Panzerkampfwagen IV, Ausf. D.
 
  Type: Medium Tank
Sd.Kfz. 161
Panzerkampfwagen IV, Panzer IV
  Contents:
  1. Algemeen: De Panzer IV, Ausf.D
  2. De verschillende uitvoeringen van Ausf.D
  3. De Panzer IV, Ausf.D / H in Bovington (GB).
    3.1 Deutsches Afrika Korps.
  4. Technische gegevens Panzer IV, Ausf.D
  5. Externe Links.
  6. Filmpje.
    Foto 1. Panzerkampfwagen IV, Ausf.D in Bovington (GB).
1. De Panzerkampfwagen IV, Ausf.D.
De Panzerkampfwagen IV Ausf.D, of kortweg Panzer IV Ausf.D, is een van de circa zestien uitvoeringen die er gemaakt zijn van de Panzer IV. Van deze medium tank zijn er van oktober 1939 tot mei 1941, 229 exemplaren geproduceerd. De reden dat er circa 16 uitvoeringen van de Panzer IV zijn heeft  te maken met verbeteringen en andere wijzigingen ten aanzien van de dikte van het pantser, de hoofd bewapening, het kanon en mechanische verbeteringen mbt de geschutskoepel en aandrijving van de tank.
Ausf.D is de verbeterde opvolger van Ausf.C, diverse Panzer IV Ausf.D zijn tijdens de oorlog aangepast met verbeteringen die ook op de opvolgers van Ausf.D waren aangebracht. Dat geldt zowel voor het geschut als voor de tracks.
Zo beschikt Ausf.D over een dikker pantser dan zijn voorganger Ausf.C. Aan de voorzijde is bij het machine geweer een extra dikke pantserplaat aangebracht. Deze extra bepantsering is op enige afstand geplaatst, ivm montage beperkingen. De pantserplaten waaruit de romp is opgebouwd zijn door middel van lasverbindingen met elkaar verbonden. Het geheel word aangedreven door een krachtige Maybach motor welke beschikt over zes gesynchroniseerde versnellingen. Het sturen gebeurde door middel van een schakel en rem systeem, ontwikkeld door Krupp-Wilson.
Iedere track heeft vooraan een aandrijf tandwiel en achteraan een terugloopwiel zitten, Daar tussen zitten acht kleine loopwielen, deze zijn afzonderlijk verend en per twee bevestigd aan een geveerde wielophanging, de bogie genaamd. Wat een Panzer IV Ausf.D herkenbaar maakt is ten eerste de achterzijde van de toren cq koepel. Hier is de ronde contour van het luik boven op de toren, die ook zichtbaar is aan de achterzijde van de toren.
Dit geldt voor Ausf.A t/m D. Daarbij onderscheid Ausf.D zich doordat er aan de voorzijde en op de toren een MG34 is geplaatst.
Tanks van het type Panzer IV Ausf.D hebben tot halverwege 1944 dienst gedaan bij de Panzer eenheden van het Duitse leger. De Panzer IV Ausf B. is door de Duitsers ingezet bij o.a. de Blitzkrieg in Polen en Frankrijk en heeft dus aan alle fronten dienst gedaan. Het was een qua mechaniek een betrouwbare tank. Ten slotte, in mei 1940 beschikte de Panzer Divisies van de Duitse Wehrmacht al over 240 exemplaren van de voor zijn tijd sterke Panzerkampfwagen IV , in de uitvoeringen Ausf.B, C en D.
 
2. De verschillende uitvoeringen van Panzerkampfwagen IV Ausf.D.
Er is een originele uitvoeringen van de Panzer IV Ausf.D, Daarnaast zijn er talloze aaangepast cq ge-upgrade uitvoeringen van Ausf.D.
De originele uitvoering van de Panzer IV, Ausf.D:
Ausf. Bouwjaar: Kenmerken en opmerkingen: Aantal gemaakt
D 10/1939 - 05/1941 Benaming: Sd. Kfz. 161, Ausf.D
Hoofd bewapening: 75 mm KwK 37 L/24
229 exemplaren.
 
3. Panzerkampfwagen IV Ausf.D / H in Bovington (GB).
Foto 2. De ge-upgrade Panzerkampfwagen IV, Ausf.D in Bovington (GB).
Deze Duitse Panzerkampfwagen IV Ausf.D, staat in het Tank Museum in Bovington (GB). Deze tank is gebouwd in 1940 als een Ausf.D en is in 1943 door aanpassingen ge-upgraded tot een Panzer IV Ausf.H. Deze tank heeft dienst gedaan als opleidingsvoertuig voor tankbemanning bij het Nationalsozialistisches Kraftfahrerkorps (N.S.K.K.), er is niets bekend over de inzet en gebruik in het Duitse leger. Kenmerken van de upgrade op de toren cq koepel zijn de solide platen die voor de kijkgaten op de toren zijn aangebracht. Daarnaast is er extra bepantsering aangebracht, deze stalenplaten zitten op enige afstand van de tank en zijn ook bekend als de "Panzer Schürzen". Deze Schürzen moesten de tank beschermen tegen bazooka's en anti-tank granaten. Ook is de gereedschapkist van achterop de tank verplaatst naar de achterzijde van de toren. Het opvallende is het kanon, deze is gewijzigd van het korte kanon 75 mm KwK 37 L/24 ( Ausf.D ) naar het lange kanon 75 mm KwK 40 L/48 ( Ausf.G en H ). Al met al lijkt de tank nu meer op een Ausf.G of Ausf.H, in plaats van wat het eigenlijk is, een Ausf.D. Deze ge-upgrade Panzer IV Ausf.D was destijds geen zeldzame verschijning, de Duitsers hebben tijdens de oorlog veel Panzer IV tanks van de eerste uitvoeringen ge-upgrade.
De Duitse leger tekens (markings) op deze Panzer IV Ausf.D in het Tank Museum in Bovington:
Bron: Tank Museum Bovington (GB).
  Unit marking: 419: Aan beide zijden op de toren staat in staat het no. 419, in rood met een witte omlijning cq witte randen. Het nummer 419 staat dan voor: 4de Kompanie (compagnie) , 1ste Zug (peloton), 9de voertuig in het peloton.
  Tactical marking: (Taktische Zeichen) schuine rechthoek: Op de voor- en achterzijde van de tank, een wit gekleurde schuine rechthoek. Dit is een transportsymbool voor het type voertuig, in dit geval een tank. Te samen met de letters OL en 35/III is het een tactical marking. De betekenis van OL is mij onbekend, 35/III geeft de voertuig positie aan binnen de companie. ( 35ste voertuig in de 3de companie )
  National Insignia: Een kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
Foto 3. De ge-upgrade Panzerkampfwagen IV, Ausf.D in Bovington (GB).
 
3.1 Het Duitse Nationalsozialistisches Kraftfahrerkorps (N.S.K.K.) .
Het Nationalsozialistische Kraftfahrkorps (N.S.K.K.) was een onderdeel van de Duitse SA en was een politieke organisatie die zich richtte op Arische mannen die interesse hadden in auto's en motoren en voertuigtechniek in het algemeen. Achterliggende doel was het verwerven en opleiden van deze doelgroep als potentiële kandidaten voor transport en monteurs voor het Duitse leger.
Naast het geven van opleidingen en instructies voor voertuigtechniek werd er ook rijvaardigheid instructies gegeven. Het ging daarbij niet alleen over instructies voor motoren en auto's, er waren ook opleidingen voor vrachtauto's en tanks. De leden van de N.S.K.K. ontkwamen niet aan hun dienstplicht bij alle onderdelen van de Wehrmacht, maar ook bij de SS deden zij dienst. Veelal als bestuurder van een voertuig of als onderhoudsmonteur, maar ook als verkeersregelaar. De N.S.K.K. beschikte naast de Duitse ADAC (ANWB) ook over een hulpdienst voor auto's met pech.
Doordat de N.S.K.K. als politieke organisatie de NAZI ideologie aanhing en actief uitdroeg en aan promotie daarvoor deed is het bij de processen in Neurenberg verboden en vervolgens opgeheven. Als het gaat om oorlogsmisdaden is de N.S.K.K. vrijgesproken tijdens de Neurenberg processen. De N.S.K.K. Wehrmacht Einheiten hebben daarin tegen wel de mensen geleverd die als chauffeurs van voertuigen hebben gefunctioneerd bij de deportatie van Joden aan het oost front en de daar bezette gebieden. De N.S.K.K. was ook in bezet Nederland actief en verwierf hier ook leden. Na de oorlog is openbaar bekend geworden dat een prominente Duitse Nederlander voor het uitbreken van de oorlog ook lid was van de N.S.K.K.
 
4. Technische Specificaties van de Pz.Kpfw. IV, Ausf.D:
  Ontwerp: Opdracht voor het eerste ontwerp is gegeven in 1934.
  Fabrikant: Krupp-Grusonwerk AG
Vomag (Vogtlandische Maschinenfabrik AG)
Nibelungenwerk GmbH, Sankt Valentin, Oostenrijk.
  Productie: Van oktober 1939 tot mei 1941.
  Gemaakt in: Duitsland.
  Aantal geproduceerd: 229 exemplaren.
  Bemanning: Vijf personen.
  Gewicht: 20.000 kg.
  Afmetingen: LxBxH = 5.91 x 2.86 m x 2.68 m (Incl. Schürzen).
  Dikte bepantsering: 20-80 mm.
  Motor: Benzine motor, Maybach HL 120 TRM, V12, 11,9 ltr en 265 Pk.
  Maximale snelheid: 40 km/u.
  Maximaal Bereik: 200 km.
  Bewapening: 75 mm KwK 37 L/24.
  Overige bewapening: Twee machine geweren type MG34, kaliber 7,92 mm.
 
5. Externe Links:
  Topic 1. Informatie op deze website over de Panzer Schürzen op de Duitse tanks.
Informatie over de Panzer IV in het algemeen.
  Topic 3. Locatie van de Panzer IV Ausf.B in Bovington (GB).
Het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
Het Duitse Nationalsozialistisches Kraftfahrerkorps (NSKK).
 
6. Filmpje:
  Panzer IV van Munster op Youtube.com , klik hier.