Sd.Kfz. 251/7 Mittlerer gepanzerter Pionierpanzerwagen Ausf. D
 
  Type: Half-track
Sd.Kfz. 251/7, m PiPzWg, Ausf. D
Sd.Kfz. 251/7 Mittlerer gepanzerter Pionierpanzerwagen Ausf. D, Munster (D).
  Contents:
  1. Algemeen.
  2. De Schützenpanzerwagen, Sd.Kfz.251/7.
  3. De Schützenpanzerwagen, in Munster (D).
  4. De Schützenpanzerwagen, in Saumur (F).
  5. Technische Specificaties:
  6. Externe Links.
    Foto 1.  De Sd.Kfz.251/7 Ausf. D, "Pionierpanzerwagen" in Munster (D).
1. Algemeen:
De Sd.Kfz. 251 is een Duitse half-track, of zoals de Duitsers het noemen een Schützenpanzerwagen, waarvan de eerste uitvoeringen in 1939 in gebruik waren bij de 1st Panzer Division. Het ontwerp, een gepantserde halftrack met ruimte voor een bestuurder en bijdrijder en tien personen achterin, dateert uit 1937 en is afkomstig van Hanomag en Bössing-NAG. Een eis die werd gesteld aan het ontwerp van de halftrack is dat deze in staat moest zijn om de tanks van de Duitse Panzer Divisions op het slagveld bij te houden. Het ontwerp van Hanomag en Bössing-NAG is gebaseerd op het chassis van een in 1937 bestaande drie tons, halftrack, trekker de Sd.Kfz.11.
Hanomag nam het ontwerp voor het nieuwe chassis opzich en Bussing-Nag was verantwoordelijk voor het ontwerp van de opbouw.
Het resultaat was de mittlere Schützenpanzerwagen Sd.Kfz.251, een voertuig voor de infanterie ontwikkeld, dat voor hen voor het eerst in de geschiedenis de zelfde bescherming en rijeigenschappen bood, vergelijkbaar aan de tanks.
Het ontwerp was voor die tijd erg modern, maar ook kostbaar en technisch complex om te bouwen. De tracks die voor de aandrijving zorgen en grotendeels het gewicht van de halftrack dragen hebben een nadeel. Modder en sneeuw konden de tracks blokkeren doordat dit zich ophoopte en ook vast kwam te zitten in de loopvlakken, zeg maar het profiel, van de tracks. Een ander min puntje, is de bovenzijde van de opbouw, deze was gewoon open en daardoor was de bemanning kwetsbaar voor bv handgranaten.
De voorwielen van de halftrack worden niet aangedreven door de motor en dienen alleen om te sturen.
Bij de meeste uitvoeringen van de Schützenpanzerwagen, zijn de pantserplaten van de opbouw aan elkaar verbonden met een lasverbinding, bij een klein aantal is gebruik gemaakt van klinknagels. Het onderhoud aan de halftrack moest regelmatig gebeuren en kon alleen worden uitgevoerd door daartoe opgeleid technisch personeel.
Er zijn vier basis modellen van de Schützenpanzerwagen Sd.Kfz.251, te weten Ausf. A- tot en met D. Van deze modellen zijn er in totaal officieel weer 23 varianten, bv Sd.Kfz. 251/1 tot en met 251/23. Onofficieel zijn er nog meer varianten. De taak van deze voertuigen was het "beschermd" vervoeren van manschappen en bewapening naar het front.
De oorspronkelijke bewapening was een 7.92mm MachinGewehr  MG34 of MG42. In de ruimte achter de cabine bevinden zich voor en achterin bevestigingspunten voor de machine geweren.
Ondanks het feit dat dit een legervoertuig is welke is uitgerust met machine geweren, is deze wel geschikt voor transport doeleinden, maar beslist niet als gevechtsvoertuig bij het front. De opvolger van Ausf.C is natuurlijk Ausf.D welke van september 1943 tot en met maart 1945 is gebouwd. Het grote voordeel van Ausf.D was dat deze eenvoudiger te maken was en dus sneller gelverd kon worden en ook goedkoper was dan Ausf.C. Dit werd met name bereikt doordat de opbouw van Ausf.D uit minder onderdelen bestaat dan Ausf.C.
Na oorlogse modellen zijn er in Tsjechië vanaf 1955 tot in de zestiger jaren gebouwd, het gaat dan om de zgn OT 810, uitgerust met een V8 Tatra elf liter dieselmotor. Tijdens de oorlog hete deze fabriek in Tsjecho-Slowakije B.M.M. (Bohmisch-Mahrische Maschingenfabrik), na de oorlog ging de fabriek verder onder de naam C.K.D. Praga.
Bron: o.a. Tank Museum Bovington (GB).
2. De Schützenpanzerwagen, Sd.Kfz.251/7.
De Sd.Kfz. 251/7 is een van de vele varianten van de mittlere Schützenpanzerwagen Sd.Kfz.251. De complete benaming is Sd.Kfz. 251/7 Mittlerer gepanzerter Pionierpanzerwagen Ausf. A t/m D. Andere voorkomende benamingen zijn:
  1. Pionier-Geräte-Schützenpanzerwagen.
  2. SdKfz 251/7 mittlere Pionierpanzerwagen, Gerät 907
Er zijn vier modellen cq uitvoeringen als basis gebruikt voor de Sd.Kfz.251/7, dat zijn Ausf.A t/m Ausf. D. Van alle uitvoeringen zijn er vervolgens weer twee varianten, zie de uitleg hierover hieronder.
Dit model, ook wel bekend als "Pionierpanzerwagen" is uitgerust met zgn. "Schnellbrücken". Dit zijn bruggenleggers cq rijplaaten voor het overbruggen van bv kleine slootjes en bomkraters in de weg. Daarnaast was er standaard een opblaasbare rubberboot aanwezig. De standaard bewapening bestaat uit twee stuks 7.92mm MachinGewehr MG34 en/of MG42 en soms een 7,92 mm PzB39 of kanon. Er was ook plaats in de wagen voor tien stuks anti tankmijnen en gereedschap voor het voor het onschadelijk maken van munitie.
De taak van deze voertuigen was het "beschermd" vervoeren van manschappen en bewapening naar het front. Daarnaast kon men ondersteuning bieden voor het overbruggen van kleine slootjes en het plaatsen van anti tankmijnen. Afhankelijk van het type radio was het voertuig ingedeeld bij de staf of bij de troepen. Tijdens de WWII, in 1943, deden er standaard zes stuks Sd.Kfz.251/7 dienst bij een Panzer Grenadier Regiment. In zo een regiment werden deze zes vervolgens ondergebracht in een Pioniers Zug ( Pi.Zug ).
In het Nederlandse leger heet dit een genie peloton. Een Panzer Grenadier Regiment vormde met andere regimenten te samen een Panzer Divisie.
Uiteindelijk zijn er twee versies van de Sd.Kfz.251/7 verschenen:
  1. Sd.Kfz.251/7-I Ausf.A t/m D, standaard uitgerust met een radioset, type FuG Spr Ger f, funksprechgerat
  2. Sd.Kfz.251/7-II Ausf.A t/m D, andere radio, type onbekend, ingedeeld bij de staf.
3. De Schützenpanzerwagen, Sd.Kfz.251/7 Ausf. D in Munster (D).
Foto 1. bovenaan. Deze Schützenpanzerwagen is te zien in het Duitse Panzer Museum in Munster (D). Onbevestigde bronnen melden dat dit voertuig afkomstig is uit de collectie van het Amerikaanse Patton Museum in Fort Knox, herkomst en geschiedenis is mij niet verder bekend. De bewapening bestaat uit een machine geweer, cal. 7.92 x 57 mm, type MG42. Dit model, ook wel bekend als "Pionierpanzerwagen" is uitgerust met zgn. "Schnellbrücken". Dit zijn bruggenleggers cq rijplaaten voor het overbruggen van bv slootjes en bomkraters in de weg. De leger tekens (markings) op deze Schützenpanzerwagen in Munster:
  Unit marking: 323: Aan beide zijden staat het no. 323. Het nummer 323 staat voor, 3de Kompanie (compagnie) , 2de Zug (peloton), 3de Fahrzeug (voertuig) in het peloton.
  Division marking: Ontbreekt, het is niet bekend bij welke divisie cq regiment dit voertuig dienst heeft gedaan.
  Tactical marking: Taktische Zeichen, op de voorzijde van de half -track een wit gekleurd symbool. Een wit symbool van een half-track geeft het voertuigtype aan. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een half-track. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Het Taktische Zeichen werd vanaf D-Day vaak verwijderd, om zo de Geallieerden van informatie te onthouden.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
  Nummerplaat: WH staat voor Wehrmacht - Heer, benadrukt nog eens dat het niet om een voertuig gaat van de Waffen SS.
 
4. De Schützenpanzerwagen, Sd.Kfz.251/7 Ausf. D in Saumur (F).
Sd.Kfz. 251/7 Mittlerer gepanzerter Pionierpanzerwagen Ausf. D, Saumur (F).
Foto 2. De Sd.Kfz.251/7 Ausf. D,"Pionierpanzerwagen" in Saumur (F).
Foto 2. In het Musée des Blindés in Saumur staat ook een Schützenpanzerwagen SdKfz 251/7 Ausf. D. De herkomst en geschiedenis van dit voertuig zijn mij verder onbekend, het voertuig heeft nog wel in een aantal films meegedaan. Het voertuig is iets minder compleet uitgerust dan die in Munster, zo zit er geen bewapening op en ontbreken de afdekplaten onder de zgn. "Schnellbrücken".
Dit model, ook wel bekend als "Pionierpanzerwagen" beschikt over zgn. "Schnellbrücken". Dit zijn bruggenleggers cq rijplaaten voor het overbruggen van bv slootjes en bomkraters in de weg. De leger markings op deze Schützenpanzerwagen:
  Unit marking: 1134: Aan beide zijden staat het no. 1134. Het nummer 1134 staat voor, 11de Kompanie (compagnie) , 3de Zug (peloton), 4de Fahrzeug (voertuig) in het peloton.
  Division marking: Ontbreekt, het is niet bekend bij welke divisie cq regiment dit voertuig dienst heeft gedaan.
  Tactical marking: Ontbreekt, Taktische Zeichen, was origineel wel aanwezig, op de voorzijde van de half -track. Een wit silhouet symbool van een half-track geeft het voertuigtype aan. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een half-track. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Het Taktische Zeichen werd vanaf D-Day vaak verwijderd, om zo de Geallieerden van informatie te onthouden.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
  Nummerplaat: WH staat voor Wehrmacht - Heer, benadrukt nog eens dat het niet om een voertuig gaat van de Waffen SS.
 
5. Technishe Specificaties:
  Ontwerp: 1937, door Hanomag en Bössing-NAG.
  Geproduceerd in: Duitsland en Tsjecho-Slowakije.
  Fabrikant: Het chassis oa bij Hanomag en Weserhütte en opbouw door Bössing-NAG en B.M.M..
  Geproduceerd: Ausf.C is gebouwd van juni 1939 tot en met september 1943.
Ausf.D is gebouwd van september 1943 tot en met maart 1945.
  Aantal geproduceerd: Aantallen geproduceerd: Ausf.C circa 4600 exemplaren in totaal.
Aantallen geproduceerd: Ausf.D circa 10.600 exemplaren in totaal.
  Bemanning: Zeven tot acht personen. (Pionierpanzerwagen)
  Gewicht: Gevechts klaar, Sd.Kfz.251/7, Ausf.D; 8530kg.
  Afmetingen: Afmetingen: LxBxH = 5,8 x 2,1 x 2,70 m
  Dikte bepantsering: Sd.Kfz.251/7, Ausf.D maximaal 6-15 mm dik.
  Motor: Benzine motor, Maybach HL42 TUKRM, 6 cilinder, 4198cc, 100 pk.
Onder licentie ook gebouwd bij Norddeutsche Motorenbau en Auto-Union.
  Maximale snelheid: 53 km/u.
  Maximaal bereik: 300 km.
  Bewapening: Twee stuks 7.92mm MachinGewehr MG34 of MG42.
 
6. Externe Links.
  Topic 1. Informatie over de Duitse Schützenpanzerwagen, Sd.Kfz.251 in het algemeen.
  Topic 3. Locatie van de Sd.Kfz.251/7 Ausf. D,"Pionierpanzerwagen" in Munster (D).
Het Panzer Museum in Munster (D).
  Topic 4. Locatie van de Sd.Kfz.251/7 Ausf. D,"Pionierpanzerwagen" in Saumur (F).
Het Musée des Blindés in Saumur (F).