Daimler Scout Car Mk.II "Dingo"
 
  Type: Scout Car
British Army: Daimler Scout Car Mk.II
Nickname: Dingo
Export: Yes
Daimler Scout Car Mk.II
  Contents:
 
  1. Algemeen.
    1.1 Varianten van de Dingo.
    1.2 Varianten van de Lynx.
    1.3 De Lynx versus de Dingo.
    1.4 Export.
  2. De Daimler Scout Car Mk.II in Brussel.
  3. De Daimler Scout Car Mk.II in Ursul.
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
    Foto 1. Een schets van de Daimler Scout Car Mk.II.
1. Algemeen:
De Britse Daimler Scout Car, is een lichtgewicht verkenningswagen (scout car), dat tijdens WW II in gebruik is geweest bij de landen van de Commonwealth. In 1938 werd door het Britse War Office dit ontwerp van Daimler, onderdeel van de BSA-groep, verkozen boven twee andere ontwerpen.
Het ontwerp kreeg de bijnaam "Dingo" vernoemd naar de Australische wilde hond. Vanaf 1939 tot 1945 is de Dingo gebouwd door Daimler (BSA groep) in Groot-Brittannië. Het eerste gebouwde model, de Mk.I beschikte over technische inrichting voor twee rijrichtingen. Vooruit en achteruit dezelfde prestaties; hiervoor kan de bestuurdersstoel iets gedraaid worden en voor de beide rijrichtingen zijn er vijf versnellingen beschikbaar. Bij het tweede model, de Mk.II, is dit weer weg gelaten, de nieuwe bestuurders vonden de bediening van het voertuig, de Mk.I te lastig.
De Dingo heeft een 4x4 wielaandrijving en de motor en de radiateur zijn achterin het voertuig geplaatst. De standaard bewapening in WW II van de Lynx was een .303 Bren machine geweer. Daarnaast was de verkenningswagen uitgerust met radio set, type No. 19 Wireless transmitter set. Door zijn lichte bepantsering en bewapening was de Dingo niet geschikt voor gevechten waarbij zwaardere bewapening werd gebruikt door de vijand, zoals antitankwapens. Daardoor werd hij meer voor verkenningsdoeleinde ingezet o.a. in combinatie met lichte tanks en pantser wagens zoals de Greyhound en de Staghound.
Ook werd het voertuig gebruikt voor transport van reserve wapenonderdelen en camouflage netten.De eerste Dingo's werden in 1940 bij de veldtocht in Frankrijk ingezet. De Dingo, is tijdens WW II ook in gebruik geweest bij de Nederlandse Prinses Irene Brigade en de Belgische Piron Brigade. Tot in de jaren 70 werd de Dingo nog door Cyprus en Portugal ingezet.
1.1 Varianten van de Dingo:
1.2 Varianten van de Lynx:
1.3 De Lynx versus de Dingo:
De Daimler Scout Car 'Dingo' en de Ford Scout Car 'Lynx' zijn qua uiterlijk vrijwel identiek, de verschillen:
1.4 Export:
De Dingo's zijn van Brits fabrikaat en geleverd aan de landen van de Commonwealth, daarnaast zijn ze in gebruik geweest bij het Belgische en Nederlandse brigades. Deze brigades (Prinses Irene en Piron) stonden tijdens WW II onder bevel van het Britse leger.
2. De Daimler Scout Car Mk.II, in Brussel.
Daimler Scout Car Mk.II, Dingo, Brussel.
Foto 2. De Daimler Scout Car Mk.II, Dingo, in het Leger Museum in Brussel.
Foto 2. en 3. Deze verkenningswagen Daimler Scout Car Mk.II, staat in het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel. Vanaf 1942 gebruikte het Belgische leger er een aantal in zijn eskadron pantserauto's bij de Belgische brigade in Groot-Brittannië (Brigade Piron). Het tentoongestelde exemplaar draagt hiervan de kentekens en dateert uit 1943. De Bren machine geweer is goed zichtbaar aan de voorzijde en deze werd bediend door de bijrijder. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Dingo in de Belgische gepantserde verkenningsregimenten (1946-1950) gebruikt en nadien bij de Rijkswacht (tot in 1961). De Daimler Scout Car Mk.II in Brussel draagt de leger tekens (markings) van het Belgische "Piron Brigade".
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Cobra, alle voertuignamen uit een 'troop' beginnen met de zelfde letter.
Brigade marking: Gele leeuwenkop, op een zwart schild met rode rand; embleem van het 1st Divisie van het 1st Belgische Brigade van kolonel Jean-Baptiste Piron. De opbouw van het Belgische Piron Brigade was identiek aan een Britse Motor compagnie en had niet de omvang van echte brigade.
Tactical marking: Driehoek (blauw): kleur blauw = 3rd Regiment ; driehoek = 'A' Squadron.
De Dingo is dus van het 'A' squadron en deze is een onderdeel van het 3rd Regiment.
Troop marking: De twee (blauw) in de driehoek (blauw) geeft aan dat het voertuig onderdeel uit maakt van 2nd Troop van Lt. Verhaege.
Unit Serial & Arms of Service: Vierkant (zwart) is de "Arms of Service" en staat voor Armoured Car Regiment (RAC).
138 (wit) is de "Unit Serial" is een van een Armoured Car Regiment bij de Piron Brigade.
De "Unit Serial" kan niet een op een vertaald worden naar een leger eenheid, daarvoor moet je weten tot welke divisie het voertuig behoorde.
WD Registration: (Census) F207188 (wit) is uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (F = armoured & scout cars)
Allied White Star: Vijfpuntige ster (wit), formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt voor Duitse antitankwapens.
Daimler Scout Car Mk.II, Dingo, Brussel.
Foto 3. De Daimler Scout Car Mk.II, Dingo, in het Leger Museum in Brussel.
 
3. De Daimler Scout Car Mk.II, in Ursul (B).
Daimler Scout Car Mk.II, Dingo, Ursel (B).
Foto 4. De Daimler Scout Car Mk.II "Dingo" in Ursul (B).
Foto 4. t/m 6. Deze verkenningswagen Daimler Scout Car Mk.II, was te zien op de militaria beurs Wing & Wheels 2008 in het Belgische Ursul (B). Het voertuig verkeert in een uitstekende staat van onderhoud en is waarschijnlijk opgeknapt door J.L. Desmet.
Vanaf 1942 gebruikte het Belgische leger er een aantal in zijn eskadron pantserauto's bij de Belgische brigade Piron in Groot-Brittannië.
Het tentoongestelde exemplaar draagt hiervan de kentekens. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Dingo in de Belgische gepantserde verkenningsregimenten (1946-1950) gebruikt en nadien bij de Rijkswacht (tot in 1961).
Deze Daimler Scout Car Mk.II in Ursel (B) draagt de markings van het Belgische "Piron Brigade".
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Ontbreekt, alle voertuignamen uit een 'troop' beginnen met de zelfde letter.
A= Head Quarter, B= 1st Troop, C= 2nd Troop etc.
Brigade marking: Leeuwenkop (geel), op een schild (zwart met rode rand); embleem van het 1st Divisie van het 1st Belgische Brigade van kolonel Jean-Baptiste Piron. De opbouw van het Belgische Piron Brigade was identiek aan een Britse Motor compagnie en had niet de omvang van echte brigade.
Tactical marking: Driehoek (wit) is het "Tactical Sign" waarbij de driehoek aangeeft dat het om een voertuig van het "B" squadron gaat en de kleur wit geeft het regiment aan, een Reconnaissance Regiments (Recce Regiments).
Troop marking: 7 (wit) verwijst naar de troop binnen het squadron. Tezamen:
Voertuig van het 7th Troop van het "B" squadron, onderdeel van het Recce Regiment.
Unit Serial & Arms of Service: Vierkant (groen-blauw) is de "Arms of Service" en staat voor Reconnaissance Regiment.
138 (wit) is de "Unit Serial" is een van een Reconnaissance Regiment bij de Piron Brigade.
De "Unit Serial" kan niet een op een vertaald worden naar een leger eenheid, daarvoor moet je weten tot welke divisie het voertuig behoorde.
WD Registration: (Census) F329804 (wit) is uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (F = armoured & scout cars)
Bridge classification: Cijfer 5 in cirkel (geel), is de gewichtsklasse aanduiding.
Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Allied White Star: Vijfpuntige ster (wit), formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt voor Duitse antitankwapens.
Daimler Scout Car Mk.II, Dingo, Ursel (B).
Foto 5. De linkerzijde van de Daimler Scout Car Mk.II in Ursel (B).
Daimler Scout Car Mk.II, Dingo, Ursel (B).
Foto 6. De rechterzijde van de Daimler Scout Car Mk.II in Ursel (B).
 
4. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Scout Car -
Item: Specificatie: Dingo Scout Car Specificatie: Lynx Scout Car
Gemaakt door: Daimler, een onderdeel van het Britse BSA groep. Ford in het Canadese Windsor Ontario
Geproduceerd: Van 1939 tot en met 1945.  
Aantal geproduceerd: 6626 exemplaren. (alle uitvoeringen) 3255 exemplaren (totaal aantal Lynx en Lynx II)
Afmetingen: LxBxH = 3,75 x 1,71 x 1,50 m. LxBxH = 4,33  x 1,71 x 1,50 m.
Gewicht: 3048 kg. 4187kg, gevecht klaar: 4250kg.
Dikte bepantsering: Maximaal 30 mm. Minimaal 6 mm en maximaal 30 mm.
Bemanning: 2 Personen. 2 Personen.
Bewapening: 7,7 mm (.303 caliber) Bren machine geweer. 7,7 mm (.303 caliber) Bren machine geweer.
Overige bewapening: Rook granaten, slechts op enkele exemplaren aanwezig. Rook granaten, slechts op enkele exemplaren aanwezig.
Motor: Benzine motor, 2500cc Daimler zes cylinder, 55 pk. Benzine motor, Ford 8 cylinder V8, 95pk.
 Max Snelheid: 88,5 km/u. 50 miles per hour
 Max Bereik: 322 km.  
Brandstof verbruik:   6 miles per gallon
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Dingo & Lynx scout car.
Topic 2. - Locatie van de Daimler Scout Car Mk.II "Dingo" in Brussel (B).
Topic 2. - Informatie over Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).
Topic 2. - Informatie over de 1st Belgian Group, Brigade Piron.
Topic 2. - Informatie over de 1st Belgian Armoured Car Regiment.
Topic 3. - Locatie van de Daimler Scout Car Mk.II "Dingo" bij Wings & Wheels in Ursel (B).
Topic 3. - Het militaria evenement Wings & Wheels in Ursel (B).
 

 

>