Humber Mk.I Scout Car.
 
  Type: Scout Car
British Army: Humber Mk.I Scout Car
Export: Yes
Humber Mk.I, Scout Car, Bovington (GB).
  Contents:
 
  1. Algemeen.
    1.1 Verschillende uitvoeringen.
    1.2 Inzet en gebruik bij andere landen.
  2. De Humber Mk.I Scout Car in Bovington.
    2.1 De Guards Armoured Division.
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
    Foto 1. De Humber Mk.I, Scout Car in Bovington (GB).
1. Algemeen:
De Humber Scout Car is afgeleid van de Humber armoured car en is een vierwiel aangedreven scout car welke in gebruik was bij de armoured divisions. Aan het begin van de oorlog was de vraag naar scout cars groot, de Britse infantry divisions waren uitgerust met de standaard scout car van het Britse leger de Dingo. Om aan de vraag te voldoen is in 1941 de Rootes Group begonnen met de productie van de Humber Scout Car, vanaf 1942 is de Humber Scout Car geleverd aan de armoured divisions.
De Humber Scout Car werd door de Britse soldaten als minder betrouwbaar en minder geschikt voor zijn taken aangeduid dan de Dingo Scout Car. Anders dan de Dingo scout car beschikte het over een gesloten stalen dak en was van binnen ruimer. De Humber Scout Car beschikt over twee vaste zitplaatsen en een reserve zitplaats. De bewapening bestaat uit een anti-aircraft machine geweer van het type Bren. Daarnaast was er een radioset No.19 aanwezig. De aantallen bestelde Humbers en het aantal daadwerkelijk geleverde exemplaren is niet geheel duidelijk, mede doordat men tijdens de productie is overgegaan tot het aanbrengen van technische verbeteringen. Dit verbeterde model, de Humber scout car Mk.II wordt vaak verward met de Mk.I als het gaat om de aantallen.
1.1 Verschillende uitvoeringen:
1.2 Inzet en gebruik bij andere landen:
Tijdens de WW II was de Humber Scout Car in gebruik bij armoured divsions van het Britse en Canadese leger, een klein aantal was in gebruik bij het Poolse en Tsjechische leger. Na WW II zijn er meerdere landen geweest die de Humber Scout Car hebben aangeschaft, waaronder België, Denemarken en Nederland.
 
2. De Humber Mk. II Scout Car in Bovington (GB).
Humber Mk.I, Scout Car, Bovington (GB).
Foto 2. De Humber Mk.I, Scout Car in Bovington (GB).
Foto 1 en 2. Deze Humber Mk.I, is te zien in het Tank Museum in Bovington (GB). Het voertuig is uitgerust met extra aangebracht pantser op het dak, de bodem en stoel van de commandant kapitein Gull (Technical Adjutant, 1st Armoured Battalion, Coldstream Guards, Guards Armoured Division). Het voertuig heeft zo'n 18.508 km storingsvrij afgelegd vanaf Arromanche op 4 juli 1944, tot aan Cuxhaven in Duitsland in mei 1945 en is daarna terug gebracht naar Groot-Brittannië. Het voertuig is uitgerust met de leger markings van het 1st Battalion, Coldstream Guards, ingedeeld bij de Guards Armoured Division. De leger tekens (markings) op deze Humber Mk. I in het museum in Bovington.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Jack in the box II, (duiveltje uit een doosje) is de naam gegeven aan het voertuig. Veelal verwijst de eerste letter naar de "troop" A= Head Quarter, B= 1st Troop, C= 2nd Troop etc. J= 9th Troop.
Division sign: Oog (wit) op wapenschild (blauw, rode rand), is het division sign van het Britse "Guards Armoured Division" dat onder de leiding stond van Major General A.H.S. Adair.
Tactical sign: Ruitvorm (geel) TA (wit), geeft de plaats in het regiment aan. De ruitvorm staat voor het HQ Squadron, de kleur geel staat voor het 2nd Regiment, de betekenis van TA is mij onbekend (T=troop of technical....)
Unit Serial & Arms of Service: 52 Vierkant (rood) cijfer 52 (wit). Vierkant (rood) staat voor de Arms of Service, een armoured leger onderdeel en 52 (wit) is het unit serial number, deze kan niet een op een vertaald worden naar een leger eenheid, daarvoor moet je weten tot welke divisie het voertuig behoorde, In dit geval is het wel bekend. 52 is het unit serial number van de 1st Armoured Battalion, Coldstream Guards.
HQ was headquater 5th Armoured Brigade, 51 was het 1st Armoured Battalion, Grenadier Guards, 53 was het 2nd Armoured Battalion, Irish Guards, 54 was het 1st Motor Battalion, Grenadier Guards.
Bridge classification: Cijfer 5 in cirkel (geel), is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van de bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Allied White Star: Ontbreekt: Vijfpuntige ster (wit), formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verfmallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd vaak als richt en mikpunt door Duitse antitankwapens gebruikt.
WD Registration: (Census) F-196345 (wit) is uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. Klein detail, de Britten hadden een F gevolgd door een zescijferig nummer en de Belgen een F gevolgd door een zevencijferig nummer.
 
2.1 De Guards Armoured Division
Het Britse Guards Armoured Division is opgericht op 17 juni 1941 en ontbonden op 12 juni 1945. De Guards Armoured Division stond onderleiding van de divisie commandant, majoor-generaal Sir Allan Adair. In 1944 kende het Britse leger, drie Armoured Divisions, naast de tien Infantry Divisions en de onafhankelijke infantry, artillery en armoured brigades e.d.
Een Armoured Division was opgebouwd uit meerdere infanterie, cavalerie, artillerie en ondersteunende brigades, regiments en battalions. Op 26 juni 1944, twintig dagen na D-Day, is de divisie in Normandië aan land gegaan. Het heeft deelgenomen aan de daarop bekende veldslagen tegen de Duitsers, operatie Goodwood, de Falaise Pocket, de bevrijding van Brussel, Operatie Marget Garden, de slag om de Ardennen en Operation Veritable. Aan het einde van de oorlog bevindt de divisie zich in Noord-Duitsland, nabij Cuxhaven.
Bron: Warwheels.net en eigen onderzoek.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Humber Scout Car -
Item: Specificatie:
Productie: Van eind 1941 tot en met 1945.
Gebouwd door: Rootes Group Ltd.
Aantal geproduceerd: Besteld: Mk.I 1698 exemplaren en Mk.II 2600 exemplaren. Totaal geleverd: 4102 exemplaren.
Gewicht: 3,4 ton
Afmetingen: LxBxH = 3,84 x 1,89 x 2,11
Motor: Zes cilinder benzinemotor, 87 pk
Aandrijving: 4 x 4
Bereik: 320 km
Max. Snelheid: 100 km/u
Bemanning: Drie personen.
Bepantsering: 14 mm maximaal.
Bewapening: .303 Bren machine geweer. ( Remote Controlled )
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Humber Mk.I Scout Car.
Topic 2. - Locatie van de Humber Mk.I Scout Car in Bovington (GB).
Topic 2. - Het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
Topic 2. - Het Britse Guards Armoured Division.