Leichter Panzerspähwagen
 
  Type: Armored car
Leichter Panzerspähwagen
Sd.Kfz.222
Sd.Kfz.222 Leichter Panzerspähwagen, Ursel (B).
  Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 Verschillende uitvoeringen.
 2. De Leichter Panzerspähwagen in de Ursel.
 3. Technische Specificaties
 4. Externe Links
    Foto 1. Een replica van de Leichter Panzerspähwagen in Ursel (B).
1. Algemeen:
De Leichter Panzerspähwagen, Sd.Kfz.222 Sondern Kraftfahrzeug type 222.
De Sd.Kfz.222 is een lichte pantser wagen welke tijdens WW II, was het standaardverkenningsvoertuig van de Duitse Wehrmacht vanaf de Blitzkrieg in Polen tot aan de Duitse capitulatie in mei 1945. Het ontwerp dateert uit 1935 en is gebaseerd op de Sd.Kfz.221. Het grote voordeel van de opvolger van de Sd.Kfz.221, is het 20 mm KwK 30 automatisch kanon, waardoor de bemanning over redelijk goed wapen beschikte. Dit wapen was echter niet krachtig genoeg voor tanks en dergelijke uit te schakelen, maar kon wel iets uitrichten tegen laag vliegende vliegtuigen en lichte pantservoertuigen zoals halftracks.
Het ontwerp is eigenlijk een samenwerking van drie Duitse fabrikanten:
- Eisenwerk Weserhuette AG in Bad Oeynhausen was verantwoordelijk voor het chassis.
- Horchwerke in Zwickau (was van Auto-Union) was verantwoordelijk voor de motor en de aandrijftechniek.
- Schichau in Elbing en MHN in Hannover-Linden waren verantwoordelijk voor de eindassemblage.
De productie begon in de jaren dertig en is midden 1943 gestopt omdat de bepantsering niet meer voldeed tegen de steeds zwaarder wordende wapens van de Geallieerden. Een andere meespelende factor was dat dit voertuig voor zijn tijd hoogstaand en technisch complex was. Dit betekende dus hoge productie kosten en reparaties en onderhoud waren kostbaar en alleen uit te voeren door daartoe opgeleid personeel.
Het voertuig is gebaseerd op het zelfde chassis, dat ook is gebruikt voor de pantser wagens Sd.Kfz.221 en 223, namelijk het sPkw I Horch 801 chassis. De motor was in eerste instantie een benzine motor Horch V-8 cilinder, 75 pk sterk. Door deze motor kon het voertuig op de weg een snelheid halen van 80 tot 85 km/u. Het voertuig was vier wiel aangedreven en zowel de voor als de achterwielen waren bestuurbaar. Het is bewapend met een 20 mm kanon een een machine geweer voor zowel grond als lucht doelen.
Het 20 mm KwK 30 kanon was een vol automatisch kanon, welke vanaf  20 april 1940 is vervangen door de 20 mm KwK 38 met een hogere vuursnelheid.
Het 20 mm KwK 30 is een vol automatisch kanon dat 280 schoten per minuut kon afvuren.
Het 20 mm KwK 38 is een vol automatisch kanon dat 480 schoten per minuut kon afvuren.
De bemanning bestond uit drie personen, een boordschutter, een bestuurder en een commandant tevens kanon lader en radio-operator. De Leichter Panzerspähwagen werd ingezet als verkenningsvoertuig in de Duitse Wehrmacht Heer bij de Panzer Divisions, de vroegere Kavalarie en bij de gemotoriseerde infanterie eenheden. Het uniform van de bemanning was zwart en is niet het zelfde zwarte uniform als dat van de pantsertroepen van de Waffen SS. Overgebleven exemplaren van dit type voertuig zijn zeer zeldzaam.
De Amerikaanse verzamelaar van militaire voertuigen, Jacques Littlefield, beschikt over  een geheel gerestaureerd en werkend exemplaar. Het Patton Museum in Fort Knox, beschikt over een Sd.Kfz.223.
 
1.1 Verschillende uitvoeringen.
Bij de Sd.Kfz. 222 word er vaak gesproken over "early", "mid" en "late" productie uitvoeringen. Echter deze uitvoeringen zijn niet duidelijk cq specifiek omschreven. Tijdens de gehele productie tijd van de Sd.Kfz.222 zijn er zeven verschillende uitvoeringen gebouwd, ieder met grote en of kleine verbeteringen. Deze verschillen zitten oa. in de motor, een 3,5 of een 3,8 liter motor, de remmen (mechanisch of hydrolisch), de dikte van het front pantser en het type chassis. Daarnaast zijn er twee uitvoeringen officieel beschreven door de Duitsers, dit betreft Ausf.A met een 3,5 liter motor en Ausf.B uitgerust met een 3,8 liter motor. Op foto's zijn de verschillen vaak helaas niet te zien, waardoor het moeilijk is vast te stellen uit welke productie serie het betreffende voertuig komt.
Een aantal verschillen op een rijtje:
 1. Het dak boven de bestuurder, is bij de early models vlak en is schuin oplopend bij de mid en late models.
 2. De plaats richtingaanwijzers: op het bepantserde chassis, zonder bescherming bij de early models. Vervolgens is er een T-vormig bescherm kooi over de lampen geplaatst en later werden ze definitief verplaatst naar de voorspatborden.
 3. De kijkgaten cq vizieren van de bestuurder en de bijrijder waren aanvankelijk van de zelfde grootte. Zij veranderden later in een  vorm, met een groot vizier aan de linkerzijde en een kleinere op het rechter zijde.
 4. De vorm en het formaat van het anti-granaat scherm bij de toren, kent hoge en lage varianten.
 5. Het standaard wapen was eerst een automatisch kanon KwK 30 en later een KwK 38.
 6. De late models beschikten over een gepantserde bescherm plaat over de radiator opening aan de achterzijde.
 7. De early models beschikten over driehoekige gepantserde platen, die als een soort van wieldop de as moesten beschermen. Bij de latere modellen is dit achterwege gelaten.
 8. In mei 1942 verscheen de vijfde productie serie, hierbij is het sPkw I Type V chassis, met een een Horch 3,8 liter, V8 cilinder motor en hydraulische remmen toegepast.
Een variant van de Sd.Kfz.222 Ausf.B is de Sd.Kfz.223 deze diende als communicatie cq radiowagen en was herkenbaar aan het grote, horizontaal geplaatste raam antenne boven het het voertuig. Deze variant was uitgerust met een radiozender, type FuG Spr Ger F.of een  FuG10. De commandant bevond zich in de toren en moest de wapens laden en de radio bedienen die zich in de toren bevind.
Een gering aantal Leichter Panzerspähwagen is geleverd aan China (twaalf in 1938) en aan Bulgarije.
 
2. De Leichter Panzerspähwagen in Ursel.
Sd.Kfz.222 Leichter Panzerspähwagen, Ursel (B).

Foto 2. Een replica van de Leichter Panzerspähwagen in Ursel (B).

Foto 1. en 2. Deze replica van een Leichter Panzerspähwagen, was te zien op het militairia evenement Wings and Wheels in Ursel (B). Deze replica is gebouwd op een imitatie chassis voorzien van de assen en de motor van een terreinauto. De bepantsering bestaat uit dunne staalplaat dat aan elkaar is verbonden middels een lasverbinding. Deze replica weegt circa 2500 kilo en is nagebouwd omdat er nauwelijks meer originele exemplaren van de Sd.Kfz.222 bestaan.
De leger tekens (markings) op deze replica Leichter Panzerspähwagen in Ursel:
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
3. Technische specificaties:
  Ontwerp: Dateert uit 1935 en is gebaseerd op de Sd.Kfz. 221
  Geproduceerd in: Duitsland
  Fabrikant: Eisenwerk Weserhuette AG (Bad Oeynhausen), Horchwerke* (Zwickau), Schichau (Elbing) en MHN (Hannover)
* was een onderdeel van Auto-Union.
  Geproduceerd: Van 1936 tot en met juni 1943.
  Aantal geproduceerd: 989 exemplaren.
  Bemanning: Drie personen.
  Gewicht: 4,8 ton.
  Afmetingen: LxBxH = 4,8 x 2 x 1,95 m.
  Dikte bepantsering: Maximaal 8 tot 30 mm dik.
  Motor: Horch 3,5 liter V8 cilinder, 75 pk. (early en mid models) of Horch 3,8 liter, V8 cilinder 90 pk .(late models).
  Maximale snelheid: 85 km/u.
  Maximaal bereik: Circa 280 km.
  Bewapening: Een automatisch kanon 2cm KwK30 (early models), KwK38, 38 L/55 (mid en late models)
  Overige bewapening: Een machine geweer, type MG34, kaliber 7.92 mm.
 
4. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de Leichter Panzerspähwagen.
  Topic 2. Locatie van de Duitse Leichter Panzerspähwagen in Ursul (B).
Het militairia evenement Wings & Wheels in Ursel (B).