Panzer Schürzen
 
  Type: Extra plaat bepantsering
In use by: In WW2 by some German tanks
German name: Panzer Schützen
Allied name: aprons
Panzer IV Ausf. J with Panzer Schützen
  Contents:
 
  1. De Panzer Schürzen.
  2. In gebruik.
  3. Het tegendeel.
  4. Motivatie en praktijk.
    Foto 1. Draad en plaat Panzer Schützen op een Panzer IV Ausf. J.
1. De Panzer Schürzen.
Panzer-Schürzen, is extra staal draad of plaat bepantsering geplaatst aan de beide zijkanten van het gepantserde voertuig en bij tanks rondom de toren/koepel, uitgezonderd de voorzijde van de toren.
Als eerste verschenen de "Massivblechschürze" de plaat bepantsering, circa een jaar later verscheen de andere versie de "Drahtnetz Schürzen" staaldraad bepantsering. Combinaties van beide type Schürzen werden ook toegepast. De dikte van de extra bepantsering was 4 tot 6 mm en betekende al gauw een extra gewicht van 400 tot zelfs 600 kilogram voor een panzer voertuig.
De bevestiging van de Schürzen was in de regel slecht en ze lieten vaak los in het terrein, dit geldt voor beide type bevestigingsmiddelen, de bevestigingsrail en de L-stukken. In 1944 word er vaker de draad gevlochten Schürzen gemonteerd, deze zou iets beter werken. 
 
2. In gebruik:
Vanaf 1943 veel toegepast bij Duitse panzers om een betere bescherming te hebben tegen: anti-tank granaten en bazooka's met een holle lading. Tevens was de gedachte dat zei ook inslagen van AP (armour-piercing) granaten en anti tank geweren konden afbuigen, mits deze onder een schuine hoek waren afgeschoten. Door de geallieerden voor het eerst waargenomen in 1943, vooral op de Panzer III en IV, vervolgens ook op afgeleide modellen en latere opvolgers. Tijdens de Duitse Russische tankslag bij Kursk, waren Duitse panzers hiermee massaal uitgerust.
 
3. Het tegendeel:
Duitse testen op 3 december 1944 bewezen het tegendeel, zowel de massieve staal platen als de staaldraad gevlochten platen boden geen extra bescherming tegen welke inslag dan ook.
Op 21 december 1944 hebben de Duitsers nogmaals deze test uitgevoerd met Duitse Panzerfaust en Panzerschrecks, ook nu bleek dat de beide type Schürzen geen extra bescherming boden.
 
4. Motivatie en praktijk:
Voor zover aangenomen mag worden was de keuze voor de bevestiging van Schürzen gebaseerd op theoretische kennis en gaf de tank bemanning een veiliger gevoel. Een kleine uitzondering: indien anti tank wapens werden afgevuurd, buiten de effectieve schotsafstand of vanuit een te schuine inslaghoek, dan was er een redelijke kans dat de inslag niet meer pantser doordringend was.
 
Drahtnetz Schürzen
Detail foto Drahtnetz Schürzen