en niet aanwezig op de M2 half-track.
 • De koplampen, bij M3 dicht tegen de motor aan, bij M2 verder van de motor af.
 • De opbouw, de kortere M2 half-track is 5.96 m en de langere M3 half-track is 6.18 m.
 • De M2 biedt plaats aan 10 man en de M3 biedt plaats aan 13 man.
1.3 Verschillen tussen de M3 en M3A1 half-track:
 1. M3, plaats voor 13 man, 10 passagiers en drie bemanningsleden.
  De laadruimte achter de cabine is langer dan de M2 en heeft een deurtje.
  Aantal: 12.391 stuks + 108 omgebouwde 75mm HMC T30
 2. M3A1, plaats voor 13 man, 10 passagiers en drie bemanningsleden.
  Met extra geschutsring M49 voor .50 machine geweer.
  Beschikt over meerdere bevestigingspunten waarop een .30 machine geweer geplaatst kan worden.
  Aantal: 2862 stuks
1.4 Lend Lease Program:
De M3 half-track is door de Verenigde Staten onder het Lend Lease Program geleverd aan Geallieerde bondgenoten, inclusief aan het Rode Leger van de Sovjet Unie.
 
2. M3 half-track in Bastogne (B).
M3 half-track, Bastogne (B).
Foto 2.2 [dd.01-04-2005] M3 half-track in Historisch museum te Bastogne.
Foto 2.1 en 2.2 Op deze foto's staat een volledig uitgeruste Amerikaanse M3 half-track van het Historisch museum te Bastogne.
Aan de voorzijde bij de bumper is geen 'unditching roller' aanwezig, maar wel een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch". Bewapening is een .50 mitrailleur (12,7 mm Browning M2). Gewicht: 10 ton, Bemanning: 13. Voor de oplettende kijker, aan de zijkant boven de track is een soort van rek zichtbaar, Hierop werden de mijnen bevestigd tijdens het transport.
Informatie over de herkomst en het gebruik van deze M3 Half-track, zonder unit markings ontbreken. Wel aanwezig is:
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
3. M3 half-track in Ursul (B).
M3 Half-track, Ursul (B).
Foto 3.1 [dd.13-08-2005] M3 half-track, tijdens het militairia evenement Wings and Wheels in Ursul 2005.
Foto 3.1 Deze Amerikaanse M3 half-track was als deelnemer te zien tijdens de militairia evenement Wings en Wheels in Ursul (2005). De markings op het voertuig verwijzen naar het Amerikaanse 1ste Armored Division, "the Old Ironside". Op de voorzijde bij de bumber is een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. De historie en herkomst van deze half-track zijn bij mij onbekend. Een toelichting op de leger markings op deze M3 half-track:
  Unit marking (1st+2de): 1▲16E staat voor het 1st Armored Division, 16th Engineers Battalion.
  Unit marking (3de): Ontbreekt, bijvoorbeeld D-13 (wit) staat voor het 13-de voertuig van "D" Company.
  Army registration number: USA 401-----, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
3.1 US Army 1st Armored Division, "The Old Ironside"
"The Old Ironside". Deze divisie heeft tijdens WW II in Noord Afrika en ItaliŽ gevochten tegen de Duitsers. De Divisie heeft niet gevochten in West Europa, maar is vanuit ItaliŽ na afloop van de oorlog overgeplaatst naar Duitsland als bezettingsmacht in de Amerikaanse sector.
 
4. M3 half-track in Ursul (B).
M3 Half-track, Ursul (B).
Foto 4.1 [dd.09-08-2008] M3 half-track, tijdens het militairia evenement Wings and Wheels in Ursul (2008).
Foto 4.1 Deze Amerikaanse M3 half-track was als deelnemer te zien tijdens de militairia evenement Wings en Wheels in Ursul (2008). Herkomst en geschiedenis van het voertuig zijn bij mij onbekend. Op de voorzijde bij de bumber is een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. De markings op de M3 half-track verwijzen naar het Amerikaanse 3th Armored Division, "Spearhead", iets meer:
  Vehicle name: Brutus = benaming voertuig, de eerste letter, de B geeft aan dat dit voertuig tot B company zou kunnen behoren, het kan ook dienen als een radio call sign.
  Unit marking (1st+2de): 3▲ 36-I staat voor het 3th Armored Division, 36th Armored Infantry Regiment. Bijnaam van 3th AD is Spearhead en de bijnaam van 36th AI Reg is "Blitz Doughs". De 3th AD is zeer actief geweest in WWII, oa. en heeft oa gevochten in NormandiŽ en in de Ardennen.
  Unit marking (3de): A-13 (wit) staat voor het 13-de voertuig van "A" Company.
  Army registration number: USA 4061977, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
4.1 US Army 3th Armored Division, "Spearhead"
3th Armored Division, "Spearhead" is een grote "heavy"" pantser divisie en heeft tijdens WW II zwaar strijd geleverd tegen de Duitsers in West Europa. Ze kwamen voor het eerst in actie op 29 juni 1944. dus na de D-Day landingen in NormandiŽ. Onder bevel van Major General Leroy R. Watson, verloopt de battle tour via de bekende slagvelden, zoals de Falaise Pocket, HŁrtgenwald, Battle of the Bulge. Spearhead heeft daarbij behoorlijk zware verliezen geleden. Na Bastogne, op 7 februari 1945 neemt Major General Maurice Rose het bevel over en bezoekt frequent zijn jongens bij de frontlinie, dit werd hem fataal. Op 31 maart 1944 word hij in het Duitse Paderborn doodgeschoten. De dood, van de bij zijn mannen populaire major general, van Joodse afkomst, had een enorme impact op de motivatie en vechtlust van de Amerikaanse troepen in Europa. Voor meer info kijk op de link van Spearhead, onder aan de pagina.
 
5. M3 half-track in Ursel (B).
M3 half-track in Ursel (B)
Foto 5.1 [dd.08-08-2009] De M3 half-track in Ursel (B).
Foto 5.1 t/m 5.3 Deze Amerikaanse M3 half-track was als deelnemer te zien tijdens de militairia evenement Wings en Wheels in Ursul (2009). De markings op het voertuig verwijzen naar het Amerikaanse 2nd Armored Division, "Hell on Wheels". Op de voorzijde bij de bumber is een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. Klein detail, voorop zijn richtingaanwijzers gemonteerd.
De historie en herkomst van deze half-track zijn bij mij onbekend. Een toelichting op de leger markings op deze M3 half-track:
  Unit marking (1st+2de): 2▲-X(wit), 2▲ staat voor het 2nd (heavy) Armored Division "Hell on Wheels", de letter X geeft aan dat dit voertuig toebehoord aan de divisie in plaats van een regiment dat onder deze divisie leiding opereert.
  Unit marking (3de): HQ 3(wit), 3rd vehicle Head Quartor, de staf divisie van het 2nd (heavy) Armored Division.
  Army registration number: USAW 4017751S, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. De letter W is een aanduiding die op voertuigen tot en met 1943 is toegepast. De letter S, "suppressed", achter het hoodnumber; geeft aan dat het niet was toegestaan om een radiozender in het voertuig te hebben.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 

M3 half-track in Ursel (B)

Foto 5.2 [dd.08-08-2009] De M3 half-track in Ursel (B).

 
5.1 US Army 2nd Armored Division, "Hell on Wheels"
Zeer kort samengevat heeft deze Amerikaanse "heavy" armored division vrijwel aan een stuk door gevochten tegen de Duitsers tijdens WW II. Onderdelen van deze divisie hebben achtereen volgens gevochten in 1942 in Afrika samen met o.a. de Britten gevochten tegen het Duitse Afrika Korps, ondanks zware verliezen dwingen zij dit Duitse leger korps tot de overgave. Vervolgens gaat de strijd tegen de Duitsers verder in 1943 op SiciliŽ. Tijdens D-Day op 6 juni 1944 zijn twee onderdelen betrokken en uitgerust met Sherman DD tanks.
Hun taak was te landen op Omaha Beach en ondersteuning te geven aan de Amerikaanse troepen op het strand. Dit loopt op een mislukking uit, onder anderen omdat de Sherman DD tanks te vroeg en in te diep water werden ontscheept en direct naar de bodem van de zee zonken. Een onderdeel dat wel bij het strand aan land ging werd vrijwel geheel uitgeschakeld door de Duitse verdediging.
Op 9 juni 1944 komen de overige eenheden van het 2nd AD aan land in NormandiŽ. Tot 25 augustus 1944 raken zij betrokken bij diverse operaties tegen de Duitsers in NormandiŽ, waaronder de strijd om de Zak van de Falaise. Na de uitbraak uit NormandiŽ gaat het richting de Seine naar Noord Frankrijk om bij Tournai BelgiŽ in te gaan. Iets oostelijk van Brussel trekken ze op richting Luik en Zuid Limburg. Op 18 september 1944 beginnen de gevechten rond de Duits-Nederlandse grens nabij Geilenkirchen, op 3 oktober 1944 breken ze door de Duitse Siegfriedlinie heen. Tijdens de Duitse tegen aanval in de winter van december 1944 en januari 1945 helpt de de divisie de Duitse aanval af te slaan in het oostelijke deel van de Ardennen, onder anderen in de omgeving van de Ourthe rivier.
Na een korte rust in februari 1944 gaat de opmars verder via midden Duitsland naar Berlijn. Bij de Elbe aangekomen krijgen ze orders om de opmars te stoppen om zo het Rode Leger niet voor de voeten te lopen. Uit eindelijk bereiken ze in juli 1945 als eerste Amerikaanse leger eenheid Berlijn. Vanwege de bevrijding van Zuid Limburg dragen veel Nederlanders hun een warm hart toe.
 

M3 half-track in Ursel (B)

Foto 5.3 [dd.08-08-2009] De M3 half-track in Ursel (B).

 
6. M3 half-track in Bussum (NL).
M3 Half-track, Bussum (NL).
Foto 6.1 [dd.06-05-2007] De M3 half-track in Bussum op het evenement Bussum Bridgehead 2007.
Foto 6.1 Deze M3 half-track was te zien op 5-6 mei 2007 in Bussum op het evenement Bussum Bridgehead. Aan de voorzijde bij de bumper is geen 'unditching roller' aanwezig, maar wel een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch". Zowel herkomst als geschiedenis van deze Amerikaanse half-track zijn bij mij niet bekend. Iets over de markings op het voertuig, voor een deel wel zichtbaar en niet zichtbaar:
  Vehicle name: Jumping Jack Flash = benaming voertuig, de eerste letter, de J geeft aan dat dit voertuig tot J company zou kunnen behoren echter dit klopt niet, kan ook dienen als een radio call sign.
  Decoratie: Achterop de half-track staat The Lucky 7th, is geen officiŽle leger marking, maar door de eigenaar aangebracht ter ere van de 7th Armored Division, wiens bijnaam Lucky Seventh is.
  Unit marking (1st+2de): 7▲ 203 AAA, staat voor het 7th Armored Division, 203rd Anti-aircraft Artillery (Automatic Weapons) Battalion. Actief vanaf NormandiŽ, via Noord Frankrijk naar Zuid Nederland om vervolgens deel te nemen aan de Battle of the Bulge en daarna Duitsland (Ruhr pocket) in te trekken.
  Unit marking (3de): D-13 (wit) staat voor het 13-de voertuig van "D" Company.
  Army registration number: USA 40100486, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
6.1 US Army 7th Armored Division, "Lucky Seventh"
Het 7th Armored Division, "Lucky Seventh", is op 1 maart 1942 in Amerika opgericht. Na trainingen in Amerika, vertrekt het naar Schotland om daarop 13 juni 1944 in Greenock in Schotland aan te komen. Daar opvolgend beginnen de voorbereidingen voor de gevechten tegen de Duitsers in West Europa. Niet op D-Day maar op 10 augustus 1944. net voor het sluiten van de "zak van Falaise", komen ze aan in NormandiŽ. Van 13 tot 18 augustus 1944 doen ze hun eerste gevechtservaring op bij de strijd om Chartres. De Duitsers trekken zich razend snel terug en de divisie komt op 31 augustus 1944 al aan in Verdun. De opmars gaat snel verder in oostelijke richting naar de Moesel rivier, een poging om deze op 6 september 1944 over te steken mislukt. Er volgen daarop zware gevechten nabij Metz.
Op 10 september 1944 mislukt een tweede poging om de Moezel over te steken ten noordwesten van Metz. Een derde poging lukt op 15 september 1944 wel bij Arnaville ten zuiden van Metz.
Op 25 september 1944 word het verplaatst naar Zuid Nederland, om de zuid flank van Operatie Market-Garden te verdedigen.
Operatie Market-Garden mislukt en het gebied ten zuiden van de grote rivieren vinden met regelmaat grote gevechten plaats, waarbij de Duitsers fel vechten en zware artillerie beschietingen uitvoeren. De Duitsers slagen er in om een bruggenhoofd te vestigen aan de zuid zijde van de grote rivieren, net over de Maas heen bij Overloon. Op 30 september 1944 begint de eerste Slag om Overloon welke tot en met 5 oktober 1944 zou gaan duren. Deze eerste aanval werd door de Amerikanen geleid en door zware regen waren alleen de wegen begaanbaar, waardoor de goed verborgen Duitse 88mm kanonnen vrijspel hadden om in zes dagen 35 stuks Amerikaanse Shermans uit te schakelen. De 7th Armored Division heeft daarbij zeer zware verliezen geleden en werd afgelost door de Britten.
Tijdens de Slag om de Ardennen weten ze hun beschadigde imago te herstellen en vechten succesvol tegen de Duitsers aan de noord flank nabij St.Vith. Later word de strijd voortgezet in het al eerder bevochten HŁrtgenwald nabij Aken. Via de Rijn gaat het dan naar Bonn en Remagen. Zware gevechten volgden in de Ruhrpocket. Na de Duitse overgave verblijft de divisie in de Britse sector, na de parade in Berlijn gaat het naar de Amerikaanse sector en vertrekt naar Amerika.
In oktober 1945 word de divisie opgeheven in New York.
 
7. M3 half-track in Bussum (NL).
M3 Half-track, Bussum (NL).
Foto 7.1 [dd.10-05-2009] De M3 half-track in Bussum op het evenement Bussum Bridgehead 2009.
Foto 7.1 en 7.2 Deze M3 half-track was te zien in mei 2009 in Bussum op het evenement Bussum Bridgehead. Aan de voorzijde bij de bumper is geen 'unditching roller' aanwezig, maar wel een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch". Over de cabine en de achterzijde van de half-track zit een canvas zijldoek om de bemanning tegen het weer te beschermen. Tijdens de oorlog waren deze niet populair bij de bemanning omdat het canvas zijldoek het gebruik van wapens bemoeilijkte. Zowel herkomst als geschiedenis van deze Amerikaanse half-track zijn bij mij niet bekend. Iets over de leger markings op het voertuig, voor een deel zijn deze niet aanwezig:
  Vehicle name: Ontbreekt, bijvoorbeeld Catherine, de eerste letter, de C geeft aan dat dit voertuig tot C company behoord, kan ook dienen als een radio call sign.
  Vehicle painting: Zie de cabine deur, een dame op haar rug houdt een militaire pet omhoog met haar voet.
  Unit marking (1st+2de): Ontbreekt, bijvoorbeeld 7▲ 203 AAA, staat voor het 7th Armored Division, 203rd Anti-aircraft Artillery (Automatic Weapons) Battalion.
  Unit marking (3de): Ontbreekt, bijvoorbeeld D-13 (wit) staat voor het 13-de voertuig van "D" Company.
  Army registration number: W-4257183 S, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. De letter W is een aanduiding die op voertuigen tot en met 1943 is toegepast. De letter S, "suppressed", achter het hoodnumber; geeft aan dat het niet was toegestaan om een radiozender in het voertuig te hebben.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
M3 Half-track, Bussum (NL).
Foto 7.2 [dd.10-05-2009] De M3 half-track in Bussum op het evenement Bussum Bridgehead 2009.
 
8. Technische Specificaties:
  Productie: Geleverd vanaf mei 1941 tot aan onbekend.
  Gemaakt door: White Motor Company, Autocar Company en Diamond T Motor Car Company.
  Aantal geproduceerd: 12.391 Exemplaren + 108 exemplaren omgebouwde 75mm HMC T30.
  Gewicht: 9100 kg.
  Afmetingen: LxBxH = 6,18 x 2,22 x 2,26 m
  Pantser: 6 tot 12 mm
  Motor: 6 cilinder White 160 AX motor.
  Max. snelheid: 64-72 km/u
  Bereik: 280 km
  Bemanning: 13 Personen, 3 in de cabine en 10 personen achterin.
  Bewapening: Optioneel een .50cal M2HB machine geweer.
 
9. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de M3 Half-track.
BelgiŽ
  Topic 2. Locatie van de M3 Half-track in Bastogne (B).
Het museum, Bastogne Historical Center (B).
  Topic 3.
+
Topic 4.
+
Topic 5.
Locatie van de M3 Half-track bij Wings & Wheels in Ursel (B).
Het milliteria evenement Wings & Wheels in Ursel (B).
Het 1st Armored Division "Old Ironsides".
Het 3rd Armored Division 'Spearhead'.
Het 2nd (heavy) Armored Division, "Hell on Wheels".
Nederland:
  Topic 6.
+
Topic 7.
Locatie van de twee M3 half-tracks in Bussum (NL).
Het Evenement Bussum Bridgehead.
Het 7th Armored Division 'Lucky Seventh' (United States).
 

www.Pantser.net - Home BACK - TOP - NEXT - MORE -