M3 half-track ambulance.
 
  Type: Armoured Personnel Carrier
Lend Lease Program: Yes
US Army: Carrier, personnel, M3 half-track amublance
M3 Half-track Ambulance Kapellen (B).
Foto 1.M3 half-track ambulance in het depot fort Kapellen (B).
Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 De M3 half-track.
  1.2 Verschillen tussen M2 en M3 half-track
  1.3 Verschillen tussen M3 en M3A1 half-track
  1.4 Lend Lease Program.
 2. M3 half-track ambulance in Kapellen (B).
 3. Technische Specificaties M3 Half-track.
 4. Externe Links.
     
1. Algemeen:
Tijdens WW II zijn de half track of halfrups in het algemeen gebruikt omdat het aanmerkelijk goedkoper was dan een volrupssysteem en toch een goed eigenschappen had in het terrein. Na de Sherman tanks zijn de Amerikaanse half-tracks de meest gebouwde en in de strijd toegepaste voertuigen tijdens WW II.
De totale productie in Amerika vond plaats bij vier bedrijven; White Motor Company, Autocar Company, Diamond T Motor Car Company en International Harvester Company. Inclusief alle varianten zijn er in totaal meer dan 40.000 exemplaren gebouwd en in gebruik geweest bij vrijwel alle Geallieerde bondgenoten. Kort samengevat zijn de belangrijkste uitvoeringen: de M2 en M2A1, de M3 en de M3A1, de mortar carriers M4, M4A1 en M21 en tenslotte de anti aircraft quad carrier. de M16 half-track,
 
1.1 De M3 half-track:
De M3 half-track, is een Armoured Personnel Carrier, gebouwd door drie Amerikaanse bedrijven, White Motor Company, Autocar Company en Diamond T Motor Car Company.
De M3 half-track is de iets grotere opvolger van de M2 half-track, Naast vervoer van tien manschappen en drie man in de cabine kon de M3 ook dienst doen als transport voertuig voor munitie of het voorttrekken van houwitsers of andere artillerie wapens. In tegenstelling tot de M3A1 half track, is de M3 niet standaard uitgerust met bewapening, een .50 cal Browning machine geweer was optioneel.
Aan de voorzijde bij de bumper kan er een 'unditching roller' aanwezig zijn, maar er werd ook wel een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. Over de cabine en de achterzijde van de half-track kan een canvas zijldoek worden bevestigd om de bemanning tegen het weer te beschermen. Tijdens de oorlog waren deze niet populair bij de bemanning omdat het canvas zijldoek het gebruik van wapens bemoeilijkte. Over de tracks kunnen we vermelden dat deze door de firma Goodrich zijn ontworpen en van rubber zijn gemaakt en verstevigd zijn door staalkabels. Indien het rubber scheurt kan de staalkabel nat worden en gaan doorroesten. Dit laatst is nogal een het geval bij de half-tracks die vandaag de dag nog te zien zijn.
 
1.2 Verschillen tussen de M2 en M3 half-track:
 • De achterdeur, wel aanwezig bij de M3 half-track en niet aanwezig op de M2 half-track.
 • De koplampen, bij M3 dicht tegen de motor aan, bij M2 verder van de motor af.
 • De opbouw, de kortere M2 half-track  is 5.96 m en de langere M3 half-track is 6.18 m.
 • De M2 biedt plaats aan 10 man en de M3 biedt plaats aan 13 man.
1.3 Verschillen tussen de M3 en M3A1 half-track:
 1. M3, plaats voor 13 man, 10 passagiers en drie bemanningsleden.
  De laadruimte achter de cabine is langer dan de M2 en heeft een deurtje.
  Aantal: 12.391 exemplaren + 108 omgebouwde 75mm HMC T30
 2. M3A1, plaats voor 13 man, 10 passagiers en drie bemanningsleden.
  Met extra geschutsring M49 voor .50 machine geweer.
  Beschikt over meerdere bevestigingspunten waarop een .30 machine geweer geplaatst kan worden.
  Aantal: 2862 exemplaren.
1.4 Lend Lease Program:
De M3 half-track is door de Verenigde Staten onder het Lend Lease Program geleverd aan Geallieerde bondgenoten. Het is mij niet bekend of de ambulance uitvoering van de M3 half-track ook is geleverd aan ander landen.
 
2. M3 half-track ambulance in Kapellen.
Foto 2. Deze Amerikaanse M3 half-track ambulance is te zien in het depot fort Kapellen (B). Aan de voorzijde bij de bumper is een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. De rekjes aan de zijkant van de opbouw achter zijn oorspronkelijk bedoeld voor de opslag van mijnen, een opmerkelijk detail voor een ambulance. Het voertuig verkeerd in een goede staat en word onderhouden door militair personeel en vrijwilligers. Het depot is een onderdeel van het Kon. Leger en Tank Museum in Brussel.
De herkomst en geschiedenis van deze half-track zijn mij onbekend, de informatie die is af te leiden aan de leger markings op de half- track geven ook niet meer duidelijkheid:
  Vehicle name: "Doreen" is de bijnaam van het voertuig, motivatie onbekend. Gewoonlijk verwijst de eerste letter naar de company waartoe het voertuig toebehoord, bijvoorbeeld "D" is "D" Company.
  Army registration number: USA W 40670, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. De letter W is een aanduiding die op voertuigen tot en met 1943 is toegepast.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
3. Technische Specificaties:
  Productie: Geleverd vanaf mei 1941 tot aan onbekend.
  Gemaakt door: White Motor Company, Autocar Company en Diamond T Motor Car Company.
  Aantal geproduceerd: 12.391 Exemplaren + 108 exemplaren omgebouwde 75mm HMC T30.
  Gewicht: 9100 kg.
  Afmetingen: LxBxH= 6,18 x 2,22 x 2,26 m
  Pantser: 6 tot 12 mm
  Motor: 6 cilinder White 160 AX motor.
  Max. snelheid: 64-72 km/u
  Bereik: 280 km
  Bemanning: 13 Personen, 3 in de cabine en 10 personen achterin.
  Bewapening: Optioneel een .50cal M2HB machine geweer.
 
4. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de half-track M3.
  Topic 2. Locatie van de ambulance half-track M3 in Kapellen (B).
  Het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).
 

www.Pantser.net - Home BACK - TOP - NEXT -