Volkswagen Schwimmwagen Type 166
 
  Type: Amphibious Vehicle.
Volkswagen Schwimmwagen Typ 166
Pkw.K2s
Volkswagen Schwimmwagen Typ 166,  Ursel.
  Contents:
  1. Algemeen.
  2. De Schwimmwagen in Koblenz.
  3. De Schwimmwagen in Ursel.
  4. Technische Specificaties
  5. Externe Links
    Foto 1. De Volkswagen Schwimmwagen Typ 166 in Ursel (B).
1. Algemeen:
De oorsprong van de Volkswagen Schwimmwagen Typ 166, ligt bij de Duitse leger auto, de bekende VW Typ 82 (Kübelwagen).
Typ 166 is een model aanduiding die Volkswagen gebruikte, de Duitse leger benaming is Personenkraftwagen K2s ( Pkw. K2s)
Toen in 1940 het prototype van de van de Kübelwagen werd getoond aan de Duitse legerleiding ontstond de vraag voor vier wiel aangedreven terreinauto die ook geschikt was om over het water te varen. De Kübelwagen is een twee wiel aangedreven auto.
Professor Ferdinand Porsche is hierbij verantwoordelijk voor ontwerpt van de VW Kübelwagen Typ 82, Typ 87 en de Schwimmwagen Typ 128. Het prototype van de Schwimmwagen Typ 128 is op 21 september 1940 gereed. Samen met het bedrijf was Drauz uit Heilbronn word een eerste prototype gebouwd en getest op het Max Eyth meer, in de buurt van Stuttgart. Bij Porsche begint de productie van de Schwimmwagen Typ 128, echter dit model vertoonde enkele gebreken.
Hierop volgt in april 1941 de start van de ontwikkeling van een verbeterde versie, de Schwimmwagen Typ 166.
Het doel was een stabieler voertuig, met verbeterde vaar en terrein eigenschappen. Hiertoe is de Schwimmwagen Typ 166 korter en smaller dan zijn voorganger Typ 128. De Schwimmwagen lijkt wel wat op een badkuip met achterop een neerlaatbare schroef.
Overigens word de schroef pas neergelaten als het voertuig in het water is en heeft een maximale vaarsnelheid van 10 km/u.
In augustus 1941 is het eerste prototype gereed en Porsche start met de eerste productie serie van 125 stuks. Pas na testen door het Duitse leger word het ontwerp op 29 mei 1942 goedgekeurd en begon in de herfst van 1942, begon de productie in de Volkswagen fabriek in Fallersleben. In tegenstelling tot de Kübelwagen, vervaardigde Volkswagen de karosserie voor de Schwimmwagen Typ 166 zelf. Na een Geallieerd bombardement op de Volkswagen karosserie fabriek op 5 augustus 1944 komt de serie productie tot stilstand.
Wel worden er nog een klein aantal Shcwimmwagen Typ 166 opgebouwd uit onderdelen die nog op voorraad waren.
In totaal zijn er 14.276 stuks gebouwd van het Volkswagen Schwimmwagen Type 166 in de periode van 1942 tot en met 1944.

De Schwimmwagen Typ 166 is zowel door de Duitse Wehrmacht als de Waffen SS gebruikt, voornamelijk aan het Oostfront.
Daar werd er van dankbaar gebruik gemaakt, mede door zijn uitstekende rijeigenschappen in het terrein. Als amfibie voertuig is het nauwelijks gebruikt bij militaire operaties. Het werd voornamelijk gebruikt voor militaire patrouilles achter het front, niet te verwarren met verkenningsoperaties voor aan het front.
Tussen haakjes bekende Duitse militairen die zich graag verplaatsten met de Schwimmwagen, waren Jochem Peiper and Kurt “Panzer” Meyer.
 
2. Volkswagen Schwimmwagen Typ 166 in Koblenz.
Foto 2. Volkswagen Schwimmwagen Typ 166 in Koblenz (D).
Foto 2. en 3. Deze Volkswagen Typ 166 Schwimmwagen is te zien in het Wehrtechnische Studiensammlung in Koblenz (D). Deze Schwimmwagen Typ 166 verkeerd in zeer goede staat, het enige wat ontbreekt is een kentekenplaat van de Wehrmacht Heer of de Waffen SS op de achterzijde, inclusief de bijbehorende leger tekens (markings) van het bewuste legeronderdeel. Over de herkomst van deze Schwimmwagen is geen nadere informatie bekend.
De Duitse leger tekens (markings) op deze Volkswagen Schwimmwagen Typ 166 in Koblenz.
  Technische voertuig gegevens: Op de rechter zijdeur staan de technische voertuig gegevens vermeld, zoals het type voertuig Pkw. K2s, het gewicht en de maximale lading.
  National Insignia: Ontbreekt: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
Foto 3. Volkswagen Schwimmwagen Typ 166 in Koblenz (D).
 
3. Volkswagen Schwimmwagen Typ 166 in Ursel.
Volkswagen Schwimmwagen Typ 166, Ursel.
Foto 4. Volkswagen Schwimmwagen Typ 166 in Ursel (B).
Foto 1, 4. en 5. Deze Volkswagen Typ 166 Schwimmwagen was te zien op het militairia evenement Wings and Wheels in Ursel (B). Deze Schwimmwagen Typ 166 verkeerd in zeer goede staat, het enige wat ontbreekt is een kentekenplaat van de Wehrmacht Heer of de Waffen SS op de achterzijde, inclusief de bijbehorende leger tekens (markings) van het bewuste legeronderdeel. Over de herkomst van deze Schwimmwagen vermeld de eigenaar dat na het Von Rundstedt (Ardennen) Offensief in België is achtergebleven. Achter de voorruit pronkt dan ook een foto met daarop Jochem Peiper in een Schwimmwagen, gemaakt tijdens het Ardennen Offensief.
De Duitse leger tekens (markings) op deze Volkswagen Schwimmwagen Typ 166 in Ursel.
  Technische voertuig gegevens: Op de rechter zijdeur staan de technische voertuig gegevens vermeld, zoals het type voertuig Pkw. K2s, het gewicht en de maximale lading.
  National Insignia: Ontbreekt: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
Volkswagen Schwimmwagen Typ 166,  Ursel.
Foto 5. Volkswagen Schwimmwagen Typ 166 in Ursel (B).
 
4. Technische specificaties:
  Ontwerp: 1940 Typ 128 en in 1942 Typ 166
  Geproduceerd in: Duitsland.
  Fabrikant: Volkswagen
  Geproduceerd: Van 1942 tot 1944 bij Volkswagen. ( In 1941 is een eerste serie van 125 stuks gebouwd bij Porsche )
  Aantal geproduceerd: 14.276 Exemplaren.
  Bemanning: Vier personen.
  Gewicht: 910 kg, maximum laadgewicht 435 kg.
  Afmetingen: L x B x H = 3,825 x 1,480 x 1,615 m.
  Dikte bepantsering: n.v.t. geen bepantsering aanwezig.
  Motor: Volkswagen, luchtgekoelde vier cilinder boxermotor, benzine, 1.131 cc, 25 pk bij 3.000 toeren per minuut
  Maximale snelheid: 10 km/u op het water en 80 km/u op het land.
  Maximaal bereik: 520 km.
  Bewapening: Optioneel een mitrailleur MG 34.
  Overige: Vier bij vier wiel aandrijving. (4x4)
 
5. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over Volkswagen Typ 166 Schwimmwagen.
  Topic 2. Locatie van de Volkswagen Typ 166 Schwimmwagen in Koblenz (D).
Het Wehrtechnische Studiensammlung in Koblenz (D).
  Topic 3. Locatie van de Volkswagen Typ 166 Schwimmwagen in Ursel (B).
Het militairia evenement Wings & Wheels in Ursel (B).