Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I' Ausf. E, middle version.
 
  Type: Heavy Tank
Pz.Kpfw. VI / Panzer Kampfwagen IV / Tiger
Sd.Kfz. 181
Pz.Kpfw. VI, (Sd.Kfz. 181) 'Tiger I' Ausf. E, Middle version, Vimoutiers (F).
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 De verschillende uitvoeringen.
  2. De 'Tiger I' Ausf. E, in Vimoutiers (F).
    2.1 Schwere SS Panzer Abteilung 102.
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
    Foto 1. Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I' Ausf. E, Middle version, in Vimoutiers (F).
1. Algemeen:
De Tiger I, is ontwikkeld door Henschel, een vergelijkbaar model is ontwikkeld door Porsche. Beide modellen werden doorliepen uitgebreide zware testen in juli 1942, bij de tank school in Berka, Duitsland. Deze testen, verliepen voor de Porsche's VK 4501(P) niet goed, terwijl de Henschel's VK 4501(H) een groot succes was. In juli 1942, werd de Henschel Tiger - VK 4501(H) goed gekeurd en ging in productie bij Henschel und Sohn vestiging in Kassel. De tank is uitgerust met een 88mm kanon, gevreesd door de Geallieerden vanwege zijn grote vuurkracht.
Eind augustus 1942 is de Tiger I (early models) voor het eerst in actie gekomen nabij Leningrad, overigens zonder succes. Menig tank moest i.v.m. mechanische problemen achtergelaten worden, welke later door de Sovjet tentoon werden gesteld in 1943 in het Gorky Park te Moskou.
De Tiger I, kan met brede tracks of met smalle tracks zijn uitgerust, de smalle tracks zijn voor transport en de brede tracks voor in het veld. Bij de Tiger I, word vaak toegevoegd 'Ausf. E', een kleine toelichting: De prototypes zijn door Ferdinand Porche en Henschel gebouwd. De Tiger I tanks kregen respectievelijk de toevoeging 'Ausf. P' en 'Ausf. H'.
Vanaf 5 maart 1943 kreeg de Tiger I, officieel de toevoeging 'Ausf. E'.
 
1.1 De verschillende uitvoeringen:
Model: Productie: Voornaamste verschillen:
Early 186 stuks vanaf aug 1942 650 Pk benzine, 210ltr, V12 Maybach HL210 P45. Te kort aan track guards.
Middle 728 stuks vanaf april 1943 775 Pk benzine, 230ltr, V12 Maybach HL230 P45. Tracks met rubber loopwiel.
Late 479 stuks vanaf feb. 1944 Tracks met stalen loopwielen.
 
2. De Tiger I, middle version in Vimoutiers.
Pz.Kpfw. VI, (Sd.Kfz. 181) 'Tiger I' Ausf. E, Middle version, Vimoutiers (F).
Foto 2. De Pz.Kpfw. VI, (Sd.Kfz. 181) 'Tiger I' Ausf. E, Middle version. in Vimoutiers (F).
Foto 1. en 2. Deze Tiger 1, middle version, staat langs de N179 bij Vimoutiers in Normandië. De tank behoorde toe aan schwere SS Panzer Abteilung 102 (s.SS-Pz.Abt. 102) en heeft deelgenomen aan de veldslag in de Falaise pocket ( aug. 1944). Alvorens de s.SS-Pz.Abt. 102 richting Frankrijk vertrok verbleef het van mei tot begin juni 1944 in Wezep, Nederland.
Halverwege de zeventiger jaren is de tank uit een diepe greppel naast de weg getakeld en op zijn huidige plaats gezet.
De oorspronkelijke tankkoepel was weg en is vervangen door een ander exemplaar. Toevallig is deze vervangende koepel afkomstig van een andere Tiger I, uit de zelfde tank divisie. (s.SS-Pz.Abt. 102)
Details, het boordgeschut, 2x 7,92mm MG34 ontbreekt, het chassis nummer is 251113. De aangebrachte camouflage is niet origineel. De standaard camouflage in Normandië bestaat uit een golvend patroon van 'Panzergrün' en 'Rotbraun' met een smalle strook 'Dunkelgelb'. De tank is uitgerust met de brede transport tracks, de bredere tracks voor in het veld zijn breder dan het chassis en steken dan iets uit. De smalle tracks voor transport vallen binnen de breedte van het chassis. Er zijn geen leger tekens (markings) aanwezig op deze tank in Vimoutiers, toch iets informatie daarover:
  Unit marking: Ontbreekt, bijvoorbeeld: 221: Aan beide zijden op de toren staat in staat het no. 221, alleen in een witte omlijning cq witte randen. Achter op de toren staat het no. 221, in zwarte cijfers met een witte omlijning cq witte randen.
Het nummer 221 staat dan voor: 2de Kompanie (compagnie) , 2de Zug (peloton), 1ste voertuig in het peloton.
  Battalion marking: Ontbreekt, een roze kleurig 'Sig-Rune': Op de voorzijde van het voertuig behoord te staan: een roze/wit gekleurd S symbool, een zogenaamde 'Sig-Rune', dit is het symbool voor het bataljon, het s.SS.Pz.Abt.102.
  Tactical marking: Ontbreekt, (Taktische Zeichen) Gele schuine rechthoek: Op de voorzijde van de tank, een geel gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
  National Insignia: Ontbreekt, een kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
Pz.Kpfw. VI, (Sd.Kfz. 181) 'Tiger I' Ausf. E, Middle version, Vimoutiers (F).
Foto 3. De Pz.Kpfw. VI, (Sd.Kfz. 181) 'Tiger I' Ausf. E, Middle version. in Vimoutiers (F).
De geschutskoepel is afkomstig van  een andere Tiger I tank.
2.1 Schwere SS Panzer Abteilung 102 (s.SS-Pz.Abt. 102).
Een onderdeel van de Duitse Waffen SS was is de "schwere SS Panzer Abteilung 102". Vrij vertaald betekend dit "zware SS pantser bataljon nummer 102". Dit bataljon is in oktober 1943 opgericht en werd uitgerust met de Tiger I en de Tiger II.
Alvorens de s.SS-Pz.Abt. 102 richting Frankrijk vertrok verbleef het in Wezep in Nederland. Het heeft aan de gevechten in Normandië deelgenomen, oa bij de gevechten om Caen. Een bekende tankcommandant van het s.SS. Pz.Abt. 102 in Normandië was, SS Hauptscharführer Will Fey. (3 Zug, 1 Kompanie van het s.SS. Pz.Abt. 102) .Hij schakelde 69 tanks, 22 pantser voertuigen en 5 anti-tank kanonnen van de Geallieerden uit. Het "s.SS-Pz.Abt. 102" werd grotendeels uitgeschakeld in strijd bij het sluiten van de zak van Falaise ( the Falaise Pocket ) in augustus 1944.
De balans na zes weken strijd, met zeer zware gevechten in Normandië;
Dit bataljon van de Waffen SS verloor (uitgeschakeld of achter gelaten) al zijn Tiger I en Tiger II tanks en schakelde in zes weken 227 Geallieerde tanks uit in Normandië. Een aantal van de Tiger I tanks komt in handen van het Franse leger en deze worden op 30 augustus 1944 ingezet tegen Duitse Panther tanks bij de strijd om Rouen. Twee Duitse Panther tanks worden daarbij uitgeschakeld door Tiger I tanks van het Franse leger.
In september 1944 is dit bataljon, zo goed als toen nog mogelijk was, hersteld cq opnieuw opgebouwd en werd vanaf toen aangeduid als "s.SS-Pz.Abt. 502". Het "s.SS-Pz.Abt. 502" werd opnieuw voorzien van Tiger II tanks in februari - maart 1945 en werd vervolgens naar het Oost Front gestuurd. In mei 1945 word ook dit bataljon ontbonden.
 
Pz.Kpfw. VI, (Sd.Kfz. 181) 'Tiger I' Ausf. E, Middle version, Vimoutiers (F).
Foto 4. De Pz.Kpfw. VI, (Sd.Kfz. 181) 'Tiger I' Ausf. E, Middle version. in Vimoutiers (F).
Duidelijk zichtbaar is dat de beide uitlaten aan de achterzijde ontbreken.
 
3. Technische Specificaties:
  Ontwerp: 1942
  Fabrikant: Henschel und Sohn
  Productie: Vanaf juli 1942
  Gemaakt in: Kassel, Duitsland.
  Aantal geproduceerd: 1355 Exemplaren.
  Gewicht: 52 ton leeg en 57 ton vol.
  Afmetingen: LxBxH = 8,45 x 3,70 x 2,93 m
  Dikte bepantsering: Maximaal 110mm.
  Motor: Benzine motor, Maybach HL230 P45, V12 cilinder, 700 pk.
  Maximale snelheid: Circa 40 km
  Maximaal Bereik: Maximaal 195 km.
  Bemanning: Vijf personen.
  Bewapening: 88mm Kw.K. 36 L/56
  Overige bewapening: 2 x 7.92mm MG-34
 
4. Externe Links.
  Topic 1. Informatie over de Duitse heavy tank, de Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I' Ausf. E, in het algemeen.
  Topic 2. Locatie van de Duitse Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I' Ausf. E, in Vimoutiers (F).
Informatie over de Duitse Pz.Kpfw. VI, 'Tiger I' Ausf. E, in Vimoutiers (F).
Informatie over de 'schwere SS-Panzer-Abteilung 102'.
Informatie over de Falaise Pocket (F).