8,8cm FlaK 37
 
  Type: Fluzeug- und Panzerabwehr Kanone.
German Army: 8,8cm FlaK 37 / 8,8cm PaK 43
Allied Army: Eighty-eight AA gun / Anti Tank Gun
8,8cm FlaK 37, Saumur (F).
  Contents:
  1. Algemeen.
  2. De 8,8cm FlaK 37 in Saumur (F).
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
    Foto 1. Het luchtverdedigingkanon 8,8cm FlaK 37, in Saumur (F).
1. Algemeen:

De Acht Acht zoals de Duitsers de 8,8cm FlaK 37 noemen, is een van oorsprong Duitse afweergeschut voor vliegtuigen, Flugzeugabwehr Kanone. De 8-8 is door Krupp i.s.m. Bofors in Zweden ontwikkeld en is er in vele uitvoeringen. Het oorspronkelijke ontwerp was een 7,5cm kanon, maar op dringend verzoek van het Duitse leger tijdens het ontwerp al aangepast naar een krachtiger 8,8 cm kanon.
Bovendien is de 8-8 veel toegepast als anti tank kanon, 8,8cm PaK 43, Panzerabwehr Kanone. De 8-8 was als vliegtuig afweer geschut minder succesvol dan de zwaardere 12.8 cm FlaK 40, maar als anti tank kanon berucht. Dit heeft laatste heeft de 8,8cm PaK te danken aan de 8,8cm granaten en anderzijds met het enorme aantal waarin dit wapen is geproduceerd. Onder andere de Duitse Nashorn was met er mee uitgerust, maar er is ook een variant op een aanhanger met een enkele as, vergelijkbaar als veldartillerie geschut.
Ondanks dat de 8-8 zeer succesvol is ingezet aan alle Duitse fronten vanaf het begin van WW II, zit er toch een markant nadeel aan de 8-8. Het geheel is nu niet bepaald mobiel cq flexibel bij verplaatsingen. In de praktijk duurde het even voor dat de 8-8 in stelling was gebracht en zijn plaats en bereik waren daarmee min of meer vast gezet. De Britse troepen ontdekte dit manco in Afrika en zodra de positie door verkenners was vastgesteld dan werd er direct met zwaar artillerie geschut de Duitse 8-8 stelling aangevallen

 
2. De 8,8cm FlaK 37 in Saumur (F).
Foto 1. en 2. Deze 8,8cm FlaK 37, is te zien in het Musée des Blindés in het Franse stadje Saumur. De 8-8 heeft een langere tijd buiten gestaan in opslag o.a. bij het museum. De corrosie heeft aardig vat gehad op het staal en de camouflage is niet origineel. Deze 8-8 is afkomstig van de Duitse Wehrmacht, het kentekenplaat van de Wehrmacht is nog aanwezig op de 8-8.
Ondanks dit geen pantservoertuig is, heb ik hem toch wel opgenomen op de site, met als reden dat de 8-8 nogal berucht was bij de Geallieerden. Zo is deze Flak tijdens Operatie Market Garden in Nederland ingezet tegen de Geallieerde vliegtuigen en parachutisten en vervolgens ingezet tegen de oprukkende Geallieerde voertuigen.
 
3. Technische Specificaties:
  Proto type: In 1928 was het eerste prototype gereed.
  Ontwerp: Krupp, Duitsland i.s.m. Bofors, Zweden.
  Geproduceerd in: Duitsland.
  Fabrikant: Krupp, Dortmund Hoerder-Hüttenverein, Henschel, Weserhütte en Fr. Garny.
  Geproduceerd: Van 1928 tot en met einde WW II
  Aantal geproduceerd: Meer dan 10.704 exemplaren ( d.d. aug 1944)
Bron: Musée des Blindés, Saumur en eigen onderzoek.
 
4. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over Duitse 8,8cm FlaK 37 in het algemeen.
  Topic 2. Locatie van de Duitse 8,8cm FlaK 37 in Saumur (F).
Het Musée des Blindés in Saumur (F).