Panzerkampfwagen IV, Ausf. G.
 
Type: Medium Tank
Sd.Kfz. 161/1 en Sd.Kfz. 161/2
Panzerkampfwagen IV, Panzer IV.
Panzerkampfwagen IV, Ausf. G, Munster (D).

Contents:
  1. Algemeen
  2. De verschillende uitvoeringen van Ausf. G
  3. De Panzer IV, Ausf. G in Munster (D)
    3.1 Deutsches Afrika Korps
  4. Technische gegevens
  5. Externe Links
  6. Filmpje
  Foto 1. Panzerkampfwagen IV, Ausf. G in Munster (D).
1. Algemeen:
De Panzerkampfwagen IV Ausf. G, of kortweg Panzer IV Ausf. G, is een van de circa zestien uitvoeringen die er gemaakt zijn van de Panzer IV. Van deze medium tank zijn er van maart 1942, tot juni 1943, 1735 stuks geproduceerd. De reden dat er circa 16 uitvoeringen van de Panzer IV zijn, heeft te maken met verbeteringen en andere wijzigingen ten aanzien van de dikte van het pantser, de hoofdbewapening, het kanon en mechanische verbeteringen m.b.t. de geschutskoepel en aandrijving van de tank.
De Panzer IV Ausf G. is door de Duitsers ingezet aan alle fronten en was een qua mechaniek een betrouwbare tank. Het is de eerste uitvoering van de Panzer IV tank, die vanaf de fabriek al werd uitgerust met Panzer Schürzen. Een andere opvallende verbetering is toegepast bij de laatste serie gebouwde Ausf. G tanks, is het nog krachtigere "high velocity" 75 mm, kaliber 48 kanon.
Het eerder bij de Ausf. F en G. toegepaste "high velocity" 75 mm, kaliber 43 kanon was voor zijn tijd al superieur t.o.v. de Geallieerde tanks, het krachtigere "high velocity" 75 mm, kaliber 48 kanon deed daar nog een schepje boven op.
 
2. De verschillende uitvoeringen:
Er bestaan 2 uitvoeringen van de Panzer IV Ausf. G, te weten:
 
- Varianten -
Ausf. Bouwjaar: Kenmerken en opmerkingen: Aantal gemaakt
G 03/1942 - 06/1943 Benaming: Sd. Kfz. 161/1, Ausf G
Bewapening: 75 mm KwK 40 L/43
1735 exemplaren.
G - Benaming: Sd. Kfz. 161/2, Ausf G
Bewapening: 75 mm KwK 40 L/48
-
 
3. Panzerkampfwagen IV, in Munster (D).
Panzerkampfwagen IV, Ausf. G, Munster (D).
Foto 2. Panzerkampfwagen IV, Ausf. G (Sd.Kfz. 161/2) in Munster (D).
Deze Panzerkampfwagen IV Ausf. G (Sd.Kfz. 161/2), staat in het Panzermuseum in het Duitse Munster. Deze tank is in september 1942 bij Vomag geproduceerd, vervolgens via Toranto naar Torbruk verscheept. Op 19 oktober 1942 in Torbruk aangekomen. Van 21 oktober tot 2 november 1942 staat de tank nog in Torbruk. Vervolgens is de tank ingedeeld bij Panzer Regiment 8. In november 1942 veroverden de Britten de tank en hebben deze verscheept naar Engeland.
Het Tank Museum in Bovington heeft op 24 november 1960 de tank overgedragen aan de Duitse ambassadeur in Engeland, mr. Hans von Herward. Bij de feestelijke overdracht was ook aanwezig de Britse Lieutenant-General Sir Richard McCreery van het Britse 8th Leger. De tank heeft zo'n 480 draaiuren op de teller en is nu te zien in het Tank Museum in Munster (D). >De leger tekens (markings) op deze Panzer IV Ausf. G in het Duitse Panzermuseum in Munster.
Bron: Panzer IV Universe by Will Phelps.
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Unit marking: Ontbreekt, bijvoorbeeld: 413: Aan beide zijden op de toren staat in staat het no. 413, in zwart met een witte omlijning c.q. witte randen. Het nummer 413 staat dan voor: 4de Kompanie (compagnie) , 1ste Zug (peloton), 3de voertuig in het peloton.
Battalion marking: Het rood gekeurde symbool, bestaand uit een driehoek met een verticale streep er doorheen. Dit is het het symbool van het Duitse 5de Panzer Division, dit is opgebouwd uit meerdere leger onderdelen. De tanks in deze divisie waren ondergebracht in het Panzer-Regiment 8.
Amry marking: Het wit gekleurde symbool bestaande uit een palmboom met een hakenkruis, is het symbool van het Duitse Afrika Korps. Afgekort: DAK.
Tactical marking: Ontbreekt, (Taktische Zeichen) schuine rechthoek: Op de voorzijde van de tank, een geel gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
National Insignia: Een kruis (zwart-op-wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
3.1 Deutsches Afrika Korps.
Het Deutsches Afrika Korps is een Duits expeditie leger, dat onder leiding stond van luitenant-generaal Erwin Rommel. Het vertrok op 12 februari 1941 naar Noord-Afrika en verbleef daar tot de capitulatie op 13 mei 1943. Duitsland wilde de gehele Middellandse Zee onder controle hebben om zo een vrij transport van o.a. olie uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika te waarborgen.
De Italianen waren als bondgenoot van Duitsland als bezettingsmacht in Noord-Afrika, maar hun strijd tegen het Britse leger verliep niet succesvol. Het slecht moraal c.q. motivatie speelden de Italianen parten, Erwin Rommel is er met het DAK heen gegaan om de Britten, zonder de steun van de Italianen te verslaan. Aanvankelijk boekte Rommel de nodige successen, maar na herstel van het Amerikaanse leger na een eerste confrontatie met het DAK, keerden de kansen van Rommel. Ondanks het feit dat eind 1942 het 10. Panzer Division met onder andere Panzer III en Tiger I tanks, ter versterking van het DAK werden gestuurd naar Afrika. Het 10. Panzer Division heeft dus slechts zes maanden in Noord-Afrika meegevochten! Op 6 maart 1943 arriveerde het schwere. Panzer-Abteilung 504, met vijfentwintig PzKpfw III tanks, twee Panzerbefehlswagen Tiger I tanks en achttien Tiger I tanks. Het s.Pz.Abt.504 heeft slechts zestig dagen meegevochten!
Uiteindelijk capituleerde het Duitse leger op 13 mei 1943. Circa 200.000 soldaten gaven zich over en Erwin Rommel was net op tijd teruggeroepen door Adolf Hitler naar Duitsland. Het Deutsches Afrika Korps is in augustus 1941 gereorganiseerd en werd vanaf toen aangeduid als "Panzergruppe Afrika". Rommel verkreeg nu ook de leiding over de Italiaanse troepen in Noord-Afrika.
Panzer IV tanks waren in gebruik bij: 21.Panzer Division, Panzer-Regiment 5 en bij 15. Panzer Division, Panzer-Regiment 8.
Tiger I tanks waren in gebruik bij: 10. Panzer-Division, Panzer-Regiment 7. = schwere.Panzer-Abteilung 501 (s.Pz.Abt.501)
Tiger I tanks waren in gebruik bij: schwere.Panzer-Abteilung 504 (s.Pz.Abt.504).
 
4. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Sd.Kfz. 161/1 en 161/2 Ausf. G -
Item: Specificatie:
Ontwerp: Opdracht voor het eerste ontwerp is gegeven in 1934.
Fabrikant: Krupp-Grusonwerk AG
Vomag (Vogtlandische Maschinenfabrik AG)
Nibelungenwerk GmbH, Sankt Valentin, Oostenrijk.
Productie: Van maart 1942, tot juni 1943.
Gemaakt in: Duitsland.
Aantal geproduceerd: 1735 (Totaal Ausf. G)
Bemanning: Vijf personen.
Gewicht: 23.500 kg.
Afmetingen: LxBxH = 5.92 x 3.33 m x 2.68 m (Incl. Schürzen).
Dikte bepantsering: 20-80 mm.
Motor: Benzine motor, Maybach HL 120 TRM, V12, 11,9 ltr en 265 Pk.
Maximale snelheid: 40 km/u.
Maximaal Bereik: 210 km.
Bewapening: 75 mm KwK 40 L/43 of L/48.
Overige bewapening: Twee machine geweren type MG34, kaliber 7,92 mm.
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie op deze website over de Panzer Schürzen op de Duitse tanks
Topic 1. - Informatie over de Panzer IV in het algemeen.
Topic 3. - Locatie van de Duitse Medium Tank, de Panzer IV, Ausf. G in Munster (D).
Topic 3. - Het Panzer Museum in Munster (D).
Topic 3. - Het Duitse Afrika Korps (Deutsches Afrikakorps).
 
6. YouTube:
Panzer IV Ausf. G van het Tank Munster (D) op Youtube.com, klik hier.