Pz.Kpfw. VI, 'Tiger II', Ausf. B
 
  Type: Heavy Tank
Sd.Kfz.182
Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182, Saumur (F).
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 De verschillende uitvoeringen.
    1.2 Operationele zaken.
  2. De Könings Tiger ( Tiger II ), in Bovington (GB).
    2.1 Het verhaal van Könings Tiger 104.
    2.2 Het Duitse s.SS-Pz.Abt.101.
  3. De Könings Tiger ( Tiger II ), in La Gleize (B).
    3.1 Het Duitse s.SS-Pz.Abt.101.
  4. De Könings Tiger ( Tiger II ), in Saumur (F).
    4.1 Het Duitse s.Pz.Abt.503.
  5. De Könings Tiger ( Tiger II ), in Munster (D).
    5.1 Het Duitse s.SS-Pz.Abt.101.
  6. De Könings Tiger ( Tiger II ), in Full (Ch).
    6.1 Het Duitse s.Pz.Abt.506.
  7. Technische Specificaties:
  8. Externe Links.
    Foto 1. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), in Saumur (F).
1. Algemeen:
De officiële benaming is; Panzerkampfwagen Tiger Ausf B. Andere benamingen voor deze zware tank zijn; SdKfz 182, VK45.03 Panzer Kampfwagen VI Ausf B, Tiger II en Könings Tiger.
Van ontwikkeling tot de productie is een lang en iets complexe geschiedenis, kort samengevat wilde het Duitse leger al snel een zware tank die geschikt was voor de bevestiging van een 88 mm kanon. Dit bleek niet zo'n eenvoudige opgave, de Tiger II werd pas in juni 1944 geleverd aan het Duitse leger.
De Tiger II, is de grootste cq zwaarste operationeel ingezette tank uit WW2. Met een gewicht van bijna 70 ton en het heeft een pantser van variërend van 80-180mm dik staal. Bewapening: een 88mm KwK 43 L71 kanon en drie machine guns als boordgeschut.
Het 88mm kanon kon op 1500 meter iedere geallieerde tank uitschakelen en had een bereik van circa 10 km. De tank had een te lichte 775pk motor, net genoeg voor een max snelheid van circa 40 km/h en een bereik van 110 km. Zowel in Normandië, de Ardennen als aan het Oost Front bleek dat deze bijna onoverwinnelijk was.
De Tiger II tank beschikte over loopwielen met een diameter van 80 cm, die deels overlappend waren aangebracht. De wielen hebben een stalen loopvlak en een dikke rubberen ring rond de as voorkwam dat trillingen van staal op staal werden gedempt. Het geheel was middels torsie vering bevestigd, technisch gezien vernuftig, maar lastig om te onderhouden.
 
1.1. De verschillende uitvoeringen.
Henschell en Porsche/Krupp:
De Tiger II, kent twee uitvoeringen, te weten de Tiger II met een Henschell koepel en de Tiger II met een geschutskoepel ontwikkeld door Ferdinand Porsche en gebouwd bij Krupp. De exemplaren van Porsche/Krupp zijn gemakkelijk te herkennen aan de ronde vormingen aan de voorzijde, die ven Henschell heeft meer rechte lijnen.
In totaal zijn er 489 gebouwd, waarvan 439 stuks uitgerust met Henschell en 50 stuks uitgerust met geschutskoepel van Porsche/Krupp. De voorkeur ging uit naar de betere koepel van Henschell, al snel is de productie van de Porsche/Krupp koepel gestaakt.
 
1.2 Operationele zaken.
Zwakke punten:
1. Te zwaar voor veel bruggen en in terrein met een slappe ondergrond.
2. Traagheid en wendbaarheid in stijl heuvelachtig terrein.
3. Veelal te groot voor in steden en dorpen.
4. Brandstof verbruik en onderhoud, te kort aan reserve onderdelen.
5. De kwetsbare ondersteuning troepen.

In de strijd:
De Geallieerde luchtaanvallen met zgn bommen tapijten waren een van de weinig succesvolle methoden om de tank tijdens een confrontatie echt uit te schakelen. Een andere riskante tactiek was een gezamenlijk aanval van vier tanks, vooraf gegaan door een aanval met rookgranaten. Lukt bijna alleen als verrassing aanval. Wellicht zijn er meer Tiger II uitgeschakeld door de eigen bemanning als ze de tank gedwongen moesten achterlaten, bij een tekort aan brandstof of motor pech. Er is ook na de oorlog onderzoek gedaan, maar er is geen Tiger II te vinden die aan de voorzijde een doorboord pantser heeft.
 
2. De Könings Tiger ( Tiger II ), in Bovington (GB).

Foto 2. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 104, in Bovington (GB).
Foto 1. t/m 6. Deze Könings Tiger no.104, staat in het Tank Museum in Bovington (GB). De tank maakte deel uit van het 1. SS Panzer Corps, Schwere SS Panzer Abteilung 101. In september 1944 raakte de vering aan de rechterzijde van de tank beschadigd en werd de tank achtergelaten in een akker door de tank bemanning. Vervolgens heeft de tank tot aan de jaarwisseling in deze akker gestaan, langs de D981, nabij Aux Marais dit is nabij Beauvais dat ten noordwesten van Parijs ligt. De Britse REME vervoerde de tank via Calais naar Chobham in Surrey, waar de tank op 15 januari 1945 arriveerde. Daarna is de tank nog vele jaren tentoongesteld in de Royal Military College of Science in Shrivenham tot aan 2006 toen de tank werd overgedragen aan het Tank Museum in Bovington.
Bron: het Tank Museum in Bovington (GB).
 

Foto 3. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 104, in Bovington (GB).

 
De Duitse leger takens (markings) op deze Könings Tiger no.104 in Bovington.
  Unit marking: 104: Aan beide zijden op de toren staat in staat het no. 104, origineel alleen in een witte omlijning cq witte randen. Achter op de toren behoort te staan no.104, in zwarte cijfers met een witte omlijning cq witte randen.
Het nummer 104 staat dan voor: 1ste Kompanie (compagnie) , 0= Staf Zug (peloton), 4de voertuig in het stafpeloton.
  Batalion marking: Wapenschildje met twee gekruiste sleutels: Aan de rechtervoorzijde, bijna niet zichtbaar, zit de marking van het schwere SS Panzer Abteilung (101) 501, zoals deze in Frankrijk is ingezet.
  Tactical marking: Ontbreekt, (Taktische Zeichen) Gele schuine rechthoek: Op de voorzijde van de tank, een geel gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
  National Insignia: Een kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 

Foto 4. Najaar 1944, Tiger 104 staat verlaten in een akker langs de D981, nabij Aux Marais (departement Oise).
 
2.1 Het verhaal van Könings Tiger 104.
Grofweg heeft de Tiger 104 van juni 1944 tot aan begin september 1944 dienst gedaan bij het Duitse 1. SS Panzer Corps, Schwere SS Panzer Abteilung 101. De namen van de tank bemanning: Oberscharführer Sepp Franzl (tankcommandant), Unterscharführer Hess (kanonnier), PanzerSchütze Graf von Helldorf (kanonlader), Rottenführer Schrader (communicatie man) de naam van de tankbestuurder is onbekend. De oorspronkelijke tankbestuurder was begin september 1944 opgenomen in een veldhospitaal en vervangen door een onbekend gebleven militair.
In augustus 1944, na de zeer zware strijd en verliezen in de Falaise Pocket (Normandië), kon dit SS Corps zich nog deels terugtrekken richting Noord Frankrijk.
Begin september 1994, bevond Tiger 104 zich op de D981, nabij Aux Marais, dit is gelegen nabij de Franse plaats Beauvais, gelegen in het departement Oise, ten noordwesten van Parijs. De Tiger 104 had toen de leiding overgenomen van Tiger 121 en raakte in gevecht met Britse Sherman tanks van de 23rd Hussars. Hierbij raakte de vering aan de rechterzijde van de tank iets beschadigd.

De bemanning van de Könings Tiger 104 werd nerveus en schoot vervolgens op alles in de omgeving wat maar enigszins verdacht leek. In de namiddag werd de tank een akker ingereden, waarbij men nog enigszins in paniek op een boerderij schoot omdat men dacht dat hier mogelijk een Brits anti-tank kanon zou kunnen staan.
Vervolgens maakte men een scherpe bocht waarbij het achterste aandrijfwiel aan de rechterzijde het begaf. De Könings Tiger 104 kon zich nu niet meer verplaatsen en daarop besloot Sepp Franzl en zijn bemanning de tank te verlaten en weet men te ontkomen richting Beauvais. Hier sluit men zich weer aan bij hun compagnie. Het geheel word gezien door leden van het Franse bevrijdingsleger het FFL, Forces Fran�aises Libres.

De Britse tankcommandant van de 23rd Hussars Sgt. Roberts, heeft de volgende dag nog een extra schot afgevuurd op de Könings Tiger om er zeker van te zijn dat ze hem veilig konden benaderen.
Vervolgens heeft de tank tot aan de jaarwisseling 44-45 in deze akker gestaan, langs de D981, nabij Aux Marais. Het najaar van 1944 was nat en de tank zakte tot aan de bodem van zijn chassis in de akker weg. Het Britse REME dat net de berging van een andere bekende Könings Tiger, de 121, heeft voltooid, neemt ook de taak op zich om de 104 te bergen.
Dit bleek geen makkelijke klus, de stalen tracks van de tank zaten vastgevroren aan de grond. Met behulp van brandstof werd de grond ontdooid en werd de tank iets verplaatst richting de weg. De volgende dag zat de tank opnieuw vastgevroren, ook bleek nu dat de rechter track niet vrijuit meedraaide. Uiteindelijk is met de inzet van zware lieren de tank toch op een speciale trailer getrokken.
De Britse REME vervoerde de tank via Calais naar Chobham in Surrey, waar de tank op 15 januari 1945 arriveerde, hier was het Britse departement gevestigd dat zich bezig hield met de ontwikkeling van tanks. Daarna is de tank nog vele jaren tentoongesteld in de Royal Military College of Science in Shrivenham tot aan 2006 toen de tank werd overgedragen aan het Tank Museum in Bovington.

Source: World War Two Zone Forums, klik hier voor een pdf copy.

 

Foto 5. De vering aan de rechterzijde van de tank raakte beschadigd, ter plekke is de bepantsering ook beschadigd.

 
2.2 Het Duitse Schwere SS Panzer Abteilung 101.
Voor informatie over het Schwere SS Panzer Abteilung 101, kijk bij 3.1 of klik hier.
 

Foto 6. De uitlaten ontbreken hier aan de achterzijde, goed zichtbaar is de anti-magnetische coating, Zimmerit-Schutzbelag.

 
3. De Könings Tiger ( Tiger II ), in La Gleize (B).
Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182, La Gleize (B).
Foto 2. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 213, in La Gleize (B).
Foto 2. 3. en 4. Deze Könings Tiger no.213, staat bij het museum in La Gleize. Dit unieke exemplaar, fabrikaat Henschell, behoorde toe tot het bataljon van Peiper. Bewapening is een 88mm kanon en een MG34 mitrailleur. Zomer 1945 stond deze tank in een nabij gelegen weiland. De Amerikanen wilden de tank uit het weiland weg te slepen. Na tussen komst van een vrouw behorende bij het plaatselijke cafe-restaurant, hebben de soldaten hem voor een fles cognac laten staan, op het dorpspleintje van La Gleize. In de vijftiger jaren is de Tiger no. 213 door het Belgische leger naar het museum verplaatst. De originele loop is door de Duitsers zelf opgeblazen, maar op wonderlijke wijze is er toch weer een andere loop opgeplaatst. Er zijn ook bronnen die beweren dat de loop er door een geallieerde tank in de strijd bij La Gleize is afgeschoten. Aan de voorzijde van de tank zijn nog wel een aantal treffers te zien.
Markings op de tank zijn niet aanwezig behalve 213 op de koepel.
  Unit marking: 213: Aan beide zijden op de toren staat in staat het no. 213, origineel alleen in een witte omlijning cq witte randen. Achter op de toren behoort te staan no. 213, in zwarte cijfers met een witte omlijning cq witte randen.
Het nummer 213 staat dan voor: 2de Kompanie (compagnie) , 1ste Zug (peloton), 3de voertuig in het peloton.
De tankcommandant was SS-Obersturmführer Dollinger. Bron: www.december44.com
  Batalion marking: Ontbreekt, een zwart kleurig symbool bestaande uit 'twee gekruiste sleutels'. Dit symbool behoort op de voorzijde van het voertuig behoord te staan.
  Tactical marking: Ontbreekt, (Taktische Zeichen) Gele schuine rechthoek: Op de voorzijde van de tank, een geel gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
  National Insignia: Ontbreekt, een kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182, La Gleize (B).
Foto 3. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 213, in La Gleize (B).
 
3.1 Schwere SS Panzer Abteilung 101 later 501 (s.SS-Pz.Abt.101 cq 501).
Een onderdeel van de Duitse Waffen SS was is de 'schwere SS-Panzer-Abteilung 101' (s.SS Pz Abt. 101). Vrij vertaald betekend dit "zware SS pantser bataljon nummer 101". Het 'schwere SS-Panzer-Abteilung 101' (s.SS Pz Abt. 101) kregen in juli 1944 de Tiger II tanks tot hun beschikking. In het najaar van 1944, nadat de verliezen opnieuw zijn aangevuld met o.a. Tiger II tanks, krijgt het ook een nieuwe benaming: 'schwere SS-Panzer-Abteilung 501' (s.SS Pz Abt. 501).
Het oorspronkelijke bataljon, het 101, is op 19 juli 1943 opgericht en werd uitgerust met Tiger I tanks. Vanaf 23 augustus 1943 tot half oktober 1943 verbleef het bataljon in Italië. Het 1st en 2de compagnie vertrokken daarna, naar het Oost Front en resterende eenheden van het 's.SS Pz Abt. 101' bleven actief aan het West Front. In april 1944 zijn uit voorzorg onderdelen van het Oost Front verplaatst naar het West Front.
Ten tijde van de Geallieerde invasie in Normandië, werden de tanks van een locatie nabij Parijs verplaatst naar Normandië.
In juli 1944 werd het 's.SS Pz Abt. 101' voorzien van Tiger II tanks. Het "s.SS-Pz.Abt. 101" werd grotendeels uitgeschakeld in strijd bij het sluiten van de zak van Falaise ( the Falaise Pocket ) in augustus 1944. Dit bataljon van de Waffen SS verloor (uitgeschakeld of achter gelaten) al zijn Tiger I en Tiger II tanks in de zak van Falaise.
Op 9 september 1944 is dit bataljon, zo goed als toen nog mogelijk was, hersteld cq opnieuw opgebouwd en opnieuw voorzien van nieuwe Tiger II tanks. Op 22 september 1944, is de naam van het bataljon gewijzigd in 'schwere SS-Panzer-Abteilung 501'.
Wederom raakt het bataljon betrokken in het strijdtoneel aan het West Front, nu in december 1944 tijdens het Ardennen Offensief.
Het bataljon werd toegevoegd aan een samengesteld pantser eenheid die beter bekend is als Kampfgruppe Peiper. Het raakte daar betrokken bij gevechten langs het riviertje de Ambleve tussen Stavelot en La Gleize. Een deel van de tanks moesten ze oa door brandstof tekort noodgedwongen achter laten. Na het Ardennen Offensief opereert het bataljon niet meer als een geheel. Een groot deel vertrekt naar Hongarije en al vechtend geraakt het in Oostenrijk. Hier geven ze zich over aan het Amerikaanse leger. Een ander deel raakt betrokken bij gevechten in het Ruhr gebied en geeft zich over aan de Amerikanen in Bielefeld. In mei 1945 word ook dit bataljon ontbonden.
 
Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182, La Gleize (B).
Foto 4. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 213, in La Gleize (B).
Midden voor zijn de inslagen te zien op het frontpantser.
 
4. De Könings Tiger ( Tiger II ), in Saumur (F).
Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182,Saumur (F).
Foto 5. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 233, in Saumur (F).
Foto 1. 5. t/m 7. Tiger II of Könings Tiger no.233 staat in het Franse Musee des Blindés in Saumur. Het is het enige exemplaar ter wereld dat nog geheel compleet is en ook nog geheel werkend is. Ook deze Tiger II is door Henschell gebouwd.
Het serie nummer ook wel Fahrgestell genoemd is 280112. Het is bij de Duitse terugtocht in 1944 achtergelaten ergens in het gebied tussen Parijs en Le Havre, nabij de rivier de Seine. Het is daarna opgeslagen geweest in de fabriek van AMX in Satory en is daarna overgedragen aan het museum in Saumur. Het heeft dienst gedaan bij het Duitse Wehrmacht Heer, schwere Panzer Abteilung 503, (s.Pz.Abt.503) tweede compagnie. Nadat deze tank is achter gelaten in Frankrijk, heeft dit bataljon in Hongarije een 'nieuwe' Tiger II in gebruik gehad met het zelfde nummer: 233. Voor de geïnteresseerden, het museum in Saumur organiseert jaarlijks een evenement waarbij er met deze tank een demonstratie word gegeven. De leger tekens (markings) op deze Tiger II in het Franse Saumur:
  Unit marking: 233: Aan beide zijden op de toren staat in staat het no. 233, origineel alleen in een witte omlijning cq witte randen. Achter op de toren behoort te staan no. 233, in zwarte cijfers met een witte omlijning cq witte randen.
Het nummer 233 staat dan voor: 2de Kompanie (compagnie) , 3de Zug (peloton), 3de voertuig in het peloton.
  Batalion marking: Ontbreekt, een tijger kop.Dit symbool behoort op de voorzijde van het voertuig behoord te staan.
  Tactical marking: Ontbreekt, (Taktische Zeichen) Gele schuine rechthoek: Op de voorzijde van de tank, een geel gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
  National Insignia: Ontbreekt, een kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182, Saumur (F).
Foto 6. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 233, in Saumur (F).
4.1 Schwere Panzer Abteilung 503 (s.Pz.Abt. 503), later: s.Pz.Abt. Feldherrnhalle.
Een onderdeel van de Duitse Wehrmacht Heer was is de "schwere Panzer Abteilung 503". Vrij vertaald betekend dit "zware pantser bataljon nummer 503". Dit bataljon is in 1943 opgericht en is direct naar het Oost Front in het zuidelijke deel van Rusland gestuurd.
In het voorjaar van 1943 zijn er nieuwe Tiger I tanks geleverd aan het bataljon. Het vocht onder andere mee bij de slag om Kursk en later met het Panzer Regiment B�ke nabij Cherkassy. In april 1944 werd het terug getrokken naar Duitsland en werd het weer op sterkte gebracht. Na D-Day werd het ingedeeld bij Panzergruppe West en werd het bataljon naar Normandië gestuurd.
Hiertoe kreeg het op 12 juni 1944 twaalf Tiger II tanks, op 27 juli 1944 volgden nog eens veertien Tiger II tanks. Het heeft aan de gevechten in Normandië deelgenomen met Tiger I en Tiger II tanks, oa bij de gevechten om Caen en bij de Falaise Pocket.
Bij het sluiten van de Falaise Pocket weten eenheden van het bataljon te ontkomen en trekken zich al vechtend terug richting Duitsland. In september 1944 arriveert het bataljon in Duitsland en er worden op 19 september 1944 drieënveertig Tiger II tanks geleverd. Direct word het bataljon ingezet aan het Oost Front in Hongarije. Half november 1944 raakt het te samen met het "60.Panzergrenadier-Division Feldherrnhalle" bij Budapest betrokken bij zware gevechten tegen het Rode Leger.
Op 21 december 1944 werd het bataljon hernoemt in "schwere Panzer-Abteilung Feldherrnhalle" (s.Pz.Abt.FHH) en officieel toegevoegd aan het "60.Panzergrenadier-Division Feldherrnhall". Door de zeer zware gevechten en bijkomende verliezen beschikte het bataljon namelijk geen tanks meer. Op 31 december 1944 begon de slag om Budapest en op 12 februari 1945 heeft het bataljon zich overgegeven aan het Rode Leger. Opvallend genoeg word er door sommige bronnen gemeld dat er op 11 maart 1945 nog vijf stuks Tiger II tanks geleverd.
 
Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182,Saumur (F).
Foto 7. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 233, in Saumur (F).
 
5. De Könings Tiger ( Tiger II ), in Munster (D).
Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182, Munster (D).
Foto 8. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 321, in Munster (D).
Foto 8. t/m 10. Tiger II of Könings Tiger no.321, uitgerust met de Henschell geschutskoepel, staat in het Duitse Panzer museum te Muntser. Deze Tiger II is in juli 1944, geproduceerd door Henschel (Kassel). Het heeft de markings van het 1st Company Schwere SS Panzer Abteilung (101) 501, zoals deze in Frankrijk is ingezet. In september 1944 is in La Capelle, Frankrij,k nabij de grens met België de tank in handen gekomen van de Amerikaanse troepen. Vervolgens is deze Tiger II verscheept naar Amerika. In december 1960, is de tank als een geschenk gegeven aan de Duitse Panzertrupperschule van de Bundeswehr in Munster. De tank is opgeknapt door de soldaten van de Panzertrupperschule in Munster.
  Unit marking: 321: Aan beide zijden staat het no. 321. Het nummer 321 staat voor, 3de Kompanie (compagnie) , 2de Zug (peloton), 1ste voertuig in het peloton. Dit is een onderdeel van het "zware pantser bataljon nummer 501" (s.Pz.Abt. 501).
  Batalion marking: Wapenschildje met twee gekruiste sleutels: Aan de rechtervoorzijde, bijna niet zichtbaar, zit de marking van het schwere SS Panzer Abteilung (101) 501, zoals deze in Frankrijk is ingezet.
  Tactical marking: (Taktische Zeichen) Witte schuine rechthoek: Op de rechtervoorzijde van de tank staat nauwelijks zichtbaar een wit gekleurde schuine rechthoek met daarin de letter S en rechts er naast het cijfer 1. Deze marker geeft het type voertuig aan, in dit geval een tank van het schwere SS Panzer Abteilung 101.
Het is dus een samengesteld symbool van een transport symbool en een symbool voor het type wapen. Reden genoeg om deze vanaf D-Day uit oogpunt van spionage e.d. niet meer toe te passen.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz".
Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182, Munster (D).
Foto 9. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 321, in Munster (D).
5.1 Het Duitse Schwere SS Panzer Abteilung 101.
Zie de informatie bij 3.1. de Tiger II in La Gleize, klik hier om daar heen te gaan.
 

Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182, Munster (D).

Foto 10. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 321, in Munster (D).

 
6. De Könings Tiger ( Tiger II ), in Full (Ch).
Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182, Full (Ch).
Foto 11. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 341, in Full (Ch).
Foto 11. en 12. Deze Tiger II of Könings Tiger no.341 staat in het Schweizerisches Militärmuseum in Full. De tank is afkomstig uit het Tank Museum in Thun, die het heeft geleend aan het museum in Full. De Tiger II word momenteel gerestaureerd naar een 'running condition', zomer 2008 was de tank geheel gedemonteerd in het museum. De getoonde foto's zijn een fotomontage van de diverse gefotografeerde onderdelen. Na WW II is deze tank, te samen met andere voormalige Duitse tanks door Frankrijk aan Zwitserland geschonken. Voorzover mij bekend is, een stukje historie van deze tank:
Deze Tiger II is gebouwd in 1944 door Henschell en heeft het serie nummer (Fahrgestellnummer) 280215, Van oorsprong is deze tank uitgerust met het anti-magnetische Zimmerit-Schutzbelag, echter dit is nu niet meer aanwezig.
Wanneer en waar de actieve dienst van deze Tiger II is tot op heden niet exact bekend. Bekend is dat het in september 1944 arriveert in Zevenaar en vervolgens word getransporteerd naar Arnhem. Vanaf dan is het verdere verloop van deze tank niet bekend. Ook is er geen fotomateriaal van de tank in actieve dienst. Wel zijn er een aantal naoorlogse foto's waar de tank met de smalle transport rupsbanden te zien is op een Franse kazerne. Na WWII heeft Frankrijk diverse Duitse tanks aan Zwitserland geschonken. Vele eindigden als target op de oefen schietbanen. Een klein aantal kwam terecht in het militaire kazerne museum in Thun.
In 2006 is deze Tiger II vanuit het Zwitserse Thun overgebracht naar Full, voor een restauratie, na zestig jaar buiten te hebben gestaan.
( Het boek Tigers in combat van Wolfgang Schneider meld dat Tiger II tanks met de nummers 341, 342, 343 en 344 dienst hebben gedaan bij het s.SS-Pz.Abt.101 vanaf oktober / november 1944. Als dit voor deze tank geldt, dan staat alles weer ter discussie. )
  Unit marking: 341: Aan beide zijden staat het no. 341. Het nummer 341 staat voor, 3de Kompanie (compagnie) , 4de Zug (peloton), 1ste voertuig in het peloton. Dit is een onderdeel van het "zware pantser bataljon nummer 506" (s.Pz.Abt. 506).
  Batalion marking: Een symbool bestaande uit: een grote rode letter W, met daarin een staande tijger die een rood wapenschild met een wit kruis vasthoud.
  Tactical marking: Ontbreekt, (Taktische Zeichen) Gele schuine rechthoek: Op de voorzijde van de tank, een geel gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz".
Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
Könings Tiger, Tigre II, Sd.Kfz.182, Full (Ch).
Foto 12. De Duitse Könings Tiger ( Tiger II ), nummer 341, in Full (Ch).
 
6.1 Schweren Panzer Abteilung 506 (s.Pz.Abt.506)
Een onderdeel van de Duitse Wehrmacht Heer is het 'schwere Panzer-Abteilung 506' (s.Pz.Abt. 506). Vrij vertaald betekend dit "zware pantser bataljon nummer 506". Dit bataljon is in juli 1943 opgericht en werd in september 1943 ingezet aan het Oost Front. Het was onder andere actief bij de rivier de Djnepper en de Krivoi-Rog. In 1944 werd het terug getrokken naar Duitsland en werd het weer op sterkte gebracht.
Op 12 september 1944 is er in Duitsland, aan het bataljon, een serie van 45 Tiger II tanks geleverd. Daarna word het op transport gesteld en komt in de nacht van 23-24 september 1944 met de trein aan in Zevenaar. Het 2de en 3de compagnie gaan door naar Arnhem. Het 1ste en HQ compagnie gaan door naar Aachen. De 2de gaat door naar Oosterbeek en 3de compagnie gaat door naar Elst. De 3de compagnie onderleiding van Hauptmann Otto werd toegevoegd aan het 10de SS Pz. Div. 'Frundsberg'. Beide onderdelen waren actief bij gevechten ten zuiden van de Rijn, in en rond Elst.
Vervolgens heeft s.Pz.Abt.506 gevochten in de Ardennen (dec 1944), eerst St Vith, dan bij Vielsalm daarna Bastogne, vervolgens de regio rond Longchamps (jan 1945) en daarna richting Duitsland, in het Ruhr gebied (jan-feb 1945). Uiteindelijk gaat het naar Hongarije (Balaton meer) en geeft de divisie zich in Oostenrijk (Steyr) over aan de Amerikanen.
Het s.Pz.Abt.506 is een zware tank bataljon van de Wehrmacht Heer en het is dus niet een Waffen SS bataljon. Zoals min of meer gebruikelijk was werden de zware pantser bataljons, vaak toegevoegd aan een SS Panzer Division of een SS legerkorps.
 
7. Technische Specificaties:
  Fabrikant: Henschel und Sohn
  Productie: Vanaf juli 1942
  Gemaakt in: Kassel, Duitsland.
  Aantal geproduceerd: 487 Exemplaren.
  Gewicht: 68 ton
  Afmetingen: LxBxH = 7,26 x 3,25 x 3,09 m.
  Dikte bepantsering: 150 tot 180 mm.
  Motor: Benzine motor, type Maybach HL 230 P45, 12 cylinder, 775 Pk.
  Transmissie: Half-automaat, type Maybach Olvar 40 12 16, versnelling: 8 vooruit, 4 achteruit.
  Maximale snelheid: Circa 40 km
  Maximaal Bereik: 80 km.
  Bemanning: Vijf personen.
  Bewapening: 88mm kanon, type L71
  Overige bewapening: Drie machine geweren, type MG 34, kaliber 7,92 mm.
 
8. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de Duitse Könings Tiger ( Tiger II ) in het algemeen.
Informatie over het anti-magnetische coating, Zimmerit-Schutzbelag.
  Topic 2. Locatie van de Duitse Könings Tiger ( Tiger II ) in Bovington (GB).
Het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
  Topic 3. Locatie van de Duitse Könings Tiger ( Tiger II ) in La Gleize (B).
Het Museum December 44, La Gleize (B).
  Topic 4. Locatie van de Duitse Könings Tiger ( Tiger II ) in Saumur (F).
Het Musée des Blindés in Saumur (F).
Video beelden rijdende Tiger II (233) in Saumur (F).
Video beelden rijdende Tiger II (233) in Saumur (F).
  Topic 5. Locatie van de Duitse Könings Tiger ( Tiger II ) in Munster (D).
Het Panzer Museum in Munster (D).
  Topic 6. Locatie van de Duitse Könings Tiger ( Tiger II ) in Full (Ch).
Het Schweizerisches Militärmuseum in Full (Ch).