Leyland, Armoured Car.
 
Type: Armoured Car
IRL Army: Armoured Car Leyland
Lend Lease Program: n.a.
Leyland, Armoured Car, Tank Museum Bovington.
Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Operationeel gebruik.
  2. Leyland, Armoured Car in Bovington (GB).
    2.1 Defence Forces Training Centre
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. Leyland, Armoured Car in het Tank Museum in Bovington (GB).
1. Algemeen:
In totaal zijn er vier Leyland Armoured Car's gereproduceerd, op basis van een 6x4 Leyland Terrier vrachtwagen chassis. Het eerste vrachtwagen chassis werd in 1934 aangekocht en was afkomstig van Ashenhurst uit Dublin. De oorspronkelijke gepantserde opbouw is betrokken van een ander type pantserwagen en is passend gemaakt voor een vrachtwagen chassis. Dit eerste exemplaar had de beschikking over twee tankkoepels. Vervolgens is deze eerste Leyland Armoured Car getest, waarna het zijn huidige uiterlijk verkreeg. Voorzien van een uit Zweden afkomstige Landsverk L60 tankkoepel, de eerder geplaatste tankkoepels verdwenen daarmee.
Deze eerste Leyland was gereed in 1934 en de overige drie zijn in de jaren daarna gebouwd en ze zijn pas in 1940 geleverd aan de Irish Army.
De oorspronkelijke bewapening bestond uit een Madsen 20mm kanon en een Madsen .303 kaliber machine geweer. In 1958 zijn deze vier Leylands aangepast. Zo werd de lichtere zes cilinder motor vervangen door een sterkere Ford V8 benzine motor, waarbij ook de voorzijde van de opbouw werd aangepast. Tevens werd het Madsen .303 machine geweer, vervangen door een machine geweer van Browning, kaliber .30 en een extra Browning machine geweer werd geplaatst naast de bestuurder.
 
1.1 Lend Lease Program:
Ierland heeft vier stuks Leyland Armoured Car's in zijn bezit gehad welke zijn geproduceerd tussen 1934 en 1940. Deze vier Leyland Armoured Car's waren van 1940 tot in 1972 alleen in Ierland in operationeel gebruik. Tot 1984 zijn er drie Leylands ondergebracht bij de reserve onderdelen van het Irish Army; de An Fórsa Cosanta Áitiúil (FCÁ).
In de zestigerjaren is één Leyland uit dienst genomen en naar de sloop afgevoerd. De drie overige Leylands hebben tot begin tachtiger jaren achtereenvolgens dienst gedaan bij het 1st Armoured Squadron (tot 1972), het 5th Motor Squadron (reserve (FCÁ)) en het 11th Cavalry Squadron (reserve (FCÁ)) in Castlebar. Het 1st Armoured Squadron maakte naast de Leyland Armoured Car's ook gebruik van andere bekende Armoured Car's, zoals de Zweedse Landsverk L180 en de onder licentie in Ierland gebouwde Dodge Armoured Car.
 
2. Leyland, Armoured Car in Bovington (GB).
Leyland, Armoured Car, Tank Museum Bovington
Foto 2. Leyland, Armoured Car in het Tank Museum in Bovington.
Foto 1. en 2. Op deze foto's staat een Leyland, Armoured Car welke is te bezichtigen in het Tank Museum in Bovington (GB). Deze Leyland is gebouwd ergens tussen 1937 en 1939. In 1986 is deze Leyland in het bezit gekomen van het museum, een Ferret 2/7 Scout Car werd daarvoor ingeruild.
Deze Leyland was tot de ontbinding in mei 1940, in gebruik bij het 1st Armoured Squadron. (onderdeel van het Irish Army), In 1942 werd deze Leyland ondergebracht bij een Ierse "heavy armoured car squadron". Ergens tussen januari en oktober 1958 is deze Leyland aangepast en voorzien van een Ford V8 motor, waarbij ook de voorzijde van de opbouw ook is aangepast.
Daarna heeft deze Leyland te samen met de andere drie Leylands tot in de zeventiger jaren achtereenvolgens dienst gedaan bij het 1st Armoured Squadron (tot 1972), het 5th Motor Squadron (drie stuks) en het 11th Cavalry Squadron (FCÁ) in Castlebar.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Brigade Marker: Schild (rood) daarin eikenblad en twee eikels (goud ) embleem van het Ierse Defence Forces Training Centre (DFTC)
Squadron Mark: Cirkel (zwart), dikke rand (groen), daarin bliksem (rood) cijfer een (zwart met witte rand), verwijst naar het 1st Armoured Squadron van het Irish Army.
Land marker: Ontbreekt
2.1 Het Ierse Defence Forces Training Centre (DFTC).
De Irish Army is opgebouwd uit twee leger brigades en een opleidingsbrigade: 1st Brigade, 2nd Brigade en het Defence Forces Training Centre (DFTC). Het DFTC is gehuisvest in de Curragh kazerne in Co Kildare (IRL). Naast de diverse opleidings- en trainingseenheden zijn er ook drie reserve eenheden aan het DFTC toegevoegd:
1 Mechanised Infantry Company
1st Armoured Cavalry Squadron
The Army Ranger Wing (ARW)
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Leyland, Armoured Car -
Item: Specificatie:
Ontwerp: 1934
Geproduceerd in: Ierland
Fabrikant: Leyland Motors Ltd. ; aangepast door Irish Cavalry Workshops.
Geproduceerd: Tussen 1934 en 1940.
Aantal geproduceerd: Vier exemplaren
Bemanning: Vier personen.
Gewicht: Circa 13.000 kg.
Afmetingen: LxBxH = 6,13 x 2,26 x 2,33 m
Dikte bepantsering: 7-15 mm.
Motor: Benzine motor, Leyland Terrier, zes cilinder, 62/80 pk, (1934-1958)
Benzine motor, 5195cc, Ford V-8 type 317, 155 pk, (vanaf 1958)  .
Aandrijving: Zes bij vier wiel aangedreven
Max. snelheid: 72 km/u(Ford V8).
Bereik: 240 km (Ford V8).
Bewapening: Madsen 20mm kanon.
Overige bewapening: Een Madson .303 machine geweer (1934-1958).
Twee Browning .30 machine geweren (vanaf 1958).
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de armoured car van Leyland.
Topic 2. - Locatie van de Leyland, Armoured Car, in Bovington (GB).
Topic 2. - Het Tank Museum in Bovington (GB).
Topic 2. - Informatie over de Irish Army.