Tank Cruiser Mark VIII, A34, de Comet Mark I
 
Type: Tank Cruiser Mark VIII (A34)
Lend Lease Program: No
British Army: Comet Mark I
Cruiser Tank Mk.VIII, de Comet Mk.I (A34),  Munster.
Contents:
  1. Algemeen.
  2. De Comet Mark I in Munster (D).
    2.1 Het Britse 11th Armoured Division.
  3. De Comet Mark I in Saumur (F).
    3.1 Het Britse 50th Royal Tank Regiment.
  4. De Comet Mark I in Kapellen (B).
  5. Technische Specificaties:
  6. Externe Links.
  Foto 1. Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) in Munster (D).
1. Algemeen:
De Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) is een verbeterde opvolger van de Centaur / Cromwell tanks. Vanwege het hoge aantal modellen van de Centaur / Cromwell tanks, werd besloten de opvolger een nieuwe naam mee te geven, de Comet.
Bij de ontwikkeling van de Comet lag de nadruk een tank te ontwerpen met meer vuurkracht, betere bescherming en beweeglijkheid om beter opgewassen te zijn tegen de Duitse tanks. Voor bewapening van de tank werd gekozen voor een redesign van het bestaande krachtige 17 pounder kanon. Het resultaat was een nieuw kanon; een 76.2 mm (3 inch), kanon, later bekend als het 77 mm kanon, welke qua performance gelijk was aan de 17 pounder, maar kleiner en lichter was.

De eerste Comet A36 tanks zijn in december 1944 afgeleverd en in de laatste fase van de oorlog vanaf maart 1945 werd de tank actief ingezet bij gevechten tegen de Duitsers op Duits grondgebied. De tanks die aan het front werden geleverd werden gebruikt ter vervanging van de Sherman I (= medium tank M4). De opgedane gevechtservaring met deze tank heeft aangetoond dat het een goede en betrouwbare tank is. De Comet was de 'beste' Britse tank van WO 2 en werd daarna tot in de jaren zestig gebruikt door veel landen.
 
2. De Comet Mark I in Munster (D):
Cruiser Tank Mk.VIII, de Comet Mk.I (A34), Munster.
Foto 2. Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) in Munster (D).
Foto. 1. en 2. Deze Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) in Munster is te zien in de standaard kleur en heeft aan de voorzijde de markings van een zwarte stier en het nummer 53. Op de geschutskoepel staat een blauw vierkant en de bijnaam van de tank Ben Hur. De tank behoorde toe aan de 11th Armoured Division, bekend als de Black Bull. Deze Britse pantserdivisie, is in 1941 opgericht en verwierf grote faam tijdens de strijd aan het West-Front.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Nickname: Ben Hur, bijnaam van de tank. Veelal verwijst de eerste letter naar het squadron waarin de tank is ingedeeld. Alle tanks in 'B' squadron hebben een bijnaam die met de letter B begint.
Division Sign: Rechthoek (geel) met stier (zwart), verwijst naar de Britse 11th Armoured Division, bekend als de Black Bull.
Tactical symbol: Vierkant (blauw), het vierkant verwijst naar 'B' squadron en de kleur blauw naar het 3rd c.q. Junior Regiment.
Troop number: Ontbreekt bijvoorbeeld het cijfer '1' in het blauwe vierkant: 1st troop van het 'B' squadron.
Unit Serial & Arm
of Service Mark:
53 = De kleur rood, is een 'arm of service mark' Dit geeft aan dat het om een 'armoured' c.q. pantser onderdeel gaat. Het unit serial nummer is 53 en verwijst naar een onderdeel binnen de divisie. De Unit Serial 53 kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten tot welke divisie de tank toe behoorde. In dit specifieke geval is dat wel duidelijk, het 11th Armoured Division.
De 11th Armoured Division is opgebouwd uit meerdere legeronderdelen, waaronder een armoured brigade. Deze is opgebouwd uit een HQ-brigade en vier armoured regiments. De markings bij specifiek het 11th Armoured Division zijn dan als volgt:
HQ brigade = 50 = 29th Armoured Brigade
Senior Regiment =51= 23rd Hussars Regiment
Second Regiment =52= 3rd Royal Tank Regiment
Junior Regiment =53= 2nd Fife and Forfar Yeomanry
Fourth Regiment =54= 8th Motor Battalion "The Rifle Brigade"
 
2.1 Het 11th Armoured Division (United Kingdom):
Een stukje uit de periode dat de Comet Mark I actief werd ingezet bij gevechten begint in maart 1945 in Duitsland.
Order of Battle: 11th Armoured Division, is opgebouwd uit meerdere brigades en deze zijn weer opgebouwd uit meerdere regimenten.
Daarnaast zijn er nog staf en ondersteunende eenheden. De tanks in deze divisie zijn alleen in gebruik geweest bij het 29th Armoured Brigade. Welke op zijn beurt was opgebouwd uit 23rd Hussars Regiment, 3rd Royal Tank Regiment, 2nd Fife and Forfar Yeomanry en het 8th Motor Battalion, the Rifle Brigade.
In maart 1945 trok men in Duitsland de Rijn over en veroverde de Duitse stad Lübeck op 2 mei 1945. Op 15 april 1945 werd men geconfronteerd met de wreedheden van de Nazi's toen men het concentratiekamp Bergen-Belsen bevrijde. Bij aankomst, bevonden zich in het concentratiekamp circa 60000 gevangen onder zeer slechte en onmenselijke omstandigheden. Meer dan 13000 stoffelijke menselijke resten, in diverse stadia van ontbinding lagen in en om het concentratiekamp. Eenheden van de divisie waren betrokken bij de hulp aan de gevangenen en het opruimen van de verschrikkelijke gevolgen. Na 8 mei 1945, het einde van WW II, tot hun vertrek uit Duitsland in januari 1946, verblijft de divisie als Britse bezettingsmacht in de provincie Schleswig-Holstein.
 
3. De Comet Mark I in Saumur (F):
Cruiser Tank Mk.VIII, de Comet Mk.I (A34), Saumur.
Foto 3. Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) in Saumur (F).
Foto 3. en 4. De Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) in Saumur (F) is voorzien van camouflage kleuren en heeft aan de voorzijde de markings: 67 en een zwarte vogel in een geel vierkant, op de geschutskoepel staat een gele driehoek met het cijfer 2.
De tank behoorde toe aan het 50th Royal Tank Regiment dit is af te leiden van het marker met de vogel, het symbool van dit regiment. Het rode vierkant met daarin 67 is een unit marker. De tank in Saumur is iets minder compleet dan het exemplaar in Munster, o.a. het boordgeschut ontbreekt.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Regimental batch: De vogel: Embleem van het 50th Royal Tank Regiment
Tactical symbol: Driehoek (geel), geeft bij armoured units, geeft de plaats binnen het regiment aan.
Geel = 2nd Regiment, Driehoek = 'A' squadron. (2nd Troop, 'A' squadron, 2nd Regiment)
Troop number: Cijfer twee (geel) '2' in de gele driehoek: 2nd troop van het 'A' squadron.
Unit Serial & Arm
of Service Mark:
Vierkant (rood) cijfer 67(wit), is de "Arms of Service", de kleur rood verwijst naar een 'Armoured' leger eenheid.
Het cijfer 67 (wit) heeft geen, een op een relatie met een eenheid, bv Brigade HQ kan 67 zijn, het (1st=) senior regiment is 68, het 2nd regiment 69 en het (3rd) junior regiment 70.
 
Cruiser Tank Mk.VIII, de Comet Mk.I (A34),  Saumur.
Foto 4. Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) in Saumur (F).
3.1 Het 50th Royal Tank Regiment (50 RTR):
De 50RTR is in Bristol, april 1939, opgericht en is slechts zeven jaar later opgeheven. In die korte periode bouwde het een reputatie op en vestigde een niet te evenaren record: de 50RTR heeft in de oorlog 95% van de tijd, daadwerkelijk actief deelgenomen aan de strijd op de slagvelden.
Als onderdeel van het 23rd Armoured Brigade vertrokken zij in juli 1942 uit Engeland en gingen naar het Midden-Oosten en werden na aankomst direct ingezet bij de gevechten bij El Alamein. Waar het 50th RTR tezamen met het 44th en het 46th RTR vochten.
Tijdens de achtervolging van de Duitse en Italiaanse troepen tot aan Tunis is het bataljon 50th RTR hernoemt en verkreeg het de status van "Regiments Group" het enige Britse Regiment Group in Noord-Afrika.
Het vocht in Medenine en in Mareth tegen het Duitse Afrika Korps,15de Panzer Division. Bij Wadi Akarit was de brigades zijn laatste slag in zuidelijke richting, waarna het in Chaffar vocht, het laatste te nemen obstakel voordat het 50th RTR in Sfax was. Daarna Sicilië, Italië en Athene tot aan het einde van de oorlog.
4. De Comet Mark I in Kapellen (B):
Cruiser Tank Mk.VIII, de Comet Mk.I (A34),  Kapellen.
Foto 5. Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) in Kapellen (B).
Foto 5. en 6. Deze Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) staat in het depot in Kapellen (B), het staat tezamen met andere tanks in een loods geparkeerd in afwachting van revisie werkzaamheden. De voertuigen orden door personeel van het Belgische leger en vrijwilligers van het Brusselse Koninklijk Leger en Tank Museum onderhouden. Op de tank zijn geen leger markings e.d. aanwezig waardoor het niet bekend is bij welk legeronderdeel deze tank dienst heeft gedaan. Andere gegevens over herkomst en historie zijn mij onbekend.
 
Cruiser Tank Mk.VIII, de Comet Mk.I (A34), Kapellen.
Foto 6. Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) in Kapellen (B).
 
5. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Tank Cruiser, A34, Comet Mk. I -
Item: Specificatie:
Geproduceerd door: Leyland Motors Ltd.
Aantal: Circa 1200 exemplaren tot het einde van de oorlog.
Gewicht: 33.2 ton (35696 kg in vol gebruik).
Afmetingen: 7.65 x 3.07 x 2.67 meter.
Pantser dikte: 14mm minimaal tot 102 mm maximaal
Bereik: 196 tot 240 km.
Motor: Watergekoelde Rolls-Royce Meteor Mk III V-12 diesel, 600 pk.
Max. snelheid: 52 km/u
Bewapening: 77 mm kanon, type Vickers HV (High Velocity).
Overige bewapening: Twee stuks 7.92 mm BESA machine gun.
Bemanning: Vijf personen.
 
6. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Britse Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34).
Topic 2. - Locatie van de Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) in Munster (D).
Topic 2. - Het Panzermuseum in Munster (D).
Topic 2. - Informatie over de Britse 11th Armoured Division "Black Bull".
Topic 3. - Locatie van de Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) in Saumur (F).
Topic 3. - Het Musée des Blindés in Saumur (F).
Topic 3. - Informatie over het 50th Royal Tank Regiment.
Topic 4. - Locatie van de Tank Cruiser Mark VIII, de Comet Mark I (A34) Kapellen (B).
Topic 4. - Het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).