Infantry Tank, Mk II A (A12), de Matilda Mk.II.
 
  Type: Infantry Tank, Mk. II A (A12)
British Army: Matilda Mk.II
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.0 De ontwikkeling.
    1.1 In operationeel gebruik.
  2. Verschillende uitvoeringen.
  3. De Matilda Mk.II in Bovington (GB).
  4. De Matilda Mk.II in Brussel (B).
  5. De Matilda Mk.II in Saumur (F).
  6. Technische Specificaties:
  7. Externe Links.
    Foto 1.  De Matilda Mk.II van het Royal Tank Museum in Brussel.
1. Algemeen:
De Matilda Mk.II, is een infanterie tank die in het begin van WO II, 1940-1941, in Libië bijna niet uit te schakelen was.
Dit kwam voornamelijk door de dikte en sterkte van het pantser, dit was voor die tijd superieur. De tank kreeg daardoor de bijnaam Queen of the Battlefield, mede door de superioriteit van de Matilda ten opzichte van de Italiaanse tanks en anti-tank geschut.
Pas toen de Duitsers hun beruchte anti-airgun, de 88 mm Flak inzette als anti tank kanon was de dominante rol van de Matilda II over. De Britse leger benaming voor de tank is volluit: Tank, Infantry, Mk II, Matilda II (A12).
 
1.0De ontwikkeling.
De Matilda Mk.II, werd al ontworpen, nog voor zijn voorganger de Matilda I in productie was genomen. De besluit daarvoor werd genomen door het Design Department in Woolwich Arsenal. De reden daarvoor was dat er een infanterie tank nodig was, welke bestand was tegen anti-tank granaten. Het aanpassen van de Matilda Mk. I, was geen optie, omdat hierop geen  grotere geschutskoepel hierop geplaatst kon worden. In november 1936 werd er begonnen met het ontwerpen van een opvolger van de Matilda Mk.I. In april 1937 maakte de Vulcan Foundry in Warrington Lancashire, houten prototypes en het duurde nog een jaar voordat er een stalen prototype gereed was. In december 1937 werd er een order voor 65 Matilda Mk.II tanks geplaatst, al kort daarna werden er nog een 100 stuks extra besteld. Tijdens de testperiode werden er nog een aantal verbeteringen aangebracht, oa aan de versnellingsbak en vering. In juni 1938 werden er contracten voor productie geplaatst bij Fowler, Ruston & Hornsby, en weer later bij LMS, Harland & Wolff en North British Locomotive Co. In september 1939, bij uitbreken van WO II waren er slechts twee tanks in dienst genomen.
 
De Matilda II is de eerste Britse tank met een dieselmotor. De massa productie van de tank werd bemoeilijkt door de grote en vorm van de bepantsering. De bepantsering van de tracks bestond uit een stuk en de productie en bevestiging ervan vertraagde de levering.
Daarnaast was er nog een mogelijk toekomstig probleem, er was geen mogelijkheid om een zwaarder kanon te plaatsen omdat de draaikrans van de geschutskoepel te klein was.
 
1.1. In operationeel gebruik:
Op 21 mei 1940, tijdens de slag om Arras, in Frankrijk, vochten het 4th en 7th Royal Tank Regiments, beide onderdeel van het British Expeditionary Force (BEF), tegen de Duitse 7th Panzer Division en SS Totenkopf.

Daarna is de tank in gebruik geweest bij het British Eighth Army tijdens de WW II in de landen rond de Middellandse Zee en Afrika. o.a. in de strijd tegen de Italianen in Sidi Barrani, Tobruk, Bardia, Keren (Eritrea).
De laatste actie was in Afrika was in juli 1942 in Alamein, daarna hebben nog enkele Matilda Mk.II tanks ondersteuning verleend tijdens de tweede slag om Alamein. In de oorlog in de Pacific gebruikten de Australiërs de tank in de strijd tegen de Japanners.
De Matilda II tanks bleven in gebruik tot het einde van de oorlog, hiermee was het de enige Britse tank welke de gehele WO II in actieve dienst is geweest.
 
2. Verschillende uitvoeringen:
De Infantry Tank Mk.II cq de Matilda kent vele varianten:
  Matilda II (Infantry Tank Mk IIA)
  Matilda III (Infantry Tank Mk IIA*)
  Matilda III CS (Close Support)  
  Matilda IV (Infantry Tank Mk IIA**)
  Matilda I (Infantry Tank Mk II)
  Matilda V
  Baron I, II, III, IIIA Matilda chassis (mijnenruimers)
  Matilda Scorpion I / II (mijnenruimer)
  Matilda II CDL / Matilda V CDL (Canal Defence Light).
  Australische varianten:
  Matilda Frog, tank met vlammenwerper.
  Murray and Murray FT , tank met vlammenwerper.
  Matilda Hedgehog, extra bewapening achterop de tank, welke bestond uit een zevenloops mortier.
 
3. De Matilda II van het Tank Museum in Bovington (GB).
Foto x. De Matilda II van het Tank Museum in Bovington (GB).
Foto x. en x. Op deze foto's is een Infantry Tank Mk. II te zien van het Tank Museum in Bovington. Deze tank is de enige operationele Matilda I in de wereld. Deze tank is geborgen van de Otterburn oefen terrein en gerestaureerd door Bob Grundy, een lid van The Friends of The Tank Museum, in opdracht van het Tank Museum.
--- UNDER CONSTRUCTION ---
4. De Matilda II van het Royal Tank Museum Brussel.
Foto 2. De Matilda II van het Royal Tank Museum Brussel.
Foto 1. en 2. Op deze foto's is een Infantry Tank Mk. II te zien van het Royal Tank Museum in Brussel. De tank is voorzien van de camouflage en markings van de British Expeditionary Force. De BEF beschikte over 23 stuks Matilda II infanterie tanks en deze waren alleen in gebruik bij het 7th Royal Tank Regiment.
De meest bekende actie van de het 7th Royal Tank Regiment was op 21 mei 1940 nabij de Noord Franse plaats Arras, waar zijn deelname aan de gevechten tegen Gen. Erwin Rommel met zijn 7. Panzer Division. Ondanks dat zijn bepantsering bescherming bood tegen alle Duitse granaten van die tijd, was het geringe aantal tanks niet bestand tegen de grote Duitse overmacht.
De camouflage in twee kleurvarianten groen, was gebruikelijke voor de tanks van de British Expeditionary Force zoals die in mei 1940 in Noord Frankrijk in gebruik waren.
Helaas is exacte herkomst en historie van deze tank voor mij onbekend. Iets over de leger tekens (markings) op deze tank in Brussel:
  Nickname: Grimsby, voertuigen kregen vaak een bijnaam, verwijst naar "G" squadron of troop. Andere bekende "nicknames" van Matilda II bij het 7th RTR, waren:
Galahad (T6733); Gamecock (T6736); Gorgonzola (T6748); Good Luck (T6751); Grasshopper (T6754); Gloucester (T6757); Goat, Glenlivet en Glanton.
  WD Registration:

T5734, ook wel Census number genoemd. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (T = categorie tank)

  Nationality Marker: Het witte vierkant is een 'nationality marker' welke in de jaren 1939-1940 is aangebracht op alle voertuigen van het British Expeditionary Force (BEF).
  Anti-gas detectie: De gele en groene cirkels zijn geen divisie of regiments markings! Het is anti-gas detectie verf, toen werd verondersteld dat de kleur zou wijzigen indien deze in aanraking zou komen met mosterd gas.
 
Foto 3. De Matilda II van het Royal Tank Museum Brussel.
 
5. De Matilda II in Saumur.
Foto 4. De Matilda Mk.II tank in Saumur (F).
Foto 3. De Matilda II, infanterie tank op deze foto staat in het Musée des Blindés in Saumur. De tank behoorde toe aan het British Eighth Army en heeft de Britse woestijn camouflage, zoals dat in Afrika o.a. door het 4th en het 7th Royal Tank Regiment werd gebruikt tijdens operation Crusader. De oorspronkelijke woestijn camouflage was kaki kleurig, gedurende de woestijnoorlog is deze steeds weer gewijzigd, de kaki-licht blauw-donker groen camouflage is wel de meest gebruikte camouflage.
Nadere informatie over de herkomst en historie van de tank ontbreken. Markings: De herkenbare wit-rood-wit strepen is typerend voor de Britse voertuigen tijdens Opertion Crusader in Afrika. Voor zover bij mij bekend is, staat er een identieke Matilda II in het Imperial War Museum in Londen en nog een ander in Bovington tank museum, Dorset.
  Nickname: Definace, voertuigen kregen vaak een bijnaam, waarbij de eerste letter verwijst naar "D" squadron of troop.
  Recognition Sign: Rechthoek (wit, rood, wit), Is om pantservoertuigen die nauw samenwerken met de infanterie, herkenbaar te maken. Zo kon men de eigen pantsers en die van de vijand gemakkelijk onderscheiden. Dit was formeel in gebruik bij het Britse leger in Noord Afrika tot aan de overgave van het Duitse Afrika Korps in 1943.
  WD Registration: T7418, ook wel Census number genoemd. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (T = categorie tank)
 
6. Technische Specificaties:

 

Geproduceerd door: Fowler, Harland & Wolff, MSRC, NBLC, Ruston & Hornsby en Vulcan.
  Aantal geproduceerd: 2987 Exemplaren
  Geproduceerd: van december 1937 tot augustus 1943.
  Motor: 2 dieselmotoren, AEC of Leyland 6 cilinder, 180 pk.
  Gewicht: 27 ton
  Afmetingen: lxbxh = 6,0 x 2,6 x 3.5m
  Bemanning: 4 Personen.
  Bepantsering: 78 mm maximaal
  Bewapening: QF 2 pdr (40 mm) kanon
  Overige bewapening: 7.92 mm BESA machine gun
  Bereik: 80 km maximaal
  Snelheid: 24 km/u maximaal
 
7. Externe Links:
Topic 1. Informatie over de Britse Infantry Tank, Mk II, Matilda II (A12).
Topic 4. Locatie van de Infantry Tank, Mk II A, de Matilda Mk.II (A12). in Brussel (B).
Het Britse 4th en 7th Royal Tank Regiment.
Het Royal Tank Museum in Brussel (B).
Topic 5. Locatie van de Infantry Tank, Mk II A, de Matilda Mk.II (A12). in Saumur (F).
Het Musée des Blindés in Saumur (F).