Panzerkampfwagen IV, Ausf. B.
 
  Type: Medium Tank
Sd.Kfz. 161
Panzerkampfwagen IV, Panzer IV
Panzerkampfwagen IV, Ausf. B in Duxford
  Contents:
  1. Algemeen: De Panzer IV, Ausf.B
  2. De verschillende uitvoeringen van Ausf.B
  3. De Panzer IV, Ausf.B in Duxford (GB).
    3.1 Het Duitse 3de Panzer Division.
  4. Technische gegevens Panzer IV, Ausf.B
  5. Externe Links.
  6. Filmpje.
    Foto 1. Panzerkampfwagen IV, Ausf. B in Duxford (GB).
1. De Panzerkampfwagen IV, Ausf.B
De Panzerkampfwagen IV Ausf. B, of kortweg Panzer IV Ausf. B, is een van de circa zestien uitvoeringen die er gemaakt zijn van de Panzer IV. De reden dat er circa 16 uitvoeringen van de Panzer IV zijn heeft  te maken met verbeteringen en andere wijzigingen ten aanzien van de dikte van het pantser, de hoofd bewapening, het kanon en mechanische verbeteringen mbt de geschutskoepel en aandrijving van de tank. Van Ausf.B van de Panzer IV tank zijn er van april 1938, tot september 1938, slechts 42 exemplaren geproduceerd. In oktober 1938 begon de productie van de opvolger, de Panzer IV Ausf.C
Vanuit een wapentechnisch oogpunt, hadden de Duitsers al aan het begin van de oorlog met deze Panzer IV Ausf.B, een voorsprong op de Geallieerden, die veelal alleen beschikten over verouderde "light tanks". Een opvallend detail is dat de tank beschikt over een recht en verticale voorzijde, deze is bij Ausf,B verbeterd ten opzichte van Ausf.A. Doordat de anti-tank granaten krachtiger werden, is dit bij de latere uitvoeringen van de Panzer IV, steeds weer verbeterd. Ook is de toren aangepakt en verbeterd en beschikte over een voor toen nog krachtige 75mm kanon, welke tot in begin 1942 is gemonteerd in de Panzer IV tanks. De Panzer IV Ausf B. is van 1938 tot en met eind 1943 door de Duitsers ingezet aan alle fronten en was een qua mechaniek een betrouwbare tank.
Tijdens de woestijn oorlog in Noord Afrika, in de zomer van 1942, hadden de Britse troepen het onaangename genoegen om als eerste kennis te maken met de verbeterde uitvoering van de Panzer IV tank, de Ausf.D. Ten slotte, in mei 1940 beschikte de Panzer Divisies van de Duitse Wehrmacht al over 240 exemplaren van de voor zijn tijd sterke Panzerkampfwagen IV, in de uitvoeringen Ausf.B, C en D.
 
2. De verschillende uitvoeringen van Panzerkampfwagen IV Ausf.B
Er is slecht een uitvoering van de Panzer IV Ausf. B, te weten:
Ausf. Bouwjaar: Kenmerken en opmerkingen: Aantal gemaakt
B 04/1938 - 09/1938 Benaming: Sd.Kfz. 161, Ausf.B
Bewapening: 75 mm KwK 37 L/24
42 exemplaren
 
3. Panzerkampfwagen IV Ausf.B in Duxford (GB).
Foto 2. Panzerkampfwagen IV, Ausf.B in Duxford (GB).
Deze Duitse Panzerkampfwagen IV Ausf. B, staat in het Imperial War Museum in Duxford (GB). Deze tank is te samen met andere voertuigen aangetroffen door het Britse leger in de legerbarakken van de Wehrmacht Heer in Vilseck, gelegen in Zuid Duitsland, nabij de grens met Tsjechië. Speculatief en toch aannemelijk is het mogelijk bij de terugtocht uit Hongarije achter gelaten in de kazerne Vilseck. Opmerkelijk info over de Wehrmacht kazerne in Vilseck is dat er nu een armoured division van het Amerikaanse leger er is ge huisvest en dat de befaamde Amerikaanse tank, de M4 Jumbo, die als eerste na de doorbraak in Bastogne arriveerde, er nu staat. Dit even terzijde, enig informatie over de operationele geschiedenis van deze Panzer IV tank bij het 3. Panzer Division ontbreekt.
De Duitse legertekens (markings) op deze Panzer IV Ausf.B in Duxford:
Bron: Imperial War Museum Duxford (GB).
  Nickname 'Pipa' (geel) bijnaam gegeven aan het voertuig, onbekend waar deze naam naar toe verwijst.
  Unit marking: 412: Aan beide zijden op de toren staat in staat het no. 412, in wit. Het nummer 412 staat dan voor: 4de Kompanie (compagnie) , 1ste Zug (peloton), 2de voertuig in het peloton.
  Division marking: Het geel gekeurde symbool, bestaand uit een omgedraaide Y met twee verticale strepen er naast. Dit is het het symbool van het Duitse 3de Panzer Division, dit is opgebouwd uit meerdere leger onderdelen. De tanks in deze divisie waren ondergebracht in het Panzer-Regiment 8. Het symbool is in gebruik vanaf de zomer van 1943.
  Tactical marking: Ontbreekt, (Taktische Zeichen) schuine rechthoek: Op de voorzijde van de tank, een geel gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
  National Insignia: Een kruis (wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
Foto 3. De voorzijde met daarop duidelijk zichtbaar de 'extra' front bepantsering.
 
3.1 Het Duitse 3. Panzer Division.
De 3.Panzer-Division is op 15 oktober 1935 opgericht in Berlijn en stond toen onderleiding van Generalleutnant Ernst Fe�mann. Het deed in 1939 mee aan de Blitzkrieg in Polen en in 1940 aan de Blitzkrieg in Frankrijk. Van juli 1940 tot juni 1941, werd de 3.Panzer-Division gestationeerd in Duitsland. In 1942 heeft het 3. Panzer Division deelgenomen aan de opmars tegen de Russen in richting van het Kaukasus gebergte. Als een legeronderdeel van het Duitse 2. Armee ( 48. Panzer Korps ) heeft het te samen met vele andere legeronderdelen deelgenomen aan de roemruchte Slag om Kursk. Tijdens deze Slag om Kursk is het 3. Panzer Division gebruikt om de eerste doorbraak te forceren en heeft daarbij zware schade aan de Sovjet troepen toegebracht. Het is vervolgens gebruikt om de flanken van het front te beschermen, welke werd gevormd door onderdelen van het 48. Panzer Korps.
Na de tegenaanval door de Russen op Kursk, probeerde het 3. Panzer Division tevergeefs Kharkov te verdedigen en het heeft zich  daarbij terug moeten trekken richting het westen.
In de periode van de zomer 1942 tot en met eind 1944 is het continue aan het Oostfront actief tegen de Russen, o.a in Oekraïne en langs de Dnjeper rivier nabij Kiev. In 1945 worden ze door de Russen snel terug gedreven, via Polen en Hongarije, kiezen ze ervoor om op 8 mei 1945 zich aan het Amerikaanse leger over te geven in Oostenrijk.
Foto 4. De achterzijde van de Panzer IV, Ausf.B ziet er enigszins kwetsbaar uit.
 
4. Technische Specificaties van de Pz.Kpfw. IV, Ausf . G (Sd.Kfz. 161/1 en 161/2):
  Ontwerp: Opdracht voor het eerste ontwerp is gegeven in 1934.
  Fabrikant: Krupp-Grusonwerk AG
Vomag (Vogtlandische Maschinenfabrik AG)
Nibelungenwerk GmbH, Sankt Valentin, Oostenrijk.
  Productie: Van april 1938 tot september 1938.
  Gemaakt in: Duitsland.
  Aantal geproduceerd: 42 exemplaren.
  Bemanning: Vijf personen.
  Gewicht: 23.500 kg.
  Afmetingen: LxBxH = 5.92 x 3.33 m x 2.68 m (Incl. Schürzen).
  Dikte bepantsering: 20-80 mm.
  Motor: Benzine motor, Maybach HL 120 TRM, V12, 11,9 ltr en 265 Pk.
  Maximale snelheid: 40 km/u.
  Maximaal Bereik: 210 km.
  Bewapening: 75 mm KwK 37 L/24
  Overige bewapening: Twee machine geweren type MG34, kaliber 7,92 mm.
 
5. Externe Links:
  Topic 1. Informatie op deze website over de Panzer Schürzen op de Duitse tanks.
Informatie over de Panzer IV in het algemeen.
  Topic 3. Locatie van de Panzer IV Ausf.B in Duxford (GB).
Informatie over het Imperial War Museum in Duxford (GB).
Het Duitse 3de Panzer Division.
 
6. Filmpje:
  Panzer IV van Munster op Youtube.com , klik hier.