Medium Tank M4A3 E2, 'Jumbo'
 
  Type: Medium tank
Lend Lease Program: No
US Army: M4A3 E2
M4A3 E2, 'Jumbo' in Brussel.
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Land Lease Program.
  2. Aanpassingen
  3. De M4A3-E2 in Brussel
    3.1 Cobra King
  4. Technische Specificaties van de M4A3-E2
  5. Externe Links
    Foto 1.  De M4A3 E2 ( Jumbo ), met een 75mm kanon in Brussel.
1. Algemeen:
Deze zwaar bepantserde Amerikaanse Medium Tank, met de bijnaam Jumbo is gebaseerd op een bestaande medium tank van het type M4A3. De bijnaam Jumbo is een naoorlogse benaming, deze aangepaste versie heet eigenlijk M4A3-E2.
Standaard bewapend met een 75mm kanon, slechts enkele na aflevering door de fabriek, door de Armored Divisions uitgerust een 76mm kanon.
Deze aanvalstank werd speciaal ontwikkeld om door de vijandelijke linie heen te breken op die plaatsen waar grote kans was op een confrontatie met vijandelijke pantservoertuigen en tanks. Op deze wijze was er minder risico's op verliezen van de reguliere medium tanks welke met een lichter bepantsering zijn uitgerust. Hiermee gingen de Jumbo's vooraf in een zogenaamde 'Spearhead' aanval, gevolgd door medium tanks en daarachter de infanterie.
Dit was met name aan de orde in Normandië om een doorbraak te kunnen forceren in het te veroveren gebied achter de stranden. De Jumbo tank is dus pas in Europa actief geweest in de periode na D-Day juni 1944.

De Jumbo was geen partij voor de latere zwaar bepantserde en zwaar bewapende moderne Duitse tanks zoals de Panther en de Tiger tank. Een groot gevaar voor de Jumbo waren ook de nieuwe, snelle en zwaar bewapende Duitse tankjagers, zoals de Hetzer, Jagdpanzer en de Jagdpanther.
Deze Duitse tankjagers waren een ware nacht merrie voor alle Jumbo tanks. Waarom?
Ondanks zijn zware bepantsering was deze toch te licht voor de echte zware Duitse tanks en anti-tank geschut. Daarnaast mist de Jumbo door zijn (te) zware gewicht de snelheid en wendbaarheid van de 'gewone' medium tanks M4 en het 75mm kanon was met zijn AP munitie geen serieuze bedreiging voor Duitse tanks met een dik pantser. Dit zijn toch essentiële zaken in die je nodig hebt in een rechtstreeks tank duel. Dit is vermoedelijk ook de reden waarom de productie snel is gestopt na 254 stuks.
Need to know, de aangepaste Jumbo met een 76mm ipv een 75mm kon wel een rechtstreeks duel aan met de Duitse tanks type panzer II en IV. Maar moest buiten het bereik van het kanon van de Panzer IV blijven, iets te veel vuurkracht voor de Jumbo. In een enkel geval kon dit wel, door bijvoorbeeld een gezamenlijke aanval met meerdere Sherman tanks.
 
1.1 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal. De medium tanks van het type M4A3 zijn in principe niet geleverd aan de Geallieerde landen, wel geleverd post war WW II. Zover bekend is de M4A3 E2 alleen geleverd aan de US Army, slechts een exemplaar is geleverd aan het Franse leger. Heden ten dage zijn er nog vier M4A3 E2 tanks te bewonderen:
- Koninklijke Leger en Tank museum in Brussel. ( Is gerestaureerd en onbekend of deze in running state verkeerd )
- Vilseck, Duitsland. ( Cobra King, monument. Word momenteel gerestaureerd in het Patton Museum in Amerika )
- Military Vehicle Technology Foundation in Portola Valley, California. ( Is gerestaureerd en in running state )
- Carbon Hill, Alabama. ( Is niet compleet cq orgineel )
 
2. Aanpassingen:
M4A3 E2, 'Jumbo' in Brussel.
Foto 2. De M4A3 E2 ( Jumbo ), met een 75mm kanon in Brussel.
  1. extra bepantsering aangebracht aan de voorzijde waardoor de dikte 10 cm werd (4 inches).
  2. een nieuwe koepel (toren).
  3. een aangepaste extra verstevigde gunmount van 15 cm dik staal (6 inches).
  4. extra pantser op andere plaatsen.
  5. aangepaste tracks (rupswielen) ivm het zware gewicht van de Jumbo tank.
  6. enkele van de M4A3-E2’s kregen in het veld het betere 76mm kanon geplaatst.
3. De M4A3-E2, Jumbo in Brussel.
M4A3 E2, 'Jumbo' in Brussel.
Foto 3. De M4A3 E2 ( Jumbo ), met een 75mm kanon in Brussel.
Foto 1. en 3. Op deze foto's staat een complete M4A3 E2 van het Koninklijke Leger en Tank museum te Brussel.
Wat is er nu zo bijzonder aan deze tank? Ten eerste het is een van de weinig overgebleven exemplaren van de assault tank M4A3 E2, bovendien verkeerd de Jumbo in zeer goede conditie. De tank draagt de naam Cobra King! Voor de duidelijkheid, dit is niet de originele "Cobra King", maar een andere tank van het type M4A3 E2, vermoedelijk door de Amerikanen geschonken. De echte herkomst en historie van deze tank zijn bij mij niet bekend. Toch nog even een kleine opmerking over deze tank in Brussel. Wat ontbreekt zijn de track verbreders, duck-bills genaamd. Deze werden standaard op deze zware Jumbo tanks gemonteerd om de druk op de ondergrond te verlichten. De leger tekens (markings) op deze Jumbo tank in Brussel:
  Vehicle name: Cobra King = door de tankbemanning gegeven bijnaam van de tank of in sommige gevallen hadden alle tanks in een company een benaming die begint met de letter van de company.
De C van Cobra King komt over een met 'C' company en de nickname is dan een radio call sign.
  Unit marking (1st+2de): 4▲-37▲ = 4nd Armored Division, 37th Tank Batallion.
  Unit marking (3de): C-6 = 'C' company, 6th vehicle.
  Land marker: Ontbreekt, de witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943. Deze white start staat bij de Jumbo tanks gewoonlijk op de koepel en soms voorop.
  Army registration number: USA 3083084, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
 
3.1 Cobra King:
Dit was de eerste Amerikaanse tank die tijdens het Ardennen offensief, door het Duitse cordon cq front dat rondom Bastogne heen lag wist door te breken en zo het centrum van Bastogne wist te bereiken om ondersteuning te verlenen aan de ingesloten Amerikaanse troepen en burgers. Dit gebeurde op 26 december 1944, met de volgende tank bemanning: tankcommandant Harold Hefferman, Hubert Smith, Milton Dickerman, Charles P. Bogges en James Murphy.
( Company C, 37th Tank Battalion, ingedeeld bij het 166th Sig Co / U.S. Signal Corps, als onderdeel van het Amerikaanse 4th Armored Division, 'Name Enough' )
Wat er na WW II met deze tank is gebeurd, was lange tijd onduidelijk. Het goede nieuws is dat deze tank is terug gevonden in Vilseck, in zuidoost Duitsland. Meer informatie over de M4A3 E2 "Cobra King" kijk op:
- www.stripes.com.
- www.youtube.com/watch?v=wbn_cffqfoY
- www.youtube.com/watch?v=3JfNKHdApmU
- www.youtube.com/watch?v=Pf7rAeIJMiE
( Bron: Bastogne Historical Center )
 
4. Technische Specificaties:
5. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de diverse aangepaste varianten van de Medium Tank M4, de Sherman tank.
  Topic 3. Locatie van de Medium Tank M4A3-E2 in Brussel.
Het Koninklijk Leger en Tank museum in Brussel.
Informatie over de Amerikaanse Medium Tank, M4A3-E2 'Cobra King' tank in Bastogne.
Informatie over het 4th Armored Division 'Name Enough' (United States).