Panzerkampfwagen IV, Ausf. J
 
  Type: Medium Tank
Sd.Kfz. 161/2
Panzerkampfwagen IV, Panzer IV.
Panzerkampfwagen IV, Ausf. J, in Sinsheim (D).
  Contents:
  1. Algemeen: De Panzer IV, Ausf.J
  2. De verschillende uitvoeringen van Ausf.J
  3. De Panzer IV, in Saumur (F).
  4. De Panzer IV, in Sinsheim (D).
    4.1 Deutsches Afrika Korps.
  5. Technische gegevens Panzer IV, Ausf.J
  6. Externe Links.
  7. Filmpje.
    Foto 1.  Panzerkampfwagen IV, Ausf.J in Sinsheim (D).
1. Algemeen:
De Panzerkampfwagen IV Ausf .J, of kortweg Panzer IV Ausf .J, is de laatst geproduceerde uitvoering van de circa zestien uitvoeringen die er gemaakt zijn van de Panzer IV. Met als uitgangspunt de productie en concept van de Panzer IV Ausf. H te vereenvoudigen is Ausf .J als opvolger van Ausf. H ontwikkeld en gebouwd. Een van de vele aanpassingen was het weglaten van de elektrische aandrijving van de geschutskoepel, bij Ausf .J gebeurde het draaien van de koepel middels handkracht! Hiervoor in de plaats is een extra 200 liter brandstoftank gekomen, welke het bereik van de tank vergrote naar 320 km. Het vergroten van de brandstoftank inhoud naar 680 liter was opmerkelijk, vanaf september 1944 had het Duitse leger namelijk te maken met een aanzienlijk te kort aan brandstof. Ook de bekende Panzer Schürzen werden aangepast door het plaatwerk te vervangen door een dikke staaldraad gevlochten variant. Voor meer informatie over Panzer-Schürzen, extra draad of plaat bepantsering, klik hier.
Productie van de Ausf .J; voornamelijk bij Nibelungenwerke GmbH en een klein aantal bij Vomag. Van deze medium tank zijn er van juni 1944 tot en met maart 1945, 1758 stuks geproduceerd.
De Panzer IV Ausf J. is door de Duitsers ingezet aan alle fronten en was een qua mechaniek een betrouwbare tank.
 
2. De verschillende uitvoeringen:
Er zijn 2 uitvoeringen van de Panzer IV Ausf. J en er bestaan nog twee afgeleide modellen van de Panzer IV Ausf. J, de Panzer-Befehlswagen en de Panzer observatie wagen.:
    Ausf. J Ausf. Js
  Benaming: Sd. Kfz. 161/2, Ausf J Sd. Kfz. 161/2, Ausf Js
  Geproduceerd: Van juni 1944 tot maart 1945 Onbekend
  Aantal geproduceerd: 1758 stuks Onbekend
  Bewapening: 7.5 cm KwK 40 L/48 7.5 cm KwK 40 L/48
  Toren aandrijving: Verdraaien van de toren, is hand aangedreven. Verdraaien van de toren, is hand aangedreven.
  Toren aanpassingen: Verwijderd zijn: pistool poorten en kijkgat. Verwijderd zijn: pistool poorten en kijkgat.
  2 tons kraan: Bevestigingspunten zijn aanwezig Bevestigingspunten zijn aanwezig
  Uitlaten: "Flammentoeter" op uitlaten aanwezig. "Flammentoeter" op uitlaten aanwezig.
  Panzer-Schürzen:   Aanwezig op romp en toren, staaldraad gevlochten.
  Tracks: Vier retour loopwielen aan de bovenzijde. Drie retour loopwielen aan de bovenzijde.
  Naehverteidigungswaffe: Niet aanwezig. Rook kanon voor close defence aanwezig.
 
3. Panzerkampfwagen IV, in Saumur (F).
Panzerkampfwagen IV, Ausf .J (Sd.Kfz. 161/2),  Saumur (F)
Foto 2. Panzerkampfwagen IV, Ausf .J (Sd.Kfz. 161/2) in Saumur (F).
Foto 2. Deze Panzerkampfwagen IV Ausf .J (Sd.Kfz. 161/2), staat in het Musée des Blindés in het Franse Saumur. Opvallend is de anti magnetische Zimmerit-Schutzbelag bekleding van deze Ausf .J. Zover mij bekend is, is het aanbrengen van deze anti magnetische Zimmerit-Schutzbelag in september 1944 gestopt omdat deze weinig effectief is gebleken. Deze Panzer IV Ausf .J beschikt wel over de typische "Drahtgeflecht Panzer-Schürzen", hierdoor is het mogelijk een Ausf .Js. Mits er bij de tracks drie in plaats van vier terugloop wielen zitten.
Klein detail, aan de voorzijde naast de tracks zitten bevestigingspunten voor een (hijs) kraan, type Pilze met een hijsvermogen van 2 ton. Er zijn behalve een landmarker geen markings aanwezig op deze tank, waardoor historie en gebruik van deze tank onbekend zijn. Wat wel bekend is, is dat deze tank door de Britse Cadman Brothers is gerestaureerd en het serie nr 89660 heeft.
De leger tekens (markings) op deze Panzer IV in het museum in het Franse Saumur:
  Unit marking: Ontbreekt, op het voertuig ontbreekt bijvoorbeeld drie cijfers waar uit je kan opmaken tot welke Kompanie (compagnie) en Zug (peloton) het voertuig heeft behoord.
  Battalion marking: Ontbreekt, op het voertuig ontbreekt het symbool van een pantser van een Panzer Abteilung en een Panzer Regiment.
  Division marking: Ontbreekt, op het voertuig ontbreekt het symbool van een pantser van een Panzer Division.
  Tactical marking: Ontbreekt, (Taktische Zeichen) schuine rechthoek: Op de voorzijde van de tank, een geel gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz".
Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
4. Panzerkampfwagen IV, in Sinsheim (D).
Panzerkampfwagen IV, Ausf.J, Sinsheim (D).
Foto 2. Panzerkampfwagen IV, Ausf .J in Sinsheim.
Foto 2. en 3. Deze Panzerkampfwagen IV Ausf .J (Sd.Kfz. 161/2), in het kleuren schema van het Duitse Afrika Korps, staat in het Auto en Technik Museum in het Duitse Sinsheim. Deze tank is door het Musée des Blindés in het Franse Saumur, geschonken aan het Auto & Technik Museum in het Duitse Sinsheim. Om maar gelijk met het opvallendste detail te beginnen, Ausf.J is vanaf juni 1944 gemaakt en heeft dus nooit dienst gedaan in het Deutsche Afrika Korps. Meer waarschijnlijk is deze tank uitgeschakeld in Frankrijk, in ieder geval na D-Day en niet in Afrika. De herkomst en geschiedenis van deze specifieke tank in WW II zijn bij mij niet bekend. Informatie over de zichtbare details:
Aan de voorzijde zijn drie inslagen te zien van een anti tank machine geweer. Niet op de foto zichtbaar, is de inslag van een 76mm anti tank granaat, aan de linkerzijde bij de tracks. De 76mm anti tank granaat is naar binnen gegaan, waarbij een roller van de track verloren is gegaan. Vermoedelijk is door deze inslag de tank ook uitgeschakeld.
De Panzer Schürzen ontbreken aan beide zijkanten en op de koepel. De bevestigingspunten van de Schürzen zijn nog wel zichtbaar aanwezig, iets links van de beide kruizen. De beide machine geweren van het type MG 34 ontbreken.
Aan de voorzijde naast de tracks zitten bevestigingspunten voor een (hijs) kraan, type Pilze met een hijsvermogen van 2 ton.
De leger tekens (markings) op deze Panzer IV in het museum in het Duitse Sinsheim:
  Unit marking: 513 (zwart met wit) Op de achter zijden staat het no. 513. Het nummer 513 staat voor, 5de Kompanie (compagnie) , 1ste Zug (peloton), 3de voertuig in het peloton.
  Battalion marking: Ontbreekt, op het voertuig ontbreekt het symbool van een pantser van een Panzer Abteilung en een Panzer Regiment.
  Division marking: Ontbreekt, op het voertuig ontbreekt het symbool van een pantser van een Panzer Division.
  Tactical marking: Ontbreekt, (Taktische Zeichen) schuine rechthoek: Op de voorzijde van de tank, een geel gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) aan beide zijkanten, dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz".
Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
4.1 Deutsches Afrika Korps.
Het Deutsches Afrika Korps is een Duits expeditie leger, dat onder leiding stond van luitenant-generaal Erwin Rommel,
Het vertrok op 12 februari 1941 naar Noord Afrika en verbleef daar tot de capitulatie op 13 mei 1943. Duitsland wilde de gehele Middellandse Zee onder controle hebben om zo een vrij transport van oa olie uit het Midden Oosten en Noord Afrika te waarborgen.
De Italianen waren als bondgenoot van Duitsland als bezettingsmacht in Noor Afrika, maar hun strijd tegen het Britse leger verliep niet succesvol. Het slecht moraal cq motivatie speelden de Italianen parten, Erwin Rommel is er met het DAK heen gegaan om de Britten, zonder de steun van de Italianen te verslaan. Aanvankelijk boekte Rommel de nodige successen, maar na herstel van het Amerikaanse leger na een eerste confrontatie met het DAK, keerden de kansen van Rommel. Ondanks het feit dat eind 1942 het 10.Panzer Division met onder andere Panzer III en Tiger I tanks, ter versterking van het DAK werden gestuurd naar Afrika. Het 10.Panzer Division heeft dus slechts zes maanden in Noord Afrika meegevochten! Op 6 maart 1943 arriveerde het schwere.Panzer-Abteilung 504, met vijfentwintig PzKpfw III tanks, twee Panzerbefehlswagen Tiger I tanks en achttien Tiger I tanks. Het s.Pz.Abt.504 heeft slechts zestig dagen meegevochten!
Uiteindelijk capituleerde het Duitse leger op 13 mei 1943. Circa 200.000 soldaten gaven zich over en Erwin Rommel was net op tijd teruggeroepen door Adolf Hitler naar Duitsland. Het Deutsches Afrika Korps is in augustus 1941 gereorganiseerd en word vanaf toen aangeduid als "Panzergruppe Afrika". Rommel verkreeg nu ook de leiding over de Italiaanse troepen in Noord Afrika.
Panzer IV tanks waren in gebruik bij: 21.Panzer Division, Panzer-Regiment 5 en bij 15.Panzer Division, Panzer-Regiment 8.
Tiger I tanks waren in gebruik bij: 10.Panzer-Division, Panzer-Regiment 7.  =  schwere.Panzer-Abteilung 501 (s.Pz.Abt.501)
Tiger I tanks waren in gebruik bij: schwere.Panzer-Abteilung 504 (s.Pz.Abt.504)
 
5. Technische gegevens Pz.Kpfw. IV, Ausf.J (Sd.Kfz. 161/2):
  Ontwerp: Opdracht voor het eerste ontwerp is gegeven in 1934.
  Fabrikant: Nibelungenwerk GmbH, Sankt Valentin, Oostenrijk.
Een klein aantal bij Vomag (Vogtlandische Maschinenfabrik AG).
  Productie: Van juni 1944, tot en met maart 1945.
  Gemaakt in: Duitsland.
  Aantal geproduceerd: 1758 Exemplaren. (Totaal Ausf .J).
  Bemanning: Vijf personen.
  Gewicht: 23.500 kg.
  Afmetingen: LxBxH = 5.92 x 3.33 m x 2.68 m (Incl. Panzer-Schürzen).
  Dikte bepantsering: 10-50 mm.
  Motor: Benzine motor, Maybach HL 120 TRM, V12, 11,9 ltr en 300 Pk.
  Maximale snelheid: 40 km/u .
  Maximaal Bereik: 320 km.
  Bewapening: 7.5 cm KwK 40 L/48.
  Overige bewapening: Twee machine geweren type MG34, kaliber 7,92 mm.
 
6. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de Panzer IV in het algemeen.
Informatie op deze website over de Panzer Schürzen op de Duitse tanks.
Informatie over het anti-magnetische coating, Zimmerit-Schutzbelag.
  Topic 3. Locatie van de Duitse Medium Tank, de Panzer IV, Ausf. J in Saumur (F).
Het Musée des Blindés in Saumur (F).
  Topic 4. Locatie van de Duitse Medium Tank, de Panzer IV, Ausf. J in Sinsheim (D).
Het Auto und Technik Museum in Sinsheim (D).
 
7. Filmpje:
  Panzer IV van Saumur op Youtube.com, klik hier.