De M46 Patton vs M26 Pershing.
 
  Type: Medium tank
Lend Lease Program: No
US Army: M46 Patton
US Army: M26 Pershing
Medium Tank M46 Patton, La Roche en Ardenne, Belgium.
  Contents:
 
  1. Algemeen.
    1.1 De M46 Patton vs de M26 Pershing.
    1.2 De M47 Patton
  2. M46 in La Roche en Ardenne (B).
  3. M46 in Jeuk (B).
  4. Externe Links.
    Foto 1. Medium Tank M46 Patton, in La Roche en Ardenne (B).
1. Algemeen.
Er bestaat nogal wat verwarring tussen de M26 en M46, zelfs in de Ardennen heeft een naoorlogse Medium Tank M46 Patton gestaan die de indruk moeten wekken dat het om de Medium Tank M26 Pershing uit WW II gaat.
De aandacht voor de M26 Pershing, die tegen het einde van WW II, voor het eerst operationeel word ingezet is begrijpelijk.
In februari 1944 is de M26 Pershing voor het eerst betrokken bij gevechten tegen de Duitsers bij de Slag om de Ardennen.
De Amerikaanse 3th en 9th Armored Division beschikten toen een ieder over twintig stuks Medium Tanks M26 Pershing's.
Wat de M26 zo bijzonder maakt, is het feit dat de M26 Pershing als enige Geallieerde tank een directe confrontatie aan kon met alle reguliere Duitse pantsers. Bij gebruik van AP (armour piercing, met wolfraam versterkt staal) munitie afgevuurd door het krachtige 90mm kanon kon men de staal bepantsering van bijvoorbeeld de geduchte Duitse tanks als de Panther, de Tiger en de King Tiger zonder moeite doorboren.
Twee kanttekeningen daarbij:
  1. Andere vergelijkbare kanonnen als de Britse 17 pounder en de Amerikaanse 76mm konden dit ook. Deze kanonnen werden ook geplaatst op de verschillende uitvoeringen van de Medium Tank M4 en de Tank Destroyers M10 Jackson en Wolverine.
    Het nadeel van deze voertuigen was dat zij door een dunner bepantsering niet bestand waren tegen de Duitse tanks en dus omzichtig te werk moesten gaan bij een veelal gezamenlijke aanval op een Duitse tank.
  2. De bijdrage van de M26 Pershing tank bij de totstandkoming van de overwinning van de Allied Forces op Nazi-Duitsland is minimaal. De Pershing moet dan ook meer als een morele opkikker gezien worden, de tank die eindelijk het antwoord was op de geduchte Duitse Panther en Tiger tanks.
1.1 De belangrijkste zichtbare verschillen tussen de M46 en M26:
Het onderscheid maken tussen de verschillende uitvoeringen van de M46 Patton M46 en zijn opvolger de M47, is ook voor de kenners al een moeilijke zaak. Hun voorganger de M26 Pershing kent ook de nodige uitvoeringen en er zijn ook M26 Pershings omgebouwd naar de M46 Patton uitvoering. Onderstaande informatie kan je toepassen om het juiste type tank te kunnen bepalen.
De motor uitlaten: zit bij M26 tegen de achterkant aan, zit bij de M46 aan de beide zijkanten, boven de tracks.
De gunmount: de M26 Pershing heeft er standaard geen, bij de M46 zit de gunmount boven op de achterzijde.
Het vuurmond op het kanon: de vuurmond op het 90mm kanon van de M26 en M46 verschillen duidelijk.
 
1.2 De M47 Patton.
De Amerikaanse tank M46 Patton is pas na WW2 ingezet en heeft zijn dienst bewezen in o.a. de oorlog tussen Noord en Zuid Korea. Wat opvalt is dat er M46 Patton tanks worden ge-upgrade, zeg maar omgebouwd worden naar een M47 Patton uitvoering.
De M47 Patton, is een M46 met een koepel van een T42, het kanon heeft een platte vlamdemper met vergrote loop.
Voor de M47 Patton geldt natuurlijk ook dat deze pas na WW2 is ingezet en was zelfs te laat klaar om echt in actie te komen in Korea. Oa. de Belgische Krijgmacht heeft er een flink aantal in zijn bezit gehad, de Nederlandse Krijgsmacht heeft ze niet in haar bezit gehad en beschikte over de Centurion tank.
 
2. M46 in La Roche en Ardenne.
Medium Tank M46 Patton, La Roche en Ardenne, Belgium.
Foto 2. Medium Tank M46 Patton, in La Roche en Ardenne (B).
 
Foto's 1. en 2. Deze medium tank M46 Patton, met 90mm kanon, heeft in het Belgische dorp La Roche en Ardenne gestaan. Het kanon, op deze M46 Patton tank is ook toegepast op de M26A1 Pershing, de achterzijde toont aan dat het geen Pershing maar een Patton tank is.
De Patton tank heeft de uitlaten op bovenop de tracks aan de achterzijde zitten, de Pershing heeft twee naast elkaar geplaatste uitlaten centraal op de achter zijde. Ook de gunmount verschild, de Patton is de mount op het achterdek de Pershing zit de gun mount geheel aan de achterzijde.
Om het verhaal compleet te maken:
In 1990 werd hij door de Infanterieschool in Arlon aan La Roche geschonken. De tank is in 2004 van La Roche verplaats naar Camp Roi Albert te Marche. Op de lokatie op het parkeer terrein in het centrum van La Roche staat nu wel een tank die dienst heeft gedaan tijdens WW2, een Amerikaanse medium tank M4A1(76)w VVS, de Sherman II A.
 
3. M46 in Jeuk, Belgisch Limburg.
Deze M46 heeft dienst gedaan bij de Belgische Krijgsmacht en staat nu als een monument in het plaatsje Jeuk in Belgisch Limburg.
 
Opvallend verschil met de M46 in La Roche en Ardenne en de M46 in Jeuk is het aantal loopwielen aan de bovenzijde van de track. De M46 in Jeuk heeft drie loopwielen en de M46 in La Roche en Ardenne heeft vier loopwielen.

De foto 3. roept weer ook de nodige vragen op:
M46 Patton, Jeuk, Belgium
Foto 3. Medium Tank M46, in Jeuk, Belgisch Limburg.
  1. Is het een M26A1 Pershing of een M46 Patton? Antwoord: M46.
  2. Waarom is van deze tank niks terug te vinden op het Internet? Antwoord: Onbekend.
4. Links:
Informatie over de medium tank M26 Pershing op deze website.
Informatie over de medium tank M26 Pershing tank op Patton Mania.
Informatie over de medium tank M46 Patton tank op Patton Mania.