M4(105) houwitser tank, Sherman I B.
 
  Type: houwitser tank
Lend Lease Program: Yes
British Army: Sherman I B
US Army: M4(105)
medium tank M4(105) "Spit Oil", tank museum Brussel.
  Contents:
  1. Algemeen
    1.1 Bewapening
    1.2 Lend Lease
  2. M4(105), 'Spit Oil'
    2.1 The 5th Armored Division
  3. Technische Specificaties
  4. Externe Links
    Foto 1.  De medium tank M4(105) "Spit Oil", van het tank museum in Brussel.
1. Algemeen:
De Amerikaanse medium tank M4, kent twee uitvoeringen, te weten de early model en de late model. Daarnaast zijn er ook nog varianten qua bewapening en het type tracks. Op de bovenstaande foto is de neus c.q. front te zien welke bestaat uit een onderdeel welke met zware bouten is vast gemaakt aan het chassis (hull). Dit type neus c.q. front is alleen bij het late model toegepast, het early model M4 heeft een neus c.q. front dat bestaat uit drie delen welke met zware bouten aan elkaar bevestigd zitten. Andere belangrijke verschillen tussen de beide modellen zijn de koepel, de kanonbevestiging en de kijkgaten in de koepel en die voor de bestuurder.
Zie voor meer informatie de pagina met een overzicht van alle uitvoeringen van de M4 Sherman tanks. Bewapening is een 105 mm houwitser, voor ondersteuning van de infanterie. De Britse benaming voor de medium tank M4(105) is Sherman IB.
 
1.1 De bewapening:
De medium tank is uitgerust met een 105mm houwitser artillerie kanon. Daarmee wijkt deze tank af van de standaard bewapening, het 75mm kanon dat op een "standaard" medium tank M4 is geplaatst. Waarom eigenlijk?
Een standaard tank kanon heeft een horizontale schietbaan en kan daardoor vrij precies tot circa 1000m op een doel schieten, waarbij nauwkeurigheid en impact van de inslag afnemen naar mate de afstand groter word. Het doel moet dus inzicht zijn en binnen het effectieve bereik van het kanon zitten. De inzet van deze tanks gebeurde veelal met het oog op snelle terrein winst, bv in een speerpunt of bij hit and run acties. Daarmee zeggende dat het niet geschikt was om zich met een dergelijke tank zich te midden van infanterie te bevinden in een druk bezet strijdtoneel. Bijvoorbeeld ongeschikt voor inzet bij gevechten op een brede frontlinie, waarbij de vijand zich heeft verschanst in versterkte posities. Hier was een ander wapen nodig: het houwitser.
Houwitser schieten in een boog op hun doel en kunnen daarmee over hun eigen infanterie heen vijandelijke doelen raken die niet direct in een directe (horizontale) zichtlijn zitten. Ze schieten simpel weg over een versterkte stelling heen om de daar achter zittende vijand uit te schakelen.
In vakjargon word de benaming gemechaniseerde artillerie ook wel gebruikt om een dergelijke combinatie van een pantservoertuig bewapend met een houwitser kanon aan te duiden. Tijdens WW II ingezet voor ondersteuning van infanterie en 'close combat' bijvoorbeeld bij versterkte vijandelijke posities. Door deze wijze van een beschieting, zijn houwitser granaten dus niet geschikt voor het uitschakelen van vijandelijke tanks.
Om het verhaal compleet te maken, indien de bewapening, het houwitser niet op een verdraaibare koepel c.q. toren zit maar bevestigd zit in het pantservoertuig dan noemt men een dergelijk voertuig een pantserhouwitser, voorbeelden hiervan zijn de M7 Priest en Sexton.
 
1.2 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder ook de medium tank M4 (105). Zo zijn er aan de landen behorend bij het Britse Gemene Best 593 stuks geleverd.
 
2. De M4(105), 'Spit Oil'.
Foto 1. Deze Amerikaanse medium tank M4(105) met de bijnaam "Spit Oil" is van het Koninklijk Leger en Tank museum in Brussel.
De foto is genomen tijdens het 5 mei Bevrijdingsfeest in Wassenaar en Katwijk. De markings op de M4:
  Vehicle name: 'Spit Oil' door de tankbemanning aan de tank gegeven bijnaam, is soms ook een radio call sign.
  Division marking (1st): 5▲ = 5th Armored Division.
  Unit marking (2nd & 3th): X HQ28 = 28th vehicle of Head Quarter Corps (van het 5th A.D.)
  Army registration number: USA 30103697 ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Bridge classification: Cijfer 30 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
  Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
 
2.1 The 5th Armored Division:
De 5th Armored Division, bekend als de "Victory Division" is begin september zuidoost Luxemburg binnen getrokken.
Op 14 september 1944 trok CCR van 5th AD als eerste door de Siegfriedlinie bij Wettlingen. Via de grens met Duitsland trok ze op in noordelijke richting van Eupen.
Ten tijde van de Duitse inval in Luxemburg ( Operatie Wacht am Rhein ) heeft de divisie steun verleend in het noordelijke deel van het Duitse front, van St Vith tot aan de Westwall noordelijk boven Monschau. (Winden-Bergstein)
Vervolgens trok men op via Aachen (D), Hoensbroek (NL) naar de westoever van de Elbe nabij Berlijn.
 
3. Technische Specificaties:
  Voor specificaties van deze Amerikaanse M4(105) houwitser tank, klik hier.
 
4. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de Amerikaanse Medium Tank M4.
  Topic 2. Locatie van de M4(105) howitser tank, de Sherman I B, "Spit Oil" in Brussel (B).
Het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).
Informatie over het 5th Armored Division 'Victory Division' (United States).