Prototype Pz.Kpfw. VI, 'Tiger II'
 
Type: Heavy Tank
Sd.Kfz.182
Prototype Pz.Kpfw. VI, 'Tiger II', Bovington

Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 De verschillende uitvoeringen.
    1.2 Operationele zaken.
  2. Prototype Tiger II, in Bovington (UK).
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II), in Bovington (UK).
1. Algemeen:
De officiële benaming is; Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B. Andere benamingen voor deze zware tank zijn; Sd. Kfz. 182, VK45.03 Panzer Kampfwagen VI Ausf. B, Tiger II en Könings Tiger.
Van ontwikkeling tot de productie is een lang en iets complexe geschiedenis, kort samengevat wilde het Duitse leger al snel een zware tank die geschikt was voor de bevestiging van een 88 mm kanon. Dit bleek niet zo'n eenvoudige opgave, de Tiger II werd pas in juni 1944 geleverd aan het Duitse leger.
De Tiger II, is de grootste c.q. zwaarste operationeel ingezette tank uit WW2. Met een gewicht van bijna 70 ton en het heeft een pantser van variërend van 80-180 mm dik staal. Bewapening: een 88 mm KwK 43 L71 kanon en drie machine guns als boordgeschut.
Het 88 mm kanon kon op 1500 meter iedere geallieerde tank uitschakelen en had een bereik van circa 10 km. De tank had een te lichte 775 pk motor, net genoeg voor een max snelheid van circa 40 km/h en een bereik van 110 km. Zowel in Normandië, de Ardennen als aan het Oost Front bleek dat deze bijna onoverwinnelijk was.
De Tiger II tank beschikte over loopwielen met een diameter van 80 cm, die deels overlappend waren aangebracht. De wielen hebben een stalen loopvlak en een dikke rubberen ring rond de as voorkwam dat trillingen van staal op staal werden gedempt. Het geheel was middels torsie vering bevestigd, technisch gezien vernuftig, maar lastig om te onderhouden.
 
1.1 De verschillende uitvoeringen.
Henschell en Porsche/Krupp:
De Tiger II, kent twee uitvoeringen, te weten de Tiger II met een Henschell koepel en de Tiger II met een geschutskoepel ontwikkeld door Ferdinand Porsche en gebouwd bij Krupp. De exemplaren van Porsche/Krupp zijn gemakkelijk te herkennen aan de ronde vormingen aan de voorzijde, die ven Henschell heeft meer rechte lijnen.
In totaal zijn er 489 gebouwd, waarvan 439 stuks uitgerust met Henschell en 50 stuks uitgerust met geschutskoepel van Porsche/Krupp. De voorkeur ging uit naar de betere koepel van Henschell, al snel is de productie van de Porsche/Krupp koepel gestaakt.
 
1.2 Operationele zaken.
Zwakke punten:
  1. Te zwaar voor veel bruggen en in terrein met een slappe ondergrond.
  2. Traagheid en wendbaarheid in stijl heuvelachtig terrein.
  3. Veelal te groot voor in steden en dorpen.
  4. Brandstof verbruik en onderhoud, te kort aan reserve onderdelen.
  5. De kwetsbare ondersteuning troepen.
In de strijd:
De Geallieerde luchtaanvallen met zgn. bommen tapijten waren een van de weinig succesvolle methoden om de tank tijdens een confrontatie echt uit te schakelen. Een andere riskante tactiek was een gezamenlijke aanval van vier tanks, vooraf gegaan door een aanval met rookgranaten. Lukt bijna alleen als verrassing aanval. Wellicht zijn er meer Tiger II uitgeschakeld door de eigen bemanning als ze de tank gedwongen moesten achterlaten, bij een tekort aan brandstof of motor pech. Er is ook na de oorlog onderzoek gedaan, maar er is geen Tiger II te vinden die aan de voorzijde een doorboord pantser heeft.
2. De Könings Tiger (Tiger II), in Bovington (UK):
Prototype Pz.Kpfw. VI,  'Tiger II', Bovington
Foto 2. De Duitse Könings Tiger (Tiger II), nummer 300, in Bovington (UK).
Foto 1. en 2. Eind 1943 hebben de Duitsers drie prototypes c.q. test exemplaren gebouwd van de Tiger II tank. De Tiger II die in het Tankmuseum in Bovington staat is als tweede exemplaar gebouwd en is uitgerust met de zo genoemde 'early style turret' van Porsche.
Deze toren die van oorsprong door Ferdinand Porsche ontwikkeld, speciaal voor de Tiger II tank. Deze toren beschikte over een dikker bepantsering aan de voorzijde, dan de in productie genomen modellen van Henschell. Daarnaast vormde deze krap bemeten toren een ontsnapping risico in geval van nood.
De Duitsers hebben deze drie exemplaren getest op de militaire test banen bij Sennelager. Na de Duitse capitulatie in mei 1945 is deze tank in het bezit gekomen van het Britse leger, waarna deze tank uitvoerig is onderzocht en getest in Groot-Brittannië  bij de School of Tank Technology. Het huidige 88 mm kanon is pas gemonteerd na aankomst in Groot Brittanië.
De Duitse leger tekens (markings) op deze Könings Tiger no.300 in Bovington.
Bron: het Tank Museum in Bovington (UK).
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Unit marking: 300: Aan beide zijden op de toren staat in staat het no. 300, origineel alleen in een witte omlijning c.q. witte randen.
Het nummer 300 staat dan voor: 3de Kompanie (compagnie), 0= Staf Zug (peloton), 0 voertuig.
Dit wijkt af van de regulier nummering, omdat het een test voertuig is,
Tactical marking: Ontbreekt, (Taktische Zeichen) Gele schuine rechthoek: Op de voorzijde van de tank, een geel gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
National Insignia: Een kruis (zwart-op-wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Sd. Kfz. 181 Prototype -
Item: Specificatie:
Fabrikant: Henschel und Sohn
Productie: Vanaf juli 1942, november 1943 prototype gereed, en in juni 1944 geleverd aan het leger.
Gemaakt in: Kassel, Duitsland.
Aantal geproduceerd: 487 Exemplaren.
Gewicht: 68 ton
Afmetingen: LxBxH = 7,26 x 3,25 x 3,09 m.
Dikte bepantsering: 150 tot 180 mm.
Motor: Benzine motor, type Maybach HL 230 P45, 12 cylinder, 775 Pk.
Transmissie: Half-automaat, type Maybach Olvar 40 12 16, versnelling: 8 vooruit, 4 achteruit.
Maximale snelheid: Circa 40 km
Maximaal Bereik: 80 km.
Bemanning: Vijf personen.
Bewapening: 88 mm kanon, type L71
Overige bewapening: Drie machine geweren, type MG 34, kaliber 7,92 mm.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Duitse Könings Tiger (Tiger II) in het algemeen.
Topic 1. - Informatie over het anti-magnetische coating, Zimmerit-Schutzbelag.
Topic 2. - Locatie van het prototype van de Duitse Könings Tiger (Tiger II) in Bovington (UK).
Topic 2. - Het Britse Tank Museum in Bovington (UK).