Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I' Ausf. E, late version
 
Type: Heavy Tank
Sd.Kfz. 181
Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I', Ausf. E, (Sd.Kfz. 181) late version, Saumur (F).

Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 De verschillende uitvoeringen.
  2. De Tiger I, late version in Saumur (F).
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I', Ausf. E, (Sd.Kfz. 181) late version, in Saumur (F).
1. Algemeen:
De Tiger I, is ontwikkeld door Henschel, een vergelijkbaar model is ontwikkeld door Porsche. Beide modellen werden doorliepen uitgebreide zware testen in juli 1942, bij de tank school in Berka, Duitsland. Deze testen, verliepen voor de Porsche's VK 4501(P) niet goed, terwijl de Henschel's VK 4501(H) een groot succes was. In juli 1 942, werd de Henschel Tiger - VK 4501(H) goed gekeurd en ging in productie bij Henschel und Sohn vestiging in Kassel. De tank is uitgerust met een 88 mm kanon, gevreesd door de Geallieerden vanwege zijn grote vuurkracht.
Eind augustus 1942 is de Tiger I (early models) voor het eerst in actie gekomen nabij Leningrad, overigens zonder succes. Menig tank moest i.v.m. mechanische problemen achtergelaten worden, welke later door de Sovjet tentoon werden gesteld in 1943 in het Gorky Park te Moskou.
De Tiger I, kan met brede tracks of met smalle tracks worden uitgerust. De smalle tracks zijn voor transport en de brede tracks voor in het veld. Bij de Tiger I, word vaak toegevoegd 'Ausf. E', een kleine toelichting: De prototypes zijn door Ferdinand Porsche en Henschel gebouwd. De Tiger I tanks kregen respectievelijk de toevoeging 'Ausf. P' en 'Ausf. H'.
Vanaf 5 maart 1943 kreeg de Tiger I, officieel de toevoeging 'Ausf. E'.
1.1 De verschillende uitvoeringen:
- Varianten -
Model: Productie: Voornaamste verschillen:
Early. 186 stuks vanaf aug 1942 650 Pk benzine, 210ltr, V12 Maybach HL210 P45. Te kort aan track guards.
Middle. 728 stuks vanaf april 1943 775 Pk benzine, 230ltr, V12 Maybach HL230 P45. Tracks met rubber loopwiel.
Late. 479 stuks vanaf feb. 1944 Tracks met stalen loopwielen.
 
2. De Tiger I, late version in Saumur (F):
Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I', Ausf. E, (Sd.Kfz. 181) late version, Saumur (F).
Foto 2. De Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I', Ausf. E, (Sd.Kfz. 181) late version, in Saumur (F).
Foto 1. en 2. Deze Duitse Tiger I Ausf. E, is een zogenaamde late version en staat in het Musée des Blindés in het Franse Saumur.
In grote lijnen is de geschiedenis van deze tank bekend. Deze behoorde toe aan de 2nd Kompanie van het schwere SS Panzer Abteilung 102. De tank is door de bemanning verlaten in de strijd bij de Falaise pocket en vervolgens in beslag genomen en gebruikt door het Franse leger. Het chassis nummer van de tank is 251114. De aangebrachte camouflage is niet origineel. De standaard camouflage in Normandië bestaat uit een golvend patroon van 'Panzergrün' en 'Rotbraun' met een smalle strook 'Dunkelgelb'.
De tank is voorzien van een antimagnetische coating, Zimmerit-Schutzbelag genaamd. Het is voorzien van de smalle transport tracks, de bredere tracks voor in het veld zijn namelijk breder dan het chassis en steken dan iets uit. De leger tekens (markings) op deze Tiger I in het Franse Saumur.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Unit marking: 221: Aan beide zijden staat het no. 221. Het nummer 221 staat voor, 2de Kompanie (compagnie), 2de Zug (peloton), 1ste voertuig in het peloton.
Battalion marking: Een roze kleurig 'Sig-Rune': Op de voorzijde van het voertuig staat een roze/wit gekleurd S symbool, een zogenaamde 'Sig-Rune', dit is het symbool voor het bataljon, het s.SS.Pz.Abt.102.
Tactical marking: Ontbreekt, (Taktische Zeichen) Gele schuine rechthoek: Op de voorzijde van de tank, een geel gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
National Insignia: Kruis (zwart-op-wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz".
Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I', Ausf. E, (Sd.Kfz. 181) late version, Saumur (F).
Foto 3. De Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I', Ausf. E, (Sd.Kfz. 181) late version, in Saumur (F).
Uitgerust met de smalle transport tracks.
2.1 Schwere SS Panzer Abteilung 102 (s.SS-Pz.Abt. 102):
Een onderdeel van de Duitse Waffen SS was is de "schwere SS Panzer Abteilung 102". Vrij vertaald betekent dit "zware SS pantser bataljon nummer 102". Dit bataljon is in oktober 1943 opgericht en werd uitgerust met de Tiger I en de Tiger II.
Alvorens de s.SS-Pz.Abt. 102 richting Frankrijk vertrok verbleef het in Wezep in Nederland. Het heeft aan de gevechten in Normandië deelgenomen, o.a. bij de gevechten om Caen. Een bekende tankcommandant van het s.SS.Pz.Abt. 102 in Normandië was, SS Hauptscharführer Will Fey. (3 Zug, 1 Kompanie van het s. SS. Pz.Abt. 102). Hij schakelde 69 tanks, 22 pantser voertuigen en 5 anti-tank kanonnen van de Geallieerden uit. Het "s.SS-Pz.Abt. 102" werd grotendeels uitgeschakeld in strijd bij het sluiten van de zak van Falaise (the Falaise Pocket) in augustus 1944.
De balans na zes weken strijd, met zeer zware gevechten in Normandië;
Dit bataljon van de Waffen SS verloor (uitgeschakeld of achter gelaten) al zijn Tiger I en Tiger II tanks en schakelde in zes weken 227 Geallieerde tanks uit in Normandië. Een aantal van de Tiger I tanks komt in handen van het Franse leger en deze worden op 30 augustus 1944 ingezet tegen Duitse Panther tanks bij de strijd om Rouen. Twee Duitse Panther tanks worden daarbij uitgeschakeld door Tiger I tanks van het Franse leger.
In september 1944 is dit bataljon, zo goed als toen nog mogelijk was, hersteld c.q. opnieuw opgebouwd en werd vanaf toen aangeduid als "s.SS-Pz.Abt. 502". Het "s.SS-Pz.Abt. 502" werd opnieuw voorzien van Tiger II tanks in februari - maart 1945 en werd vervolgens naar het Oost Front gestuurd. In mei 1945 werd ook dit bataljon ontbonden.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Sd. Kfz. 181 Late Model-
Item: Specificatie:
Ontwerp: 1942
Fabrikant: Henschel und Sohn.
Productie: Vanaf juli 1942
Gemaakt in: Kassel, Duitsland.
Aantal geproduceerd: 1355 Exemplaren.
Bemanning: Vijf personen.
Gewicht: 52 ton leeg en 57 ton vol.
Afmetingen: LxBxH = 8,45 x 3,70 x 2,93 m
Dikte bepantsering: Maximaal 110 mm.
Motor: Benzine motor, Maybach HL230 P45, V12 cylinder, 700 pk.
Maximale snelheid: Circa 40 km
Maximaal Bereik: 195 km.
Bewapening: 88 mm Kw.K. 36 L/56
Overige bewapening: 2 x 7.92 mm MG-34
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Duitse heavy tank, de Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I' Ausf. E, in het algemeen.
Topic 1. - Informatie over het anti-magnetische coating, Zimmerit-Schutzbelag.
Topic 2. - Locatie van de Duitse Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I' Ausf. E, in Saumur (F).
Topic 2. - Het Musée des Blindés in Saumur (F).
Topic 2. - Informatie over de 'schwere SS-Panzer-Abteilung 102'.
Topic 2. - Informatie over de Falaise Pocket (F).